ANNONS

Konkurserna ökar i rekordfart - mardrömsstart på nya året

"Otroligt dystra siffror".

ANNONS

Det nya året har bara börjat, dessvärre med ett nytt konkursrekord. I januari tvingades nämligen 1 047 aktiebolag kasta in handduken - den högsta månadssiffran sedan 90-talet och en ökning med hela 61 procent jämfört med samma månad förra året.

Utvecklingen är tyvärr i linje med vår prognos, och det är otroligt dystra siffror. Året inleds med ett nytt konkursrekord och högsta siffran någonsin i våra mätningar. Dessutom vet vi att många företag går på knäna och vi får dagliga rapporter om varsel där man tvingas säga upp personal, så det är utan tvekan väldigt tufft för många, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

Det var ett riktigt dråpslag för inte minst de anställda. Hela 3 249 personer hade en arbetsgivare som gick i konkurs i januari. Att jämföra med snittet de senaste åren på 1 400 anställda per månad.

Kraftig ökning i handeln

I e-handeln ökade konkurserna med hela 93 procent, i partihandeln med 77 procent. Även livsmedelsbutiker drabbades hårt, med en ökning på 73 procent.

Den stora frågan är nu förstås om det värsta snart är över. Enligt UC ser det inte så ljust ut. Deras siffror visar nämligen att runt 16 000 bolag löper hög risk att gå i konkurs under 2024.

Under förra året såg vi det högsta antalet konkurser sedan finanskrisen. Men de konkurser som vi sett fram till idag kan vara toppen på ett isberg, inte minst inom bygg, restaurang och detaljhandeln. Dessa är också branscher som både vår riskanalys och historiska data pekar på som mer drabbad av konkurser under lågkonjunkturen, säger Gabriella Göransson, vd på UC, i en kommentar.

Anstånd på 43 miljarder

Det innebär att januari kan ha varit starten på en ännu värre konkursvåg, än den som sköljde över landet under 2023.

Många företag saknar rätt förutsättningar och uthållighet för att klara av kris på kris. Enligt skatteverket fanns det dessutom i mitten på januari fortfarande 22 000 företag med anstånd på sammanlagt 43 miljarder kronor, och skattesmällen för dessa företag kan komma att bli hård.

Nils Lund
nils@ehandel.se