Färsk statistik från kreditupplysningsföretagen UC visar att konkurserna i detaljhandeln i Sverige har ökat med 15 procent under årets första halvår, jämfört med samma period i fjol. Nära 1 procent av alla detaljhandelsbolag försätts i konkurs, skriver företaget i rapporten.
– Under våren har ett antal stora aktörer inom detaljhandeln gått i konkurs. Låga marginaler, svag kronkurs och hög konkurrens är några faktorer som gör att branschen omvandlas fort. Att ha e-handel är inte heller en garanti för lönsamhet om man inte kan möta sina kunder behov, säger Richard Damberg, ekonom på UC, och fortsätter:
– Mindre detaljhandelsbolag kommer även i fortsättningen att det ha svårt med att finansiera sig. Osäkerheten har ökat i branschen och även om ett bolag har bra kassaflöde idag är det ingen garanti för framtiden i det höga omvandlingstryck som branschen är inne i.
De län som konkurserna ökar i mest är Jämtland med 19 procent, Kronbergs med 16 procent och Östergötland med 11 procent under halvåret. I Värmland minskar konkurserna med hela 34 procent under halvåret, tätt följt av Norrbotten med 27 procent och Blekinge med 21 procent.
Men om man bara ser över juni månad så har konkurserna minskat med 12 procent, jämfört med samma månad föregående år.
– Det är glädjande att se att konkurserna i landet minskar. Inte minst för de företagare som sliter för att nå lönsamhet. Vi får se om den trenden håller i sig eller om det är ett tillfälligt hack i kurvan, säger Richard Damberg.
"Sex gånger fler"
Samtidigt har även Trygghetsfonden TSL släppt nya siffror som visar att uppsagda från handeln har ökat med 35 under första halvåret 2019, jämfört med samma period i fjol.
Och antalet som sagts upp från konkurser är dessutom sex gånger fler, än under samma period förra året. Hela 47 procent av alla uppsagda från handeln har kommit från konkurser.
– Vi ser effekter av strukturomvandling och en svagare världsekonomi. Ett antal större butikskedjor har gått i konkurs och den svagare världsekonomin påverkar arbetskraftsbehovet hos exportindustrin. Sammantaget blir bilden av en konjunkturavmattning tydlig, även om arbetsmarknaden är fortsatt stark, säger Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL, i ett pressmeddelande.