Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Klarnas mardrömsvecka fortsätter - regeringen vill öka kraven

Sebastian Siemiatkowski, vd och grundare på Klarna
Nils Lund
nils@ehandel.se

Dela artikeln:

"Det vi vill undvika under alla omständigheter".

ANNONS

Det har varit en tuff vecka för Klarna. Fintechjätten har varslat och sagt upp runt 700 medarbetare. Samtidigt visade man upp enorma miljardförluster ännu en gång. Man fick även kritik från facket och Finansinspektionen och regeringen lobbar nu för hårdare tag mot startupbolag med bankambitioner likt Klarnas.

Medgrundaren och vd:n, Sebastian Siemiatkowski, har uttalat sig kring den pågående situationen. I en intervju med DN berättar han om åtgärderna som nu vidtagits för att spara pengar.

Vi gör det här med en långsiktig idé om att vi behöver tänka om, se till att rätt person är på rätt plats och omprioritera vad vi investerar i och tänker kring affär och lönsamhet. Vi försöker att göra det långsiktigt, det vi vill undvika under alla omständigheter är att behöva komma med ett nytt besked igen, säger han till tidningen.

Han menar att läget förändrats enormt den senaste tiden. Detta samtidigt som Klarna stoltserat med att man nått över 150 miljoner kunder och 400 000 anslutna handlare.

Då har man två alternativ, antingen stoppar man huvudet i sanden eller så försöker man att göra något åt det genom att agera, säger Sebastian Siemiatkowski.

Klarna ligger sedan tidigare i en tvist med Finansinspektionen, som ska avgöras i förvaltningsdomstolen. De tycker att kapitalbehovet är större för Klarna, då man anser att risknivån är högre.

Och regeringen ser ut att vara inne på samma linje i dag. De vill nämligen att bolag likt Klarna ska betala mer för att kunna vara en del av insättningsgarantin. Något som skulle förändra förutsättningarna ytterligare för betaljätten.

Min utgångspunkt att vi ska sträva efter ett mer riskdifferentierat system, säger Max Elger (S), finansmarknadsminister, till Di.

Dela artikeln: