Det är som bekant kärva ekonomiska tider. Och årets julhandel påverkas av hushållens minskade köpkraft, enligt årets julhandelsrapport från HUI. Decemberhandeln väntas minska med 3 procent, jämfört med motsvarande period fjol.
Om det blir verklighet så är det första gången på tio år som julhandeln backar. Vi skulle därmed också vara tillbaka på 2021 års försäljningsnivå.
Decemberhandeln väntas i kronor och ören backa med 2,5 miljarder kronor, jämfört med i fjol. Enligt HUI:s beräkningar krymper hushållens konsumtionsutrymme med 6,7 miljarder kronor för perioden. Men tappet in handeln blir ändå mindre än nedgången i hushållens köpkraft, spår HUI.
Försäljningen i dagligvaruhandeln väntas dessutom, mätt i löpande priser, landa strax över fjolårets nivå, medan den i sällanköpsvaruhandeln backar med -5 procent.
Julhandeln 2023 förväntas minska. Det är ekonomiskt tuffa tider för många, samtidigt som hushållen vill fira jul som vanligt. Julmat och julklappar kommer att inhandlas, men mer planerat och till en billigare peng, kommenterar Joakim Wirén, analytiker på HUI Research.
Plånboksfrågan mer aktuell än på länge
Försäljningen i fasta priser, rensat för inflation, bedöms vara ned med -7 procent. Dagligvaruhandeln gör, enligt det här sättet att mäta på, en kräftgång på -3 procent och sällanköpsvaruhandeln på -9 procent.
Tillfällen där vi samlas är prioriterade bland hushållen. I år är dock plånboksfrågan än mer aktuell än föregående år, vilket gör att inköpen till jul i större utsträckning förväntas ske till rabatterade priser. För handlarna ligger utmaningen både i att stå kvar på konsumentens inköpslista och att få lönsamhet i det som säljs, kommenterar William Lindquist, analytiker på HUI Research.
Även i år förväntas gränshandeln bidra positivt till dagligvaruhandelns utveckling genom gränshandlande norrmän. I viss mån påverkas även sällanköpsvaruhandeln positivt av inflödet av danska och finska kunder med starkare valutor.