En extremt hög efterfrågan i kombination med en produktion som under flera månader släpade efter har lett till en ovanligt tuff konkurrens om trävaror. I slutet av förra veckan berättade vi att branschen kämpar med att få tillgång till trävaror att sälja, samtidigt som en ovanligt hög andel skickas på export från Sverige till andra länder.
Då berättade trähandlaren Mestergruppen att det just nu är “en utmaning” att tillgodose efterfrågan hos konsumenterna.
LÄS ÄVEN: Global träbrist drabbar svensk e-handel: “Extremt hög efterfrågan”
Situationen känns igen även hos Jula, som berättar att problemen varierar beroende på bland annat träslag och hur stora lager leverantörerna har. En del produkter går i nuläget inte att producera eftersom material saknas.
Vi ser prisökningar på 10 till 100 procent beroende på träslag och hur stor andel av produktens pris som består av materialkostnad, säger Eleonor Eriksson, kommunikatör på Jula, till Ehandel.
Enligt Eleonor Eriksson kommer den begränsade tillgången av vissa produkter att vara kvar hela året och även in i 2022.
Vi jobbar just nu med att säkra att vi har produkter att sälja. Än så länge har inte priserna eller tillgången stabiliserats och det råder stor osäkerhet kring hur den fortsatta utvecklingen kommer att se ut.
"Vissa produkter har varit slut"
Även hos branschkollegan Hornbach är situationen pressad.
Självklart har vi påverkats av brister, likväl som alla andra aktörer. Vissa produkter har varit slut och andra har inte funnits i de längder som kunden är van vid att vi lagerhåller, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach Sverige.
Vi känner dock att vi trots allt ganska väl lyckats motsvara våra kunders förväntningar, men självklart har det funnits tillfällen när vissa produkter varit slut.
Hornbach hade enligt egen uppgift "väldigt höga" lagernivåer när säsongen drog igång, men sedan dess har de gått ner allt eftersom.
Hur har prisbilden ut mot konsument påverkats?
På grund av ett flertal olika parametrar så har prisbilden gått upp under våren. Hur det ser ut för inköp längre fram är vi i dagsläget i förhandlaringar med våra virkesleverantörer, men vi ser det inte som troligt att priserna kommer falla. I alla fall inte om efterfrågan fortsätter att vara så pass hög som den är i dagsläget.