ANNONS

Ebba Busch, vi kan hjälpa dig!

Markus Lindblad, Hayppgroup.com, och Erick Wickman, Inet.se.
ANNONS

En mer hållbar e-handel kan gynna tekniknationen Sverige, men det kräver en regering som värnar förutsättningarna för e-handelns framtida utveckling. Det skriver Erik Wickman, Inet.se, och Markus Lindblad, Hayppgroup.com, i en uppmaning till Sveriges nya energi- och näringsminister.

Handeln står för en betydande del av Sveriges ekonomi, närmare bestämt 11 procent av det totala värdet av alla varor och tjänster som produceras i Sverige. Det är bara tillverkningsindustrin och den offentliga sektorn som står för en större andel av bruttonationalprodukten.

Konkurrens på lika villkor

År 2021 e-handlade svenska konsumenter för uppskattningsvis 146 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär 16 procent av den totala försäljningen i detaljhandeln. Handeln i allmänhet och e-handeln i synnerhet har några gynnsamma år bakom sig.

Men hög inflation, högre räntor och höga energi- och livsmedelspriser gör att hushållen kommer att hålla hårdare i plånboken framöver. Konjunkturinstitutet spår att Sverige går in i en lågkonjunktur nästa år på grund av minskad konsumtion.

Detta kommer innebära krav om förnyelse och anpassning för e-handelssektorn. Men samtidigt borde en blivande regering undanröja politiska hinder för att underlätta för svensk e-handel. Svenska och utländska e-handlare måste konkurrera på lika villkor.

Jämlik spelplan för fysisk handel och e-handel

I dag råder det tyvärr inte konkurrensneutralitet för e-handlare inom en rad olika områden. Till exempel borde kemikalieskatten, även kallad elektronikskatten, tas bort. Den drabbar i praktiken bara svenska bolag. Därmed snedvrids konkurrensen gentemot utländska aktörer. Den administrativa bördan är också hög samtidigt som de positiva effekterna sannolikt är mycket små.

Det är viktigt att fasa ut ämnen som är farliga för människa och miljö, men elektronikprodukter produceras för en global marknad. I stället för att beskatta elektronik på den svenska marknaden, borde den blivande regeringen arbeta för att fasa ut farliga ämnen på EU-nivå. Det vore mer effektivt ur miljösynpunkt samtidigt som en högre grad av konkurrensneutralitet uppstår mellan svenska och utländska aktörer.

Därtill borde den blivande regeringen se över alla former av regleringar som snedvrider konkurrensen mellan fysisk handel och onlinehandel, till exempel vad gäller marknadsföringsbestämmelser.

Hållbar framtid runt hörnet för Sverige

Den svenska e-handeln arbetar intensivt för att bli ännu mer hållbar. Vi gör det inte bara för att omvärlden ställer allt högre krav på oss, utan också för att det är det rätt sak att göra.

Nuvarande energipriser riskerar dock att påverka våra kunders leveransval. Fossilfria alternativ är framtiden men om våra kunder väljer bort dessa på grund av kostnadsskäl, riskerar vårt arbete att vara förgäves. Energipriserna är alltså inte bara en ödesfråga för hushållens ekonomi. Samtidigt behöver regeringen skapa bättre förutsättningar och stödja infrastruktursatsningar för mer hållbara transport- och logistikled.

Framtiden är runt hörnet. En regering som värnar svensk e-handel kan göra mycket för att förbättra förutsättningarna för e-handelns framtida utveckling. Vi är beredda att bistå med hjälp genom att exempelvis identifiera regleringar som i teorin är konkurrensneutrala men i praktiken snedvrider konkurrensen mellan svenska och utländska aktörer.

Vi är övertygade om att ökad konkurrensneutralitet och en mer hållbar e-handel skulle gynna tekniknationen Sverige och svensk ekonomi.

Ebba, låt oss tillsammans se till att det blir verklighet!

Erik Wickman, VD Inet.se

Markus Lindblad, Head of External Affairs Hayppgroup.com

Bild av Markus Lindblad
Markus Lindblad
Markus Lindblad

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap