ANNONS

ID-kapningar på nätet ökade kraftigt under 2014

ID-kapningar på nätet ökade kraftigt under 2014

Antalet bedrägerier där någon handlar varor och tjänster med hjälp av någon annans namn, så kallat identitetsintrång, ökar lavinartat. Under 2014 registrerades nästan 10 000 bedrägerispärrar hos Upplysningscentralen. En ökning med 48 procent jämfört med 2013.

ANNONS

Nyligen berättade om hur bedrägerifallen på nätet ökar i Storbritannien. Något som tyvärr även gäller för Sverige. ID-kapningar är en av de vanligaste bedrägeribrotten i Sverige, något som ofta innebär att förövaren beställer varor på nätet i den utsattes namn. Och det blir allt vanligare.

Under 2014 registrerades 9 933 stycken bedrägerispärrar hos Upplysningscentralen, UC. Det är en ökning med 48 procent jämfört med 2013, och det största antal bedrägerispärrar som UC registrerat under ett enskilt år.

– Den kraftiga ökningen av antalet personer som spärrar sig hos UC som följd av att de blivit utsatta för identitetsintrång är ett tydligt tecken på att detta har kommit att bli ett allvarligt samhällsproblem säger Anna Bülow, antibedrägeriexpert på UC.

Ökar mest på landsorten

Identitetsintrång, även kallat ID-kapning, har tidigare framförallt setts som ett storstadsfenomen men UC:s statistik visar nu att den största ökningen av registrerade bedrägerispärrar till följd av identitetsintrång sker utanför storstäderna.

Störst antal UC bedrägerispärr under 2014 registrerades i Stockholms län men snabbast växer antalet bedrägerispärrar i Norrbottens län.

– Antalet registrerade bedrägerispärrar är fortfarande störst i storstadsregionerna men det är utvecklingen i övriga landet som verkligen oroar. I Norrbottens län ökade antalet bedrägerispärrar med hela 174 procent. Östergötland och Halland är två andra exempel på län där antalet Identitetsintrång verkligen börjar bli ett problem säger Anna Bülow.

Bedrägerier för 2,7 miljarder

Statistik som Polisens Nationella Bedrägericentrum i samarbete med UC tagit fram visar att det totala antalet bedrägerier med hjälp av kapade identiteter uppgår till 60 000 och till ett värde av cirka 2,7 miljarder kronor årligen.

Sedan tidigare har EU sagt att man ska ta krafttag mot den organiserade brottsligheten på nätet. Och även den svenska polisen säger sig jobba för att få bukt med problemet, men resurserna är knappa och ett av de bästa sättet att inte råka ut för ID-kapning är att öka sin medvetenhet.

Som privatperson bör man se sitt personnummer som en värdehandling och vara väldigt försiktig med i vilka sammanhang man anger sitt personnummer och kontonummer på nätet. Om man skulle utsättas för ett identitetsintrång bör man genast göra en polisanmälan och spärra sin identitet.

Källa: Press

Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap