ANNONS

ICA:s e-handel kan ta stryk av insiderhärvan: “Måste agera”

Christer Löfgren är attorney at Law på Bergenstråhle och Partners
Ica/Bergenstråhle

"Mer kännbart om det direkt drabbade konsumenterna".

ANNONS

ICA är ett av Sveriges mest kända varumärken, detta kan påverka deras associationskraft och varumärket kan naggas i kanten. Det säger Christer Löfgren, attorney at Law på Bergenstråhle och Partners, till Ehandel.

LÄS ÄVEN: Misstänkta ICA-härvan växer – fyra till begärs häktade

Insiderhärvan kan påverka ICA när människor ska välja var de ska handla sin mat, både när det gäller e-handel eller köp i fysisk butik, i alla fall kortsiktigt, tror han.

Var man handlar är ofta en vana, och kan vara prisstyrt, men om man har en valmöjlighet, att en annan kedja ligger intill, eller att man kan välja en annan leverantör på nätet kan det hända att man gör det för att ICA-namnet just nu förknippas med något negativt, säger Christer Löfgren.

LÄS ÄVEN: Tre häktade för misstänkt insiderbrott i ICA – väntas bli fler

Christer Löfgren menar också att det finns en risk i att de som ska handla online följer länkar med ICA:s namn och får information som ger dem negativa associationer. Här måste ägarna visa på handlingskraft och inte sticka huvudet i sanden, de måste agera.

Hur fort blåser den här typen av händelser över?

Detta kan snurra i media lång tid framöver, speciellt om det blir en hårdbevakad rättegång. Men jag tror att det hade varit ännu mer kännbart för ICA om det handlat om felaktigheter kring varor, sånt som direkt drabbar konsumenten. Som Allra (försäkringsbolag, ett av Sveriges största ekobrottmål, red anm) där människor drabbades rent ekonomiskt, säger Christer Löfgren.

Christer Löfgren tror också att utredningen kan få lokala konsekvenser.

I det här fallet är det ju inte hela ICA som är föremål för utredning utan enskilda personer och det kan därför också få konsekvenser lokalt, i de butiker där personerna som är föremål för utredningen arbetar, kan det bli så att man ser en minskad försäljning.

Aktien började rusa

Budet på ICA-utköpet offentliggjordes den 10 november 2021 av bolagets största ägare, ICA-handlarnas Förbund och AMF. Dagligvarukedjan köptes sedan ut från Stockholmsbörsen i januari i år. Budgivarna gav ett erbjudande till alla aktieägare i ICA om att sälja aktierna till ett förmånligt pris, 534 kronor per aktie.

Men veckorna innan erbjudandet presenterats började ICA:s aktie att rusa. Detta ledde till att Ekobrottsmyndigheten (EBM) startade en brottsutredning om misstänkt insiderhandel, att någon eller några fått kännedom om att budet skulle lämnas. EBM fick också in flera anmälningar utifrån. Samtliga som är misstänkta har kopplingar till ICA.

Det är ett omfattande läckage och ärendet kan växa, säger åklagare Jonas Myrdal.

LÄS ÄVEN: Razzia mot ICA – ”finns grova misstankar om insiderbrott”

Annika Lindecrantz
annika@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap