Arbetsgivarna och facket har kommit överens. Det blir en lönehöjning på 7,4 procent över två år för anställda inom handeln. Det är fördelat på 4,1 procent under första året och 3,3 procent år två.
Den höga nivån på årets märke kommer vara mycket utmanande för stora delar av handeln, men i ett långsiktigt perspektiv är det viktigt att nu stå upp för den svenska lönebildningsmodellen och märkessättningen, säger Svensk Handels förhandlingschef, Ola Axelsson, i ett uttalande.
Det nya kollektivavtalet, som berör anställda i e-handeln, på lager och i detaljhandeln, skrevs under på söndag vid lunchtid. Ett avtal som också kom med ett bättre skydd mot hyvling av arbetstid.
Det sänder en tydlig signal till arbetsgivaren att överväga andra alternativ än att hyvla. Om hyvling ändå blir faktum får individen längre tid på sig att ställa om, säger Martin Nyberg, vice ordförande på Handels, till Handelsnytt.
"Ett styrkebesked"
Totalt är det runt 200 000 anställda inom handeln som träffas av det nya avtalet och såväl arbetsgivare som facket säger sig vara nöjda.
Vi har haft två parter som har tagit ansvar. Det här är ett styrkebesked för den svenska modellen, att den håller när den prövas som mest i den tuffa lågkonjunkturen vi har, sa Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels, konstaterar att man i slutändan landade där man ville.
Vår ingång ”en lön att leva på” innebar höjda löner och ökade timmar på kontraktet. Vi har lyckats med det vi ville uppnå, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer till Handelsnytt och fortsätter:
Det är de högsta löneökningarna vi fått igenom någonsin.