H&M:s svar på kritiken
I en intervju bemöter Marcus Hartmann, Head of Sustainability & PA, H&M North Europe, dessa farhågor.
Vi är väl medvetna om och arbetar med att minska påverkan av vår verksamhet, en del av det är att minska våra utsläpp till netto noll 2040 - ett mål och en plan som är vetenskapligt verifierade av SBTi*.
Han framhåller också att H&M arbetar på att utvecklas utan att öka sin resursanvändning.
En annan del är att frikoppla vår framtida tillväxt från resursanvändning genom bland annat cirkulära affärsmodeller och ökad andel återvunna material.
Dessutom understryker han att modejätten ska ställa om till att bara ta fram produkter som man vet kunderna vill ha.
En viktig del är också att bara producera det vi kan sälja och se till att våra produkter har god kvalitet som håller länge.
Marcus Hartmann argumenterar även för att H&M:s anpassning till trender och skapandet av ett "mer relevant sortiment" handlar om att "bättre förstå och möta sina kunders efterfrågan."
Företaget menar alltså att, genom att följa rådande modetrender, kommer de kunna tillgodose kundernas aktuella behov, vilket i sin tur ska hjälpa dem att få produkterna sålda.
Secondhand-satsningen
En annan kritisk punkt är H&M:s secondhand-försäljning. Trots att företaget lyfter fram detta som en viktig del av sin hållbarhetsstrategi, utgör den för närvarande endast 0,6 procent av den totala omsättningen.
På frågan om hur H&M planerar att öka denna andel, svarar Marcus Hartmann att "alla är vi barn i början."
Secondhand och andra cirkulära affärsmodeller är fortfarande en relativt ny verksamhet och något som vi arbetar för att bygga upp, och det är första gången vi presenterar siffran i vår års- och hållbarhetsrapport.
Det syns till exempel genom att det faktiskt har fördubblats på två år, och vi tror också att detta är en andel som är något över vad som är genomsnittet i branschen. Med det sagt, vi arbetar såklart för att ytterligare utveckla och öka detta.
H&M driver även ett initiativ för klädinsamling, där 7,1 ton kläder samlades in under 2024. Enligt rapporten kunde 66 procent av kläderna gå till återanvändning, vilket är positivt, men samtidigt hamnar fortfarande en betydande andel – 24 procent, alltså 1,7 ton – i återvinning.
Återvinning av textilier är ofta en energikrävande process och kan innebära att materialet degraderas, vilket begränsar möjligheterna till cirkularitet.
Men oroande är att 10 procent av de insamlade kläderna, trots att energiåtervinning prioriteras, slutligen måste bortskaffas på annat sätt. Detta indikerar att en inte så obetydlig del av de insamlade kläderna inte kan integreras i en cirkulär modell.
Företaget kommunicerar tydligt sina ambitioner att minska sin miljöpåverkan och utveckla cirkulära affärsmodeller. Samtidigt väcker deras fokus på att snabbt anpassa sig till trender frågor om huruvida dessa mål är förenliga med en "fast fashion"-strategi.
Det återstår att se hur H&M kommer att lyckas balansera dessa motstridiga krafter.
* SBTi, Science Based Targets Initiative, är en organisation som hjälper företag och finansinstitut att sätta vetenskapligt baserade mål för att minska sina växthusgasutsläpp, i linje med klimatforskningen, för att begränsa den globala uppvärmningen.