Civilingenjören Lars Stigsson, grundare av Sunpine som tillverkar diesel av tallolja, är en av delägarna i företaget Tree to textile - som ska förvandla löv- och barrskog till textilfibrer.
Det som Tree to textile ska göra är en idé som Lars har burit på i över ett decennium. Det är även något som ännu inte görs i Sverige. Mer konkret ska textilfibrer tillverkas av löv- och barrträd.
För att inga missförstånd ska ske - dissolvingmassa, ämnet som framställs av löv- och barrträd, som textilfibrer som exempelvis viskos kan tillverkas av tas redan fram på vissa håll i Sverige. Men det som Tree to textile ska framställa är själva fibern, som alltså inte tillverkas i Sverige ännu. Det förklarar Dagens Nyheter.
Vår teknik skiljer sig på två viktiga punkter från den vanliga viskosprocessen. Dels används inte den giftiga och illaluktande kolsvavlan för att lösa upp cellulosan, och dels återvinns kemikalierna så att det inte bildas något avfall. Vi sparar energi och miljö, säger Lars Stigsson till DN.
Tree to textile kommer att producera något som skulle kunna jämföras med viskos och bomullsfiber, som kommer att kunna användas till bland annat lakan, örngott eller kläder.
De övriga delägarna i det nya bolaget är H&M, Ikea och skogsbolaget Stora Enso. Tree to textile startades 2014, men Lars Stigsson har jobbat på idén att göra textilfibrer ur träråvara sedan 2010.
LÄS ÄVEN: Unika satsningen ska ta IKEA in i framtiden: “Vi har mer att lära”
Orsaken till att vi var med och startade företaget var att vi tyckte att arbetet med att utveckla mer hållbara fibrer gick för långsamt. Vi tror mycket på detta och vill driva på globalt, och inte bara för Ikeas egen del, säger Annica Karlsson, innovativa samarbeten på Inter Ikea Group.
Nu har alla fyra, inklusive Lars Stigsson, investerat 275 miljoner kronor, samt fått stöd från Energimyndigheten i form av 77 miljoner, till att bygga en fabrik.
Den globala textilindustrin bygger i mycket på gamla processer, och måste minska sin miljöpåverkan rejält. Så här finns ett stort utrymme för innovation. Vårt projekt är ett perfekt exempel på hur samarbete kan driva fram teknikgenombrott, säger Roxana Barbieru, ansvarig för nya affärer på Stora Enso samt ordförande i Tree to textile.
Totalt satsar man alltså 352 miljoner kronor på att bygga en anläggning där Tree to textile ska testa processer och ta fram den teknik som sedan ska skalas upp industriellt.
Enligt våra beräkningar skulle vår metod, jämfört med traditionell viskostillverkning, förbruka minst en tredjedel mindre energi, minst 80 procent mindre vatten och minst 70 procent mindre kemikalier, säger Lars.
Fabriken kommer att ta plats i skånska Nymölla. Byggnationen startar i vår och produktionen beräknas kunna komma igång våren 2022. Tanken är att ta fram cirka 1500 ton fiber per år.
Vi vill göra hållbara fibrer tillgängliga för alla, i dag är det en nisch-marknad med för höga priser. Vi har designat en process som ska kunna fungera industriellt och kostnadseffektivt. Ambitionen är att sprida tekniken globalt, säger Sigrid Barnekow, vd för Tree to textile.
Det kommer att ta "några år" innan den nya tekniken kan bli kommersiell och storskalig, men enligt Tree to textile ska man ändå göra allt man kan för att accelerera processen eftersom "det är bråttom att förändra textilindustrin".
Problemet är inte efterfrågan, utan hur snabbt vi kan skala upp en global produktionsvolym av fibern, säger Roxana Barbieru.