ANNONS

Helgläsning: E-handelsbolagen som kan eller kunde gjort dig rik

Helgläsning: E-handelsbolagen som kan eller kunde gjort dig rik

Börsen går just nu som tåget, sedan ett par år är e-handlare och leverantörer ingen ovanlig syn bland börsnoteringar både i Sverige och utlandet, men är de en bra investering? Se vår sammanställning över e-handelns börsnoteringar och vilka som hade gjort dig rik.

ANNONS

Både svenska och utländska aktier är såklart intressanta för e-handelsmarknaden som blir mer och mer gränsöverskridande. I denna artikel tar vi inte hänsyn till utdelningar utan fokuserar på aktiekursen. Vi ska besöka både Europa, Kina och USA, men först låt oss börja med någon som alla känner till som kanske dock inte hade gjort dig så rik.

Qliro Group AB (fd CDON Group AB) - hade inte gjort dig rik än

En av Sveriges största handlare såg nog inte ut att bli ett börsbolag eller särskilt stora när de lanserades innan IT-kraschen, men ihärdigt arbete gjorde att de red ut stormen. En hel del hjälp har man haft av ägaren Kinnevik/MTG när det gäller marknadsföring och etableringar, men i december 2010 var det dags att låta e-handlaren stå på egna ben utan koncernen i ryggen.

Bildkälla: Nasdaq

Börsintroduktionen gjordes i december 2010 och efter första handelsdagen låg kursen på 26,26 kr. Kursen fortsatte sedan ligga relativt stabilt fram till januari 2012 då den började sticka uppåt och den nådde sin all time high i februari om 67 kr. Sedan dess har den fortsatt ha en negativ trend och i skrivande stund, trots rusningen på börsen sedan årsskiftet, ligger aktien och pendlar på 16-17kr.


Bild: Paul Fischbein, VD och Koncernchef Qliro Group AB

Qliro är idag värderat till 2,5 miljarder och hade kalenderåret 2014 en omsättning på strax över 5 miljader. Hade du investerat 1 miljon i CDON Group den första dagen av handel hade du idag haft ett innehav värt cirka 650.000 kr, en förlust om 350.000. Hade du istället sålt på optimal tidpunkt hade du haft 2,5 miljoner i fickan idag.

Kanske kan vår nästa e-handelsjätte ha påverkat, många tror nämligen att Amazon är på gång in i Norden och hur påverkar det Qliro som uttalat vill bli samma typ av marknadsplats som Amazon är?

#newpage#

Amazon - en investering du ej hade ångrat


Bild: Amazon efter lanseringen, denna bild från 1999. Förvånande modern design.

Till skillnad från sin svenska efterföljare så noterade Amazon sig på börsen lägligt nog innan it-kraschen. Redan 15:e maj 1997 ringde klockan hos Nasdaq när Amazon blev publikt. Introduktionskursen låg på 1,5 dollar när man tar hänsyn till efterföljande splittar.

Aktien steg bra under kommande år tills kraschen kom och den låg och pendlade mellan 7-15 dollar under ett par år. Från och med 2009 har aktien stigit som en raket och innan vi berättar hur mycket pengar du i teorin har förlorat genom att inte investera för 17 år sedan så är det bäst du sätter dig ner.


Bildkälla: Google Finance

En investering om 1 miljon kronor i Amazon hade nämligen varit värd hela 284 miljoner kronor. Då har vi räknat på aktuella dollarkurser för köptillfället och dagens kurs som ligger på 379 dollar.

Om Amazon är den mest lönsamma investeringen du kunde gjort så kan du i nästa avsnitt läsa om den största noteringen som gjorts.

#newpage#

Alibaba - Rekord i introduktioner

Amazons kinesiska konkurrent, ledd av Jack Ma, har också många år på nacken som företag, men som börsbolag är de färskingar. Så sent som i september noterades de på New York Stock Exchange. Kostnaden för instutionella investerare i IPO:n innan noteringen låg på 68 dollar per aktie. Detta blev också den största IPO:n i USA:s historia med totalt 25 miljarder dollar till investerare och bolaget.

När aktien började handlas på börsen låg priset på 92,7 dollar och trots att man på kort tid var uppe och nuddade 120 dollar per aktie, fick man snabbt ned en nedåtrekyl i slutet av januari när Alibaba gjorde analytikerna besvikna> med mindre omsättning än väntat. Ökningen under kvartalet hamnade "bara" på 40%.


Bildkälla: Google Finance

Så efter den dippen ligger man nu runt 86-87 dollar. Men man har 17 år på sig att nå Amazons aktieavkastning så man kanske ska se det som en möjlighet att gå in nu när kursen är låg?

#newpage#

Sportamore - Springer snabbt framåt

Hösten 2012 steg sportbutiken på nätet även in i börsvärlden. Första dagen handlades aktien på 23 kronor och den gick sedan sakta uppåt för att nå en riktig topp på 68 kronor i mars 2014. Hade du timeat in en försäljning bra här hade 1 miljon kronor då varit värda nästan 3 miljoner. Inte illa på ett och ett halvt år, även om det nog kan anses orealistiskt att ha så bra timing.

Om du däremot hade is i magen och väntade till idag så hade ditt innehav varit värt, betydligt mindre, nämligen 1,8 miljoner.


Källa Nasdaqomxnordic.com

Dock är det lite tidigt att uttala sig om Sportamore, men omsättningen fortsätter öka och man är nära svarta siffror, vilket gör att det kommer bli spännande att följa bolaget framöver.

#newpage#

Dustin - casha ut 280.000 på en vecka


Bild: Bo Lundvall, en av grundarna av Dustin när han fick pris på Nordic E-commerce Summit

Börsens nykomling, med bara en vecka i publik ägo, hade ett introduktionspris om 50 kronor per aktie och man fick en lysande start med 17% ökning första handelsdagen. I skrivande stund är aktien uppe i 64 kronor.

Hade man velat göra sig en snabb hacka hade det alltså varit möjligt. Med en miljon investerat hade du haft 280.000 extra i vinst på en vecka. Dock finns det med stor sannolikhet anledning att återkomma till Dustin framöver. 


Bild: Dustins egna video från börsintroduktionen.

Med en omsättning för 2014 på över 7 miljarder kronor, så känns en värdering om 4 miljarder lågt om vi jämförelsevis tittar på Sportamore som har en värdering på 341 miljoner med en omsättning för 2014 om strax under 370 miljoner. Dock skiljer sig såklart både lönsamhet och tillväxttakt, men det är ändå imponerande att Dustin, trots sin storlek kan leverera en omsättningsökning på 25%.

#newpage#

Zalando - skor för miljarder (55 miljarder)

Ett annat bolag som slog rekord vid sin notering hittar vi i Tyskland. Med sin IPO på 633 miljoner euro var det den största genom tiderna i landet. Introduktionspriset i oktober förra året hamnade på 21,5 euro per aktie och efter börsintroduktionen fick man se priset sjunka ner mot 17 euro som lägst för att sedan återhämta sig i november och hålla sig ganska stabilt på samma nivå fram till idag då kursen ligger på 23,5 euro.


Bildkälla: Google Finance

Zalando rapporterade så sent som förra veckan att de enligt det preliminära resultatet var lönsamma kalenderåret 2014. De såg också en ökning av omsättning med 26% som gjorde att det hamnade på 2,2 miljarder euro. Detta får dock ställas mot ett marknadsvärde på 5,8 miljarder euro. Många förväntar sig en fortsatt hög tillväxt och förbättrad lönsamhet kan man misstänka, annars vore det dumt att köpa aktier på denna värderingen.


Bild: Zalandos logistik i Erfurt, Tyskland

Det hade alltså varit svårt att göra snabba pengar i Zalando på traditionellt vis via börsen, men någon som gjort pengar är tidigare investerare i Kinnevik, som är en av storägarna i Zalando.

#newpage#

Kinnevik - inte bara e-handel men en bra affär ändå


Bild: Faksimil från SVT:s dokumentär om Jan Stenbeck på Youtube

Äldst i truppen, men inte förlegade för den sakens skull, är Kinnevik. Grundat redan 1936 som ett investmentbolag, med sin första investering i Korsnäs Sågverks AB. För oss yrkesverksamma idag blev det antagligen mest känt under ledning av Jan Stenbeck (se dokumentären om honom här) och det var också han som lade grunden för de stora e-handelsinnehav man har idag. Detta genom att skifta investeringsfokus till media och telekommunikation (idag kallar vi det Internet). 


Bild: Kinneviks utveckling sedan 2003. Källa Google Finance

Idag sitter man på stora innehav bland annat i Qliro Group, Zalando, Lamoda, Jumia, Avito och många fler. Hade du investerat i Kinnevik i mitten av 2004 och satt 1 miljon i din depå, hade du idag haft en depå värd strax över 4 miljoner, medan en indexfond på OMX30 hade gett dig 2,3 miljoner i depån.

#newpage#

DIBS- inte längre på börsen men några gjorde en bra affär

Betalleverantören har varit på börsen sedan 2007, men lämnar den nu efter att huvudägaren NETS har över 90% av aktierna.


Bild: Patrik Müller på DIBS svarar på Twitter kring varför man avnoterar sig.


Bild: DIBS utveckling sedan noteringen. Källa Nasdaqomxnordic.com

Men en dubbling var möjlig sedan introduktionen runt 40kr till sista handelsdagen som slutade runt 80kr. Det blir lite tråkigt för oss e-handelsnördar att inte få samma insyn i DIBS framöver, men önskar dem lycka till i privat ägo.

#newpage#

Sammanställning över bolagen - Berätta vad du tycker

Av denna begränsade sammanställning, som inte täcker alla noteringar, så kan man väl inte dra några direkta slutsatser förutom att tidigare investeringar i Amazon hade varit en ganska bra affär. Ska vi vara realistiska är många av noteringarna lite för färska för att de ska kunna utvärderas, men artikeln tål att återkommas till om några år.

Sammanställningen över bolagen i artikeln ser ut som följer

Är du med på tåget, har du e-handelsaktier?

Det är dock uppenbart att det finns substans bakom flera e-handelsbolag. Andra jagar marknadsandelar och vissa är redan mogna e-handelsföretag. Att investera i e-handel kräver dock en god insikt och det finns defintivt pengar att tjäna när detaljhandeln allt mer flyttas ut på nätet.

Kommentera gärna och berätta vilka aktier du har haft, sålt eller planerar köpa eller berätta om vi missat någon uppenbar börsnotering inom e-handel.

Dan Nilsson

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap