ANNONS

Hårda avtalsförhandlingar väntar: "Klagar över höga ingångslöner"

Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Svensk Handel vs Handels, rond 1.

ANNONS

Det ser ut att bli oerhört tuffa avtalsförhandlingar i handeln. Handels och Svensk Handel presenterade under förmiddagen sina respektive krav och sparade inte på krutet. De var som två tungviktsboxare som "kände lite på varandra" i första ronden.

Handels krävde att minimilönerna höjs med 825 kronor och att andra ersättningar och lönetillägg höjs lika mycket procentuellt sett. Man tog även strid för utökad OB och högre lön till trotjänare. Svensk Handel kontrade med att frysa minimilöner på dagens nivå, sänkt OB-ersättning och att man vill hålla sig inom ”märket”, alltså industrins procentuella löneökning.

Karin Johansson, vd på Svensk Handel, markerade tydligt mot Handels förslag med en höger-jabb.

De krav som ligger på bordet i dag är väldigt höga och kommer inte att hjälpa handelsföretagen att öka sin konkurrenskraft, säger hon till Ehandel.

Svensk Handel tryckte hårt på hur drastiskt förutsättningarna har förändrats för de svenska handlarna, som numer också konkurrerar alltmer mot internationella aktörer. Man nämnde hur svensk handel har de högsta ingångslönerna i Europa. Man tryckte också på att Sverige är trea på listan i Europa vad gäller arbetskraftskostnader inom handeln – bara Belgien och Danmark är före.

"Andra branscher klagar"

Handels var kvicka i fotarbetet och pekade på hur handelsföretagens vd:ar fått löneökningar på i snitt 7,2 procent, att jämföra med de anställdas löneökningar på i snitt 1,6 procent. Man menar alltså att pengar finns i företagen, men hamnar i fel fickor. Den frågan ville Karin Johansson inte kommentera med motiveringen att vd-löner är något Svensk Handel inte är med förhandlar.

Ni pratar om att branschen vill anställa fler men inte har råd. Ni är inte rädda att signalerna ni sänder med kvarliggande minimilöner och försiktiga löneökningar skrämmer bort de som letar sin första anställning och att det inte går att anställa därför i stället?

Vi kan konstatera att vi ligger högt i dag jämfört med andra branscher. Sen ska vi komma ihåg att vi också har en OB-ersättningsstruktur som är absolut högst bland alla branscher. Så ersättningsnivåerna i handeln är högre för unga människor än vad den är i många andra branscher. Det är till och med så att många andra branscher klagar över våra höga ingångslöner, svarar Karin Johansson.

Nu har ni valt att säga att ingångslönerna ska ligga fast. Men i ert drömscenario: Vill ni då att de sänks?

Nu säger vi att vi inte vill gå in och sänka människors löner, absolut inte. Men det är klart att om vi skulle kunna få till lite mer lönespridning i vår bransch så vore det fantastiskt bra. Vi vet, vi hör från våra företag att de vill anställa fler, men det är för dyrt. Och är man helt oerfaren så kostar du mer än vad lönen faktiskt är. Det är en stor utmaning.

"Tror jag inte ett dugg på"

Karin Johansson ville också gärna lyfta vikten av möjligheten för de anställda att kunna göra en större löneresa, något man menar saknas i handeln i dag.

Du tror inte att en högre ingångslön och därmed större trygghet värderas högre av de anställda än en lägre ingångslön och en möjlig löneökning senare?

Nej, det tror jag inte ett dugg på. Jag tror att det måste finnas morötter för enskilda individer att faktiskt också kunna höja sin lön om man gör ett bra arbete. Det är jag helt övertygad om att de allra flesta skulle vilja.

Det är inte bra med en sammanpressad lönestruktur. Det är det som uppmuntrar den höga personalomsättningen i handeln. Ska du få högre lön måste du lämna handeln, det är så folk resonerar. Så jag skulle säga att nej, ditt argument kan jag inte bekräfta från verkligheten.

Några konkreta siffror eller procent valde Svensk Handel, till skillnad från Handels, inte att lämna ut. Man nöjde sig med att konstatera att man ville ha återhållsamma löneökningar och att man åtar sig att följa industrin.

Vi säger att vi följer ”märket” och sen hoppas vi att vi kan hålla oss inom ramen för det märket och inte hitta på andra kostnadsdrivande saker som gör att vi inte klarar oss inom det. Vi är helt inställda på att följa det som vi har förbundit oss i arbetsgivarvärlden att göra. När industrin har satt sitt märke så är det vad vi inom handeln ska leverera också, även om det kommer att bli jättetufft

Nils Lund
nils@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap