Apoteas grundare och vd Pär Svärdson har inte bara gjort sig känd som en person som är duktig på att bygga e-handelsföretag. Han har också uppmärksammats för sitt engagemang i olika välgörenhetsfrågor, bland annat rörande tillståndet i Östersjön.
LÄS ÄVEN: Apotea i nytt samarbete för att rädda Östersjön
Nu kan vi avslöja att Pär Svärdson är på gång med ett nytt projekt på samma tema, nämligen att minska övergödningen i just Östersjön. Planen är att skörda vass och blåmusslor för att tillverka djurfoder. Närmare bestämt ska vassen användas till produktion av ensilage - det vill säga konserverat djurfoder - till hästar och kor, medan musslorna ska användas till produktion av hundmat.
Har man hällt ut fosfor och kväve, som det rör sig om i det här fallet, måste man ta upp det igen. Det är det som växter och djur bidrar med, men sedan måste växten eller djuret tas ur vattnet för att övergödningen ska minska. Det är ett kretslopp, förklarar Pär Svärdson, och jämför med hur ett jordbruk fungerar.
Där gödslar man för att det ska växa och sen skördar man. Jag tänker att man kan göra likadant i havet.
Första skörden i sommar
Efter att ha kommit fram till att ensilage av vass skulle kunna vara en väg framåt tog Pär Svärdson kontakt med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Det visade sig att de hade ett liknande projekt på gång, fast i form av musslor som skulle användas till hundmat.
Nu existerar projekten sida vid sida, och tanken är att genomföra ett första test i sommar. Då ska hundra ton hästfoder och några hundra kilo hundmat tillverkas utifrån det som Pär Svärdson och SLU skördat i havet.
Sen ska den här maten användas till utfodring i höst. Då får vi se ifall djuren gillar den och den håller tillräckligt högt näringsvärde. Sedan är min tanke att skala upp detta till industriell produktion, säger Pär Svärdson.
Jag har ett superbra samarbete med SLU, men det som jag kan bidra med är entreprenörsskap så att det inte stannar vid en vetenskaplig studie. Så detta har blivit något av ett fritidsintresse för mig, jag tycker att det är riktigt spännande, fortsätter han.
"Gör inget annat än att äta"
Utöver att rena Östersjön från utsläpp hade ensilaget kunnat användas i tider där det finns ont om annat djurfoder. Pär Svärdson tar upp sommaren 2018 då värmen och torkan ledde till att ett antal djur fick nödslaktas på grund av bristen på foder.
Då hade det här varit värt hur mycket som helst.
Pär Svärdson berättar att en annan fördel med att skörda just vass är att det är en vara som det finns så mycket av att många kommuner för närvarande betalar för att bli av med den. Win-win, med andra ord.
På sikt är min ambition att vi ska skörda tusen ton om året. Då tar man upp så pass mycket fosfor att det motsvarar fem procent av Stockholms reningsverks totala utsläpp. Så det gör skillnad, vilket är väldigt roligt.
Hur många djur kan ni tillverka mat till då?
Svårt att säga exakt, men det är ju stora djur som egentligen inte gör något annat än att äta. Det blir ganska många ton var.
Välkomnar konkurrens
Enligt Pär Svärdson kan en enda ridskola ha mellan 50 och 100 ton ensilage liggande på gården.
Det jag vill göra är att bygga upp ett lönsamt företag och visa att det går att tjäna pengar på att göra detta, så kan andra få ta över sen. Och de får gärna vara hur duktiga som helst, säger Pär Svärdson om potentiella konkurrenter.
Det är en lite ovanlig inställning för en företagare?
Jo, men det är ju för ett gott syfte. Jag tror att de flesta håller med om att ökad algblomning inte är något roligt scenario.
Ska säljas i e-handeln
Pär Svärdson ser flera möjligheter till egen försäljning av det nya fodret. Hundmaten av musslor, som enligt uppgift ska passa extra bra till hundar med känsliga magar, hade passat fint in i Apoteas sortiment, och i nätbutiken Widforss - som Pär Svärdson också är involverad i - säljs djurfoder redan i dag. Det finns även planer på att etablera ett systerföretag som ska vara helt inriktat på att sälja ensilaget.
Dessutom är det fritt fram för lantbrukare att på sikt bedriva egen produktion av vassensilage och för andra företag att följa i hans fotspår. Pär Svärdson understryker att det primära syftet som sagt inte är att tjäna pengar själv utan att få andra att inse att det går att tjäna pengar samtidigt som man tillsammans gör en insats för miljön.
Vad händer om ingen kopierar din idé då?
Då får jag väl driva det själv.
LÄS ÄVEN: Apotea sålde för 2,7 miljarder kronor