ANNONS

Här är e-handelsbranschen som ökat med 150% på två år

Här är e-handelsbranschen som ökat med 150% på två år
Apoteksmarknaden på nätet växer så det knakar

Har gått från att omsätta 80 till 200 miljoner per månad, enligt branschföreningen.

ANNONS

E-handeln står för den i särklass största delen av tillväxten inom apoteksbranschen. Det skriver Sveriges Apoteksförening i sin branschrapport för 2017 som släpptes under morgonen.

- Omsättningen i e-handel har ökat från ca 80 miljoner kronor per månad i april 2015 till runt 200 miljoner kronor varje månad. Det motsvarar en ökning med 150 procent, konstaterar föreningen i ett pressmeddelande.

Står för en tredjedel av tillväxten

Enligt branschföreningen stod e-handeln under förra året för 4,3 procent av den totala omsättningen inom apoteksbranschen och för 5,4 procent av den totala volymen på öppenvårdsmarknaden.

Det innebär att e-handeln nu står för en tredjedel av omsättningstillväxten och nästan hälften av volymtillväxten i hela branschen. Mest inom den nätbaserade apotekshandeln omsätter varugruppen receptläkemedel.

Nätapoteken har gynnat landsbygden 

Och utvecklingen har i synnerhet gynnat kunder bosatta långt utanför storstäderna.

- E-handeln ökar tillgängligheten till läkemedel till exempel i glesbygd. Kunderna är mycket nöjda med e-handeln, vilket medför att apoteken utvecklar nya tjänster. Till exempel kan kroniskt sjuka numera prenumerera på hemleverans av läkemedel. Att få rådgivning och ställa frågor via nätet kan av många kunder också upplevas som enklare. Allt talar för att e-handeln kommer att fortsätta öka, spår Johan Wallér, VD för Sveriges Apoteksförening.

Marknaden väntas dubblas till 2020

Nyligen kunde vi berätta om regeringens apoteksmarknadsutredning, där utredarna bland annat bedömde att apoteksmarknaden på nätet sannolikt som minst kommer att fördubblas under de kommande tre åren, fram till år 2020.

Utredningen gav också flera förslag på hur marknaden ytterligare kan förbättra tillgången på läkemedel till kunderna och Sveriges Apoteksförening ser nu fram emot att förslagen ska börja implementeras.

- Tillgängligheten till läkemedel fortsätter att öka. Det beror dels på att antalet apotek blir fler, öppettiderna blir längre och den växande e-handeln. Vi väntar nu på att förslag från apoteksmarknadsutredningen om förändringar i 24-timmarsregeln och returrätt ska bli verklighet, det kan öka tillgängligheten ytterligare, säger Johan Wallér.

Michell Grönlund