ANNONS

Handeln fördömer Rysslands invasion: "Fruktansvärt"

Så påverkas branschen.

ANNONS

I morse kom beskedet att Ryssland utför en pågående invasion i Ukraina. Ett besked som försatte världens börser i fritt fall och skapade stor oro i hela världen. Även här på hemmaplan mottog branschen morgonens nyhet med chock.

Först och främst så förfärades man över det vi hör och ser hända just nu. Inte minst på grund av de mänskliga lidandet det här innebär för befolkningen i Ukraina. Det som händer är fullständigt oacceptabelt och väldigt, väldigt allvarligt, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, till Ehandel.

Hur påverkas svenska handlare av kriget?

Det finns en påverkan på handeln, framför allt för de av våra medlemmar som bedriver verksamhet i både Ryssland och Ukraina. Men det gäller också hela det globala umgänget. Det blir stora osäkerheter, som vi bland annat kunde se på världens börser. Så det är klart att det påverkar handeln negativt. Vi håller tummarna för att man ska hitta en lösning, som gör att det inte blir värre. Det finns väldigt många otäcka scenarier, inte minst för den drabbade befolkningen.

Några allmänna råd till de handlare som har verksamhet i krigsdrabbade länder finns dock inte i dagsläget hos branschorganisationen. Istället råder man att lyssna på svenska myndigheter.

Det är det råd vi har, att följa de råd som svenska myndigheter och utrikesdepartementet utfärdar. Det har också funnits en avrådan från att befinna sig i Ukraina under en period, så merparten av svenskarna har förmodligen tagit sig därifrån. Förutom de som har roller, till exempel på svenska ambassaden. Vi ska inte inte sitta och ta fram några egna råd här och nu, utan följer de rekommendationer som myndigheterna och regeringen utfärdar.

"Fullkomligt oacceptabelt"

Samtidigt har den svenska handeln mindre samröre med just Ukraina och Ryssland, jämfört med många andra länder i Europa. De som drabbas i större omfattning är alltså få till antalet i dagsläget. Men vad det får för konsekvenser på längre sikt, är svårt att göra någon prognos om.

Det som händer är fruktansvärt och fullkomligt oacceptabelt. Men att dra några långtgående slutsatser är svårt, säger Mats Hedenström.

Det finns dock en risk för höjda råvarupriser på vissa spannmål och en ännu svårare halvledarbrist. Hur väl rustad är den svenska handeln för sådana scenarier?

Handeln har under de senare åren blivit mer och mer global och det är klart att när något sådant här inträffar så skapar det en oro i branschen. Även om handeln med just Ryssland och Ukraina inte är den mest omfattande handelsrelationen, om vi jämför med andra länder. Men det finns delar som mineraler och energitillförsel där det finns ett större beroende och den osäkerhet det medför är så klart aldrig positiv.

Hur jobbar ni nu framgent kring rådande läge?

Dels håller vi oss informerade via den nyhetsförmedling vi kan ta del av. Och precis som vid all krishantering så jobbar vi nära Svenskt Näringsliv och är i dialog med berörda myndigheter, säger Mats Hedenström.

Nils Lund
nils@ehandel.se