En atombomssäker bunker med slutpriset 751 500 kronor blev den dyraste auktionen på Tradera under 2020. Det beskedet gav begagnat-sajten tidigare i veckan, då företaget listade vad svenskarna främst visat intresse för under det gångna året.
LÄS ÄVEN: Det bunkrade svenskarna under 2020
Nu kan vi avslöja vem som blir skyddsrummets nya ägare. Han heter Patrik Nyberg och driver till vardags en byggfirma i Sundsvall, cirka 9 mil från nyförvärvet i Ånge.
Jag kände att det där kan aldrig gå fel så jag lade ett bud direkt, säger han till Ehandel.
Den kostar inget där den står och jag har några planer för vad jag ska göra med den. Sen får framtiden utvisa exakt vad det blir.
Har haft flera ägare
Den aktuella bunkern består av ett 800 kvadratmeter stort utrymme insprängt i ett berg. Ytan är fördelad på två våningar och omfattar bland annat stötvågsutrymme, logement, utbildningsrum, kök och matsal.
Enligt Tradera och Sundsvalls Tidning byggdes bunkern 1973 för att Ånges kommunledning skulle ha någonstans att hålla till i händelse av krig. Men åren gick, omvärlden förändrades, och så småningom dömdes bunkern ut som ledningscentral. Anledningen var bland annat att skyddsrummet saknar reservutgångar, varför den fick ersättas med nya lokaler.
På 90-talet sålde kommunen fastigheten, som sedan dess har cirkulerat bland en rad ägare. Den har ägts av både företag och privatpersoner, som alla verkar ha haft gemensamt att de inte har lyckats identifiera några direkta användningsområden för det annorlunda utrymmet.
Patrik Nyberg har dock en rad idéer. En av dem är att använda skyddsrummet till svampodling, något han menar att det lämpar sig väl för eftersom temperaturen i lokalen konstant ligger på en viss temperatur.
Ja, precis. Tanken är att börja småskaligt och se om det går runt. Sen funderar jag också på att hyra ut en del av utrymmet så att det kan användas som serverhall.
"En bra investering"
Men det tar inte slut där. Patrik Nyberg har också fört diskussioner med Tullverket, som ständigt är i behov av säkra platser att förvara beslagtaget gods på.
Om inte annat så är där 8 500 kvadratmeter skogsmark och den har bygglov så jag skulle kunna bygga hus och hyra ut åt tyskar och holländare. Jag ser detta som ett långtidsprojekt.
Det är nog många som kanske inte tycker som jag men jag ser detta som en bra investering. Den här fastigheten har stått i tio år utan att någon gjort något med den och den har ju som sagt ingen driftskostnad. Så nu försöker jag fundera ut en verksamhet som i alla fall ska gå plus minus noll.
Sedan Patrik Nyberg blev den senaste i raden av bunkerägare i Ånge har han fått besök av den ideella föreningen Svenska Befästningssällskapet, som arbetar för att bevara och upplysa om Sveriges militärhistoria. Det finns en rad bortglömda bunkrar liknande den i Ånge utspridda runtom i landet, och för Patrik Nyberg - vars byggfirma är inriktad på just byggnadsvård - blir köpet något av två flugor i en smäll. Dels möjligheten att bevara en historisk byggnad och dels chansen att skapa en ny affär.
Jag ser möjligheter i mycket, men i det här fallet finns det som jag ser det många vägar att gå, avslutar han.