ANNONS

Han kritiserar pandemistöden: "Företagens reserver tömda"

Många handlare kan gå under.

ANNONS

Pandemin har i viss mån tagit fart igen i Sverige de senaste veckorna – med ökad smittspridning och fler sjukhusinläggningar.

Den 10 december aviserade regeringen därför att det var dags att damma av omställnings- och omsättningsstödet igen – alltså samma stöd som drabbade företag kunde söka tidigare i pandemin, under 2020.

LÄS ÄVEN: Svensk Handels oro efter nya beskeden: ”Måste fungera rättssäkert”

Svensk Handel välkomnar initiativet. Men Mats Hedenström – näringspolitisk chef på branschorganisationen – säger i ett uttalande att kraven för att få stöd är för högt ställda.

Det är välkommet att regeringen aviserar återinförandet av krisstöd för att rädda företag och jobb. Däremot är kravet för att få del av omställningsstödet för högt, kommenterar Mats Hedenström och fortsätter:

Tappar du som handlare 30 procent av din försäljning mitt i den så viktiga julhandeln är det inte många som överlever.

"Stöden måste vara på plats"

Mats Hedenström är också oroad för att det tar för lång tid att få stöden på plats. Han pekar på att beslut om stöden ska fattas i en extra ändringsbudget. Men det kommer först ske i januari. Därför tar det troligen allt för lång tid innan stöden träder i kraft.

Införs restriktioner som drabbar näringslivet måste stöden vara på plats direkt. För drabbade företag är krisen här och nu. De myndigheter som ska hantera stödåtgärderna måste vara på hugget och hantera frågan skyndsamt, säger han och tillägger:

Pandemin har pågått i drygt 20 månader och företagens reserver är sedan länge tömda. Fler företag skulle behöva få ta del stödet.

Gränshandeln hårt drabbad

Han pekar också på att den pågående explosionsartade smittspridningen i Norge, medfört stängda gränser mot Sverige – ännu ett hårt slag mot gränshandeln.

Mats Hedenström nämner att norrmän, innan pandemin, shoppade för runt 28 miljarder kronor i svenska gränshandels-butiker varje år. Det skapade i sin tur 7 200 jobb.

Pandemin har slagit oerhört hårt mot gränshandeln. När butikerna äntligen började se ljuset kom nästa dystra besked. Det innebär inte bara ett avbräck för handeln, utan för hela kommunen eftersom gränshandeln ofta är den största arbetsgivaren.

David Gustavsson
david@ehandel.se