Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Han blev lurad på cykel - tar revansch med app

Erik Tönnäng, grundare av Ekvitta
Nils Lund
nils@ehandel.se

Dela artikeln:

Kvittot ska göra second hand-köpen tryggare.

ANNONS

Att köpa via second hand på nätet kan vara förenligt med vissa risker. Det fick Erik Tönnäng erfara. Han blev lurad när han skulle köpa en begagnad cykel, men ur den erfarenheten föddes en idé.

Den idén blev till Ekvitta, en tjänst för digital kvittohantering via mobilt bankid.

Efter cykelköpet där jag blev lurad tänkte jag att det borde finnas en lösning för tryggare begagnathandel. Dels ville jag åt ett kvitto som bekräftade vad som var överenskommet och dels något som så gott som möjligt kan säkerställa att en produkt inte är stulen, säger han.

För att använda Ekvitta behövs alltså mobilt bankid, vilket innebär att namn och personnummer registreras vid köp. Något som skulle kunna sänka benägenheten att sälja stulna prylar.

"En billig försäkring"

Rent tekniskt går det till så att vid köp skapas en kod som säljaren skickar till köparen. Därefter kan köparen skanna koden med sin mobiltelefon om säljaren är i närheten. Sker köpet på distans skrivs koden in manuellt. Därefter får köparen upp ett kvitto i mobilen för att godkänna och signera med bankid.

Jag ser det som en billig försäkring. Jag vill att det ska vara tryggt och enkelt att göra bra affärer. Jag tycker det är en smidig lösning med att köpen i Ekvitta sker via mobilt bankid, man behöver inte skriva in mejladresser eller skicka länkar till varandra. Att kvittot skapas digitalt är också en säkerhet i att det är dubbla kopior och att det inte skrivs på en papperslapp som lätt kan försvinna, säger Erik Tönnäng.

Utöver det digitala kvittot kommer man via appen också att kunna se produktens historik vid vidareförsäljning.

Lösningen finns i dag endast för försäljning mellan privatpersoner, men målet är att appen ska utvecklas till att även bolag ska kunna exportera kvitton på begagnade inköp.

Jag hoppas att den här tjänsten ska göra att fler vågar köpa dyrare produkter begagnat, som musikinstrument, bilar, båtar, klockor och smycken. För mig har miljöperspektivet och hållbarhetsfrågan blivit allt viktigare, vi kan inte ta slut på jordens ändliga resurser, säger Erik Tönnäng.

Dela artikeln: