Vilken som var den första e-handelsplattformen att erbjuda gratiskryptering blev något omtvistat, när vi skrev om det vid årsskiftet förra året. Någon månad senare rullade en annan plattform ut sin lösning för gratiskryptering som sades vara superenkel att använda.
LÄS ÄVEN: Superenkel gratiskryptering tog användarna med storm
Gratiskryptering är numera synonymt med tjänsten Let’s Encrypt som låter vem som helst sätta upp en HTTPS-sida som ofta efterföljs av det välkända hänglåset. All trafik mellan sajten och användarna blir därmed krypterad och oläsbar för någon som vill tjuvkika.
Oavsett vem som var först ut så är en krypterad sajt något som blir allt viktigare. Google stramar åt tyglarna allt mer för de som inte krypterar sina sidor på nätet. I februari i år fick vi bland annat se flera e-handlare med byxorna nere när Googles webbläsare Chrome började markera deras sidor som “Inte säker”.
LÄS ÄVEN: Google markerar nu sidor som inte säkra
Let’s Encrypt är en tjänst som backas upp av de stora Internetbolagen för att göra det möjligt för alla att ha en krypterad sajt, utan att behöva betala pengar för ett certifikat.
Tjänsten rapporterade nyligen att de har dubblat antalet användare under 2017 och Let’s Encrypt har nu gett ut 46 miljoner certifikat, som är aktiva. Antalet sidvisningar som skett över en “säker lina” (HTTPS) över hela Internet har under året ökat från 46 procent till 67 procent, enligt webbläsaren Mozilla.
- En ökning med 21 procentenheter på ett år är fantastiskt. Vi är stolta över att ha bidragit till det och vi vill tacka alla andra personer och organisationer som också jobbar hårt för att skapa ett säkrare och mer integritetssäkert Inernet, säger Josh Aas, VD för Internet Security Research Group, som driver Let’s Encrypt.
Efter ett framgångsrikt 2017 planerar Let’s Encrypt nu att rulla ut en stor nyhet i januari. Tjänsten kommer, om allt vill sig väl, från och med den 27 februari 2018 att stödja wildcard-certifikat. Wildcards betyder att du med ett certifikat kan säkra en hel domän, inklusive underdomäner som till exempel analytics.ehandel.se, index.ehandel.se, www.ehandel.se och så vidare.
Detta är kanske inte superviktigt för e-handlare som oftast bara har en domän (www.nätbutiken.se) men att gratistjänsten får nya funktioner bör vara intressant för många sajtägare.
- Wildcard-certifikat kommer att vara gratis och tillgängligt globalt precis som våra andra certifikat. Vi planerar att ha ett offentlig test-API färdigt senast den 4 januari, och vi har satt ett datum för full lansering som är tisdagen den 27 februari, skriver Josh Aas.
Let's Encrypt räknar med att företaget vid slutet av 2018 kommer att hantera 90 miljoner aktiva certifikat.