ANNONS

Gränshandeln bör vara en större fråga än E-handeln

Gränshandeln bör vara en större fråga än E-handeln

Sedan Systembolaget polisanmält City Gross och Winefinder har det blossat upp en rejäl debatt i svenska medier. Enligt många är det svårt att ta Systembolaget på allvar när de hävdar att folkhälsan står och faller med om folk får importera kvalitetsviner till matkassen. Det samtidigt som gränshandeln står för en betydande del av konsumtionen.

ANNONS

I förra veckan polisanmälde Systembolaget livsmedelskedjan City Gross och den danska vinimportören Winefinder. Det sedan de i ett samarbete startat med försäljning av vin tillsammans med City Gross färdiga matkassar.

Även IOGT-NTO står på Systembolagets sida och de hävdar att motståndet mot näthandel av alkohol ökar och kräver att regeringen agerar. Men det finns även de som inte tycker att e-handeln är det största problemet för den svenska alkoholpolitiken.

– Den berör drygt 1 procent av den svenska konsumtionen. Införseln från gränshandeln däremot berör nånstans mellan 20 och 30 procent av vad svensken konsumerar. Om den talar dock alla förespråkare för hårdare lagar och högre skatter väldigt tyst. Sannolikt för att den är så väldigt mycket mer okontrollerbar, det vill säga mycket jobbigare, skriver branschorganisationen Sveriges Bryggerier i ett blogginlägg.

Blundar för gränshandeln

I blogginlägget attackerar Sveriges Bryggerier också den sänkta krogmomsen som inte gett några nya jobb, men däremot 5,4 miljarder kronor mindre i statskassan. Man pekar också på att införseln av öl och sprit från gränshandeln i Tyskland betyder minst en missad miljard för staten i inkomster.

– Plus förstås att den olagliga försäljning till barn och ungdomar pågår, dygnet runt, året om. Exakt hur mycket staten missar vill man dock inte ha reda på, utan man litar på Sorads tvivelaktiga frågor i undersökningar där färre än hälften svarar på frågor som ”har du smugglat alkohol den senaste månaden”.

Sedan 2007 har svenskar genom den så kallade Rosengrendomen rätt att importera alkohol för eget bruk från andra EU-länder. Något som gjort att vinklubbar och företag kan erbjuda ett sortiment vid sidan av Systembolaget. Ofta ligger fokus på viner från små gårdar och kvalitetsviner, något som Sveriges Bryggerier ser som ett mindre hot mot folkhälsan än gränshandelsbutikerna.

– Gränshandelsbutikerna i Tyskland har nu bara stängt tre timmar om dygnet, mellan 22-01. Resten av dygnet pågår den helt lagliga handeln av alkohol och andra varor med höga nationella skatter. Att regering, riksdag och staten väljer att blunda för det och istället inrikta sig på den försvinnande e-handeln är sannerligen att sila mygg och svälja kameler. I näringslivet gör man grundliga utredningar innan man fattar beslut. Det borde även regering och riksdag göra, i form av en införselutredning, med riktiga siffror.

Källa: Press
Foto:
Per G. Norén

Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se