Den senaste tiden har flygande drönarleveranser mest handlat om Amazon. Sedan e-handelsjätten visade upp sin första drönare så har media i stort, Ehandel.se inkluderat, mest snackat om Amazons försök att göra självflygande drönare till en laglig och accepterad leveransmetod inom näthandeln.
Det finns dock en jätte till som försöker göra drönarleveranser till verklighet. I augusti 2014 visade sökjätten Google upp sin första drönarleverans i Australien. Project Wing heter Googles drönarprojekt som till skillnad från Amazons, som gärna syns i media, inte gjort speciellt mycket liv ifrån sig.
6 dollar per leverans
Project Wing är dock inte nerlagt stod det klart häromdagen. Google ska nämligen, enligt Wall Street Journal, vara i dialog med flera stora snabbmatsresturanger kring en ny marknadsplats för drönarleveranser.
Marknadsplatsen ska heta Wing Marketplace, i linje med drönarprojektet, och den ska bland annat erbjuda supersnabba matleveranser. Smakar det så kostar det och sex dollar planerar man att ta betalt av kunderna för att få hem maten med drönare.
Problem med sina drönare
Enligt rykten så ska Project Wing inte ha gått så bra de senaste åren, vilket kan förklara varför det varit relativt tyst ifrån Google på drönarfronten. Det ska dock inte finnas några planer på att lägga ner projektet, vilket förstås snabbmatsdialogerna tyder på. Företag som sägs vara med på tåget är Domino’s Pizza och Whole Foods. Starbucks ska enligt WSJ nekat till att vara med.
I september i år gjorde Google sin andra "riktiga leverans" sedan 2014 då man i samarbete med snabbmatskedjan Chipotle levererat en burrito ifrån en matvagn till några studenter i Virginia. Det testet var godkänt av luftfartsmyndigheten i USA men då stod även en Google-anställd redo att ta över spakarna på den självflygande drönaren.
Fortfarande olagligt
Det är fortsatt olagligt att framföra autonoma drönare i USA, vilket bör sätta käppar i hjulet för en eventuell drönarmarknadsplats där. Konkurrenten Amazon gör dock allt för att reglerna ska ändras och himlen ska öppnas upp för de små propellerfarkosterna att själva leverera paket till konsumenterna. Även om Wing Marketplace initialt verkar satsa på mat så ska den även vara öppen för detaljhandlare.