Det omdiskuterade hyresstödet till bland annat butiksägare som drabbats av pandemin får en ny chans. Det står klart sedan riksdagen godkänt regeringens förslag om att fortsätta på samma modell som tidigare, det vill säga att staten står för 50 procent av hyressänkningen medan fastighetsägaren står för den andra halvan.
Men om politiken ställer sig positiv till en repris av hyresstödet så är branschen desto mer negativ. När upplägget först infördes i våras dröjde det inte länge förrän problem dök upp. Svensk Handel kritiserade fastighetsägarna för att ta för lång tid på sig att betala ut stödet, medan branschorganisationen Fastighetsägarna menade på att reglerna var oklara och att regeringen dröjde med information om hur ersättningen skulle gå till.
LÄS ÄVEN: Parternas bråk om de sänkta butikshyrorna: “Tålamodet tryter”
Den här gången ställer sig både Svensk Handel och Fastighetsägarna på samma sida i debatten. Båda branschorganisationerna ställer sig negativa till att upplägget nu lanseras på nytt.
Man fortsätter på samma modell som tidigare och där tycker både vi och fastighetssidan att det är olyckligt att man inte har skruvat på den här lösningen. Vi delar samma bild, den här konstruktionen är inte lyckad, säger Hans Tjernström Carraro, presschef på Svensk Handel till Ehandel.
Han understryker att man från handelns sida välkomnar alla stödinsatser, men att man samtidigt anser att regeringen borde ha dragit lärdomar från i våras. Enligt Hans Tjernström Carraro har Svensk Handel och Fastighetsägarna den här gången pratat ihop sig och “försökt vara konstruktiva”.
"Tuff sits"
Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna Sverige, tillägger dock att förutsättningarna har förändrats.
Den stora skillnaden är att i våras fanns inte omställningsstödet, utan man började med det här hyresstödet. Vi såg dock att det satte fastighetsägare i en tuff sits eftersom det fanns en förväntan om att de skulle sänka hyrorna. Samtidigt var det svårt för dem att veta vilka som behövde stöd och vilka som hade ett mindre behov, säger han.
I ett pressmeddelande beskriver Fastighetsägarna det nygamla systemet som “dåligt fungerande”. Organisationen ser en risk för att det skapar orättvisor hyresgäster emellan och kritiserar att fastighetsägaren dels ska besluta vilka som får stöd och dels ska betala lika mycket som staten.
Som det är nu får fastighetsägarna ta någon sorts myndighetsroll, vilket kan innebära en jobbig sits. Vi ser hellre att pengarna går direkt till omställningsstödet som är till för att drabbade företag ska få hjälp med sina fasta kostnader, som till exempel hyran, säger Anders Holmestig.
Stödet gäller för det första kvartalet 2021. Till skillnad från tidigare, då ersättningarna endast gällde hyressänkningar på upp till 50 procent, kan fastighetsägare nu sänka hyran med hela 100 procent och ändå få en ersättning från staten på 50 procent av beloppet.
"Behöver alla hjälpas åt"
Från regeringens sida menar man att de olika krispaketen är tänkta att komplettera varandra.
Regeringen har presenterat en rad stödåtgärder som tar sikte på olika problem för att tillsammans skapa så bra förutsättningar som möjligt för landets företag att överbrygga de negativa ekonomiska konsekvenserna av den pågående pandemin. I samband med att smittspridningen tilltagit har regeringen meddelat att flera av stödåtgärderna förlängs och förstärks, däribland omställningsstödet och hyresstödet. Det är en tuff situation för många företag, inte minst inom handel och besöksnäring och då behöver vi alla hjälpas åt, skriver Sara Khatemi, pressekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan, i ett mejl till redaktionen.
LÄS ÄVEN: Trots nya pandemilagen - inga stödinsatser specifikt för handeln