För Contentor blev effekten brutal. Under första halvåret av föregående räkenskapsår blödde bolaget 2 miljoner kronor. "Det kändes som att allt höll på att rasa," berättar företagets vd Rabie Salem. Många kunder agerade instinktivt: "Vi säger upp hälften, låter marknad skriva mer - och ChatGPT översätter resten. Gratis."
Från byrå till AI-first
Men istället för att ge upp inledde Contentor en intensiv omställningsprocess. Bolaget, som enligt Salem hade experimenterat med AI i flera år, insåg att framtiden låg i att omfamna tekniken fullt ut – men på rätt sätt. Resultatet blev en radikal pivot från traditionell översättningsbyrå till ett AI-first SaaS-bolag (Software as a Service).
Kärnan i den nya affärsmodellen är "Content-as-a-Service" (CaaS), en prenumerationstjänst som lanserades innan sommaren 2024 och utvecklats kontinuerligt sedan dess. Tjänsten ger kunderna tillgång till ett ekosystem av AI-verktyg för innehåll och översättningar, som bygger på över 60 olika AI-motorer, inklusive OpenAI och DeepL.
Vi har gått från att vara ifrågasatta till att bli efterfrågade, säger Salem.
Människan som superkraft
Centralt i Contentors nya strategi är filosofin "Human powered AI content". Medan arbetssättet tidigare var människo-centrerat, är det nu AI-centrerat, men med mänsklig expertis som en avgörande komponent.
Det som en gång var vår absoluta styrka - människorna - och som många skrek inte behövdes mer... det är nu vår superkraft. Humans & AI, förklarar Salem.
Mänskliga experter används för att förbereda, guida och förfina det AI-genererade materialet, särskilt förberedelserna innan AI-processen har visat sig vara avgörande för kvaliteten.
Denna kombination löser komplexa utmaningar som enkel AI-användning inte klarar av, menar Salem, och pekar på projekt för kunder som Vparts och BGA med tiotusentals produkter på 10-15 språk. Det handlar om att bygga skräddarsydda AI-uppsättningar, optimera integrationer, hantera stora volymer och komplexa filtyper – uppgifter där en enkel "copy paste i ChatGPT" inte räcker till. "AI-genombrottet är här, det kommer stå mellan de som använder AI versus de som använder AI på rätt sätt," varnar Salem.
Nya storkunder
Den nya strategin har gett snabba resultat. Samma period som bolaget förra året förlorade 2 miljoner, visar siffrorna nu ett plusresultat på 500 000 kronor. "Liket lever," konstaterar Salem med lättnad och stolthet över teamets insats.
Försäljningen av CaaS-tjänsten tog fart i augusti 2024 och idag är över hälften av Contentors kunder prenumeranter. Bland kunderna finns bolag i olika storlekar, med prenumerationer från 1500 kr/månad upp till potentiella avtal på 50 000 kr/månad. Den nya modellen med förskottsbetalning har också skapat ett starkare engagemang från kunderna.
Contentor har även landat flera prestigekunder, inklusive Samsung – efter en lång upphandling där de konkurrerade ut globala jättar – samt Dyson och Visa. På kundlistan finns även kända e-handlare och varumärken som Pierce Group, Gina Tricot, Klättermusen, Coolstuff och Steamery.
Med en lyckad transformation från krisdrabbad byrå till ett växande AI-SaaS-bolag, ser Contentor ut att ha hittat rätt väg framåt i den nya AI-drivna eran.