Startsida › Forum › E-handelsforumet › Marknadsföring › Vilken lag gäller?
- Detta ämne har 5 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast för 11 år, 8 månader sedan av Prix.
-
FörfattareInlägg
-
12 mars, 2013 kl. 08:18 #99774elisabethannaDeltagare
Hej, skulle behöva lite hjälp med vilken lag som gäller i detta fall?
”Matti har köpt en propellerfläkt av bordsmodell. Propellerbladen är oskyddade och den har en kraftig fläkt. Mattis fru Olivia tycker att det är helt galet att man får sälja en sådan fläkt utan skydd, den skulle säkert kunna slå av fingrarna på ett barn hur lätt som helst säger hon. Matti håller med men påpekar också att detta också borde gälla för elvispen eller en borrmaskin.
Kan man använda sig av marknadsföringslagen i detta fall?”
Borde det inte vara produktsäkerhetslagen i detta fall?
Tacksam för hjälp!
Mvh
Anna12 mars, 2013 kl. 18:39 #161561MagnusDeltagareEn viss vägledning får man om man tittar på de fläktar som säljs i handeln.
Jag har inte sett någon bord- eller golv-fläkt utan skydd.En fläkt står ofta obevakad medan man arbetar med en borrmaskin så jämförelsen är inte helt korrekt.
12 mars, 2013 kl. 19:22 #161562FredrikGustDeltagareCE-märkningen är olika beroende på vilken sorts produkt det handlar om. Har svårt att tro att en fläkt med dessa egenskaper skulle passera kraven. I EG-försäkran som är ett underlag för CE-märkningen framgår detaljerna kring vilka standarder som uppfylls och i själva CE-certifikatet brukar dessa finnas uppräknade med isonummer.
13 mars, 2013 kl. 20:18 #161601NO LINGODeltagare@FredrikGust 61979 wrote:
CE-märkningen är olika beroende på vilken sorts produkt det handlar om.
13 mars, 2013 kl. 20:36 #161603GregerADeltagareFör en fläkt så bör det vara lågspänningsdirektivet, EMC-direktivet och maskindirektivet som är relevanta. Via dessa, och tekniska standards inom respektive område, får du de ganska detaljerade krav som gäller.
För en vanlig fläkt finns inget krav på provning av något ackrediterat organ, utan det är tillverkaren/importören själv som ansvarar för att produkten uppfyller kraven.
Produktsäkerhetslagen säger bara rent allmänt att en produkt skall vara säker för användaren, och att tillverkaren/importören har ett strikt ansvar för skador som uppstår till följd av säkerhetsbrister i produkten.
14 mars, 2013 kl. 05:26 #161606PrixDeltagare@GregerA 62023 wrote:
Produktsäkerhetslagen säger bara rent allmänt att en produkt skall vara säker för användaren, och att tillverkaren/importören har ett strikt ansvar för skador som uppstår till följd av säkerhetsbrister i produkten.
Vilket i detta fallet innebär att du kan ha ett ansvar om något händer. Tänk på bruksanvisning och eventuella varningar.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.