Startsida › Forum › E-handelsforumet › Ekonomi & Företagande › Varulager
- Detta ämne har 4 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast för 14 år, 8 månader sedan av GregerA.
-
FörfattareInlägg
-
16 maj, 2010 kl. 09:29 #94547MonyDeltagare
Vill inte kapa den andra tråden så jag fortsätter här.
Är det skillnad på varulager med tyg (råvara) och varulager med färdigsydda babyslings (produkt)?
16 maj, 2010 kl. 10:14 #110798ParvelitoDeltagareJa, du bör ju rimligen slå på ett värde som motsvarar arbetskostnaden på det som är färdigbearbetat.
Sedan kan man ju alltid ”glömma bort” att räkna med mindre tygrullar, påbörjade trådrullar, inköpt emballage etc så länge det handlar om rimliga mängder.
16 maj, 2010 kl. 23:02 #110805danielanderssonDeltagareMen.. det är väl ändå ett konstigt sätt att räkna?
Menar, om jag skriver kod så räknas ju inte den in som lager precis.
Lagervärdet borde väl ändå bara vara inköpsvärdet.
Annars borde ”vanliga” lager räknas som inköpsvärde + kostnad för att packa upp + kostnad för att förvara, eller nåt sånt.
16 maj, 2010 kl. 23:19 #110806ParvelitoDeltagareSå konstigt är det väl inte. Om du lägger ned hundratals timmar på att tillverka en webshop så har den naturligtvis ett värde, även om det inte är ett lagervärde. Om det sedan är 1kr eller en miljon beror väl på din skicklighet, men ett värde har den ur Skatteverkets perspektiv. För det mesta brukar man inte ta upp sådana dolda värden som småföretagare, men börsnoterade aktiebolag där ett utvecklingsprojekt kan involvera miljarder måste naturligtvis tas upp som en tillgång.
Och samma sak gäller producerade varor. De har ett högre värde, och skall då tas upp som det. Inget konstig alls.
Redan idag kan man ju ta upp t.ex. hemtagningskostnader och tull i lagervärdet, eftersom det anses att en kontainer transporterade och intullade prylar i Sverige har ett högre värde än motsvarande i Kina. Däremot är det ju inget värdehöjande med att låta den stå på ett lager (normalt sett).
17 maj, 2010 kl. 07:41 #110815GregerADeltagarePrincipen är att varor som skall säljas vidare är en tillgång fram till de säljs. När de sålts så blir anskaffningskostnaden (tillverkningskostnaden) en kostnad.
I ett större tillverkande företag så tar man även upp produkter i arbete (PIA) som tillgång. Då får man alltså värdera var i produktionskedjan de befinner sig och hur mycket arbete som lagts ner på dem.
Man pratar om rörliga och fasta kostnader. Rörliga är sådana som är direkt hänförliga till en produkt, material och arbete, medan fasta kostnader är sådana som inte varierar direkt med produktionsvolymen, t.ex lokaler, kontorsarbete, telefon, porto, VD-bonus … :rolleyes:
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.