Startsida › Forum › E-handelsforumet › Generellt om E-handel › Varuinköp på kredit – Måste för tillväxt?
- Detta ämne har 2 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast för 12 år, 3 månader sedan av Gustav.
-
FörfattareInlägg
-
12 oktober, 2012 kl. 07:09 #98921PhpDeltagare
Hej!
Idag så handlar vi alltid kontant hos våra leverantörer. Problemet är ju då att det är svårt att få sitt sortiment att växa snabbt om man enbart gör inköp på vinstpengarna.
Mina konkurrenters omsättningstillgångar är oftast sponsrade via kortfristiga skulder. Deras soliditet ligger oftast runt 20-30 %.
Dessa siffror säger mig att de får handla mycket på kredit från sina leverantörer. Eller så är jag helt ute cyklar, kan också betyda att de tar korta lån från banken?
Eftersom att många av mina leverantörer befinner sig utomlands är det ännu svårare att få handla på kredit. Så mina frågor är:
1. Vad krävs för att handla på kredit hos leverantör? Kanske betalar ni en del kontant?
2. Hur gör leverantör en kreditkoll på en om det är utländskt företag? Vad brukar de kräva för handlingar?
3. Hur lång kredittid får ni?
4. Blir det tilläggskostnader vid kreditköp?
5. Har ni rätt att returnera osålda varor?
Tycker detta är en extremt viktig fråga. Många av oss e-handlare är små och förutom vårt dagliga krig med marginaler så måste vi utöka sortimentet. Är samtidigt väldigt osugen på att sponsra varulager via banklån…..
12 oktober, 2012 kl. 07:34 #153641ParvelitoDeltagare1 & 2: Vid längre och friktionsfria relationer med leverantörer i andra länder är kredit sällan några problem. Ett vanligt villkor är att ditt företag är så pass kreditvärdigt att leverantören kan teckna en kreditförsäkring hos något av de stora kreditförsäkringsbolagen.
Just nu, när det är rätt tjurigt världen över med konjunkturer, så är det mycket svårare.
3: 30-90 dagar brukar vara det man talar om.
4: Det blir i alla fall inte billigare…
5: Det är också enligt överenskommelse, men för varje sådant här krav om krediter, returrätt etc så behöver leverantören ta mer betalt, eller ge upp en del av sina marginaler.
Mitt tips är att du tar diskussionen med en del leverantörer som du har en bra relation med, men har i bakfickan att låna pengar på banken för att kunna få lite snurr på verksamheten.
En viktig tanke du bör ställa dig: Om du inte är sugen på att sponsra ditt varulager med hjälp av banklån, varför skall då en leverantör vara sugen på att blåsa upp ditt lager med hjälp av sin checkkredit?
12 oktober, 2012 kl. 18:52 #153722GustavDeltagare1. Det varierar en hel del. Vi är sällan i behov av kredit, vilket innebär att vi nästan alltid får kredit.
2. Det vet jag inte. Av oss har de aldrig krävt några handlingar.
3. Brukar vara 30 dagar.
4. Nej, men man förlorar kassarabatten.
5. Nej. Jag skulle aldrig be om ett sådant villkor. Då skulle våra inköpspriser rusa i höjden.
Du skriver att ni har leverantörer i utlandet. Men ”utlandet” är en ganska stor plats .
Som Parvelito skriver, så är det brukligt att man får handla mot kredit med tiden. Men det är inte någonting som leverantörer brukar föreslå. Utan det är upp dig att kräva det. Det är med andra ord en förhandlingsfråga.
Du får lirka lite med dina leverantörer. Kontakta din leverantör och säg att du gärna betalar förskott. Men eftersom det är du som står risken, så vill du ha en kassarabatt om de vill ha dina pengar, innan du får deras varor. Det är nämligen brukligt att man får en kassarabatt vid förskottsbetalning.
Nu vill du inte ha en kassarabatt, utan kredit. Men det är det äldsta förhandlingstricket i världen, att först be om någonting dyrt, för att sedan ”nöja” sig med någonting mindre. Varje tioåring som tagit med sina föräldrar till en leksaksaffär känner till tricket.
Leverantörer är annars som banker. Är du inte i behov av kredit, så får du gärna kredit. Men om du är i behov av kredit, så vill de ogärna ge dig det.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.