Startsida › Forum › E-handelsforumet › Generellt om E-handel › Vad händer med avtal när man byter bolagsform.
- Detta ämne har 8 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast för 11 år, 11 månader sedan av connywesth.
-
FörfattareInlägg
-
30 januari, 2013 kl. 10:30 #99560RashidDeltagare
Om man har skrivit ett avtal med ett företag för en tjänst på handelsbolaget och man byter företagsfrom från HB till AB efter en viss tid, vad händer med avtalen som man har tecknat på HB? Förs dem vidare automatiskt eller avtalen blir inaktuella så snart HB:et är nerlagt.
30 januari, 2013 kl. 11:10 #159046ParvelitoDeltagareNej, du behöver ta kontakt med alla och se till att de flyttar dem. Någon automatik finns inte.
30 januari, 2013 kl. 11:20 #159047FreddesixDeltagareFöljdfråga: kan företaget som tillhandahåller tjänsten utan särskilda skäl vägra en flytt? Säg till exempel att man ingått fraktavtal med någon av de kollektiv som finns och där betalat inträdesavgift på ett par lappar för sitt handelsbolags räkning, kan de då vägra en flytt av avtalet över till ens nybildade AB som ersätter HB?
30 januari, 2013 kl. 11:30 #159048RashidDeltagare@Parvelito 59790 wrote:
Nej, du behöver ta kontakt med alla och se till att de flyttar dem. Någon automatik finns inte.
Men vad händer med avtalet i så fall? HB:et är nerlagt. Vi vill inte fortsätta använda deras tjänster längre, så frågan är om HB:et går i graven, går avtalet i graven också?
30 januari, 2013 kl. 11:37 #159050GregerADeltagare@Freddesix 59791 wrote:
Följdfråga: kan företaget som tillhandahåller tjänsten utan särskilda skäl vägra en flytt? Säg till exempel att man ingått fraktavtal med någon av de kollektiv som finns och där betalat inträdesavgift på ett par lappar för sitt handelsbolags räkning, kan de då vägra en flytt av avtalet över till ens nybildade AB som ersätter HB?
Ja, eftersom avtalet är ingånget med en specifik part (ett org.nr).
Vissa avtal kan överlåtas – man får läsa avtalet och se vad där står. Men det vanliga är att det står något i stil med att avtalet kan inte överlåtas utan leverantörens skriftliga medgivande.
Sedan går säkert de flesta frivilligt med på att flytta över avtalet även om det inte uttryckligen är tillåtet, eftersom hela verksamheten överlåts. Är ni en bra kund så vill de ju fortsätta sälja till er.
30 januari, 2013 kl. 11:39 #159051GregerADeltagare@RZW 59792 wrote:
Men vad händer med avtalet i så fall? HB:et är nerlagt. Vi vill inte fortsätta använda deras tjänster längre, så frågan är om HB:et går i graven, går avtalet i graven också?
Bolagsmännen är obegränsat ansvariga för HB:s förpliktelser, så om det är kostnader som inte HB han betala så krävs delägarna.
Ni måste alltså säga upp avtalet så att det avslutas korrekt.
30 januari, 2013 kl. 12:39 #159053BjornAnderssonDeltagareDock brukar de flesta leverantörer vara väldigt schysst i dom här fallen. Vi omvandla för ett par år sedan från enskild firma till ab och nästan alla leverantörer gick med på att överlåta.
Off Topic
Såg ett fel på er ”om oss” sida. ”Vi innehar FA-skattsedel” som AB har man endast F skatt…30 januari, 2013 kl. 20:39 #159089RashidDeltagare@BjörnAndersson 59798 wrote:
Dock brukar de flesta leverantörer vara väldigt schysst i dom här fallen. Vi omvandla för ett par år sedan från enskild firma till ab och nästan alla leverantörer gick med på att överlåta.
Nästan all leverantörer är schyssta när man byter bolagsform och vill fortsätta. Det är de oschyssta som jag ville veta om.
@BjörnAndersson 59798 wrote:
Off Topic
Såg ett fel på er ”om oss” sida. ”Vi innehar FA-skattsedel” som AB har man endast F skatt…Tack. Har fixat detta nu. Det blir så mycket man ska komma ihåg vid bolagsbyte.
30 januari, 2013 kl. 23:41 #159106connywesthDeltagare@RZW 59792 wrote:
Men vad händer med avtalet i så fall? HB:et är nerlagt. Vi vill inte fortsätta använda deras tjänster längre, så frågan är om HB:et går i graven, går avtalet i graven också?
Ett handelsbolag innebär att bolagsmännen är obegränsat ansvarig amed sin privatekonomi för bolagets skulder. Om avtalet innebär att bolaget ska betala abbonnemangsavgifter eller årsavgifter så kan leverantören kräva bolagsmännen solidariskt på detta. Min rekommendation är att säga upp avtalet efter konstens alla regler.
Eller förhandla med leverantören om att det nya aktiebolaget får ta över kontraktet och alla förpliktelser och förmåner det innebär. Sen är det upp till leverantören vad de säger om det. men rent ofmrlelt är ju aktiebolaget en helt egen juridisk person som inte har ett dugg med handelsbolaget att göra. Jag funderar på om man skulle kunna göra så att Aktiebolaget köper handelsbolaget för 1 kr och sen går in som bolagsman i handelsbolaget, och när aktiebolaget köpt ut båda bolagsmänenn så har aktiebolaget tait på sig det obegränsade ansvaret för handelsbolagets affärer, men det får man nog kolla upp med bolagsverket.
Jag hademitt Ab som bolagsman/komplementär i ett kommanditbolag och mig själv som kommanditdelägare och då slapp jag ju själv ansvaret men Aktiebolaget tog hela ansvaret för kommanditbolagets åtaganden.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.