Startsida › Forum › E-handelsforumet › Generellt om E-handel › Undvika patent-/designintrång
- Detta ämne har 4 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast för 12 år, 4 månader sedan av Rivie.
-
FörfattareInlägg
-
27 juli, 2012 kl. 22:29 #98518NareDeltagare
Jag kollar på lite produkter från kina (på alibaba) som liknar produkter som säljs i europa/sverige. Men hur ska man bedöma ifall dessa produkter gör intrång på något existerande patent eller designskydd? Får man helt enkelt sätta sig in i tekniken och kolla i prv:s register och bläddra igenom olika designskydd, eller finns det några enklare sätt? Några tips?
29 juli, 2012 kl. 08:47 #149421MagnusDeltagareDet som du skriver är den svåra delen vid import från Asien.
Ofta är det bara en tidsfråga innan tullen kontrollerar paket har man då inkräktat på varumärkesrätten kan det bli riktigt kostsamt.
Tänk på att du också kan få prylar med varumärken som du inte har beställt, det kan bli lika dyrt då.När det gäller varumärkesrätt så får man Googla på produktens namn och göra som du skriver för att se om namnet är varumärkes-skyddat. Problemet är om man inte alltid kan se namnet på bilden……
När det gäller mönsterskydd/design så är det ännu svårare att ta reda på om ”design/mönstet” är ok på produkten. Då måste man ha kunskap om detta själv för att se om det är ett känt mönster.
Ofta kan det stå typ ”xxxxx-style”, då får man googla efter den stilen för att se om det kan vara mönsterskyddat.
Många små e-butiken och droppshippare skriver att de har licens för att sälja produkten billigt.Ofta en påhittad licens från en alibaba-handlare29 juli, 2012 kl. 15:08 #149454GustavDeltagareDet är inte bara patent och andra immateriella rättigheter, som är problematiska vid import från tex Kina. Utan det är även svårt att veta om produkterna är lagliga ur miljö- och hälsosynpunkt. Ett täcke kan innehålla brandfarliga kemikalier, en tröja kan innehålla cancerogena färgämnen, en docka kan innehåll en giftig plast, mm, mm. Att Kineserna stämplar CE på sina produkter behöver inte betyda att produkterna är CE. Tex så har Kineserna en China Export symbol som är gaaaanska lika CE:
File:CE marks.jpg – Wikimedia CommonsDet absolut viktigast du kan göra, är att försöka hitta en säljare som är seriös. Verkar tillverkaren/säljaren seriös så finns det i alla fall gott hopp om att produkterna är legala.
Men vill du vara på den helt säkra sidan, så måste du förmodligen anlita advokater och kemister som kan granska produkterna åt dig. Jag tror dock att det är extremt få importörer som gör det. De flesta chansar förmodligen bara, eller gör lite egna efterforskningar via Google.
Exportrådet bör kunna hjälpa dig i många frågor. Det kostar pengar att anlita dem, men en stor del av kostnaden brukar vara subventionerad. Så kontakta dem och be om hjälp.
29 juli, 2012 kl. 16:16 #149455NareDeltagareTack för två bra svar!
Jag har sökt runt lite, men inte hittat något designskydd som produkten jag tänkte importera intränger på. Frågan är då om man vågar chansa och ta smällen ifall det blir fel. Men hur bedömer man hur mycket ett intrång på ett designskydd skulle kosta i skadestånd?
På tal om CE-märkning osv så tillhandahåller ju Alibaba ”Supplier Assesment Report” av vissa företag. Hur mycket kan man lite på dessa? Det står t.ex. att ett företag är CE-märkt, men hur vet man om det är kinesiska CE eller Europeiska? Kan man lite på Alibaba helt enkelt?
29 juli, 2012 kl. 19:49 #149461RivieDeltagareOm det är en seriös tillverkare så har dom testat produkterna och fått ett godkännande. Begär att få en kopia där det står vilka standarder som produkten är testad mot. Sedan att veta om det är rätt standarder som produkterna testats mot kan vara svårt att veta men som tillverkare ska man känna till detta.
För det som vill läsa mera om standarder så kan man hitta lite info här: SIS.se – Svensk Standard Standardisering Handböcker Utbildningar – ISO IEC SS
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.