Startsida › Forum › E-handelsforumet › Ekonomi & Företagande › Starta enskild firma och låta den ligga vilande?
- Detta ämne har 8 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast för 13 år, 9 månader sedan av Majsan.
-
FörfattareInlägg
-
5 mars, 2011 kl. 16:43 #95678StampelstuganDeltagare
Jag har bestämt mig för att starta eget, en webshop vid sidan av mitt ordinarie arbete. När jag nu letar leverantörer och tillverkare stöter jag på problem. Jag kommer inte åt deras sortiment då jag inte har ett registrerat företag, de vill ha mitt momsregistreringsnummer vilket jag då såklart inte har.
Tanken är att starta upp webshopen under nästa vinter, jag håller fram tills dess på att lära mig så mycket jag bara kan om bokföring, marknadsföring, fakturering och allt annat roligt.
Kan jag starta företaget nu men ha det ”vilande” tills det är dags att hyra plattform och sätta igång? Jag kommer ju behöva köpa in en del grejer till företaget innan uppstarten också. Kostar det mig något om jag startar upp nu men inte har några inkomster/utgifter innan början av nästa år? Det är enskild firma det handlar om.
Tacksam för svar!
5 mars, 2011 kl. 17:11 #120006DanDeltagareNej kostar bara för bank o liknande om du gör bokföringen själv så det är väl bara att köra om du frågar mig.
Du måste dock deklarera oavsett och redovisa moms så välj årsmoms så slipper du lite jobb
6 mars, 2011 kl. 05:53 #120015StampelstuganDeltagareTänkte göra bokföringen själv, men behöver jag blanda in banken innan jag behöver lite hjälp med finansieringen? Just nu behöver jag egentligen ju bara ett momsregistreringsnummer annars har jag inga planer på att sälja eller köpa något i år så det kommer väl inte bli något att deklarera eller redovisa?
6 mars, 2011 kl. 07:17 #120018ParvelitoDeltagareRisken är väl rätt överhängande att de flesta leverantörer hinner kasta ut dig ur sitt kundregister om du tänker bli kund, men inget köpa. Jag tror du kan ta det lugnt tills det är dags att dra igång på allvar.
Men för att svara på din fråga. Du behöver inte ha någon kontakt med banken eller så. Finns det inget att bokföra, så finns det inget. Däremot så måste du deklarera att du inte haft några transaktioner.
6 mars, 2011 kl. 08:14 #120021MajsanDeltagareAnmälan om momsregistrering bör man göra minst 14 dagar innan man BEDRIVER näringsverksamhet.
För att anse att man bedriver näringsverksamhet så skall tre kriterier vara uppfyllda. Dessa är Självständigt, vinstsyfte och varaktighet.
Om du tänker registrera dig nästan 1 år före innan du bedriver näringsverksamhet så uppfyller du ju inte de kriterier som krävs.
Dock kan man när man väl är momsregistrerad i vissa fall få avdrag för uppstartskostnader.
Om du har haft utgifter innan verksamheten kommit i gång får du dra av dem förutsatt att
• det gäller inköp under startåret och året före, dvs. om verksamheten kom i gång i slutet av 2011, får du dra av de utgifter du haft under 2010 och 2011
• det är en sådan kostnad som du skulle få dra av också efter att verksamheten kommit i gång, dvs. den behövs för din verksamhet
• du inte dragit av utgiften tidigare t.ex. i en annan verksamhet
• det är fråga om sådana inköp som du skulle få dra av direkt vid inköpet, t.ex. förbrukningsartiklar och inventarier av mindre värde
• det inte avser inventarier som du i samband med starten tagit in i verksamheten till ett beräknat anskaffningsvärde ( se nedan ).Om du innan du startade din verksamhet har köpt något för privat bruk, t.ex. en svarv, kan du ta in den i din näringsverksamhet. Men du får inte ta in den till ditt anskaffningspris, utan till marknadsvärdet svarven har den dag du tar in den i näringsverksamheten.
Marknadsvärdet kan du t.ex. visa med ett opartiskt värderingsintyg som visar svarvens värde den dag du för över den. Du bör också göra en ”öppen begäran” i din deklaration. Det vill säga att du tydligt talar om att du fört över en privat tillgång och till vilket värde du fört över den. Avdrag får du göra enligt reglerna för värdeminskningsavdrag.
Observera att du inte får dra av beräknad fiktiv ingående moms.
Om den tillgång du för över till näringsverksamheten har ökat i värde med stora belopp kan det bli aktuellt med så kallad avskattning. Du måste då redovisa vinsten i inkomstslaget kapital.
Sen enligt Skatteverket finns det inget som heter vilande enskild firma. En enskild firma som är ”vilande” skall varken ha momsregistrering eller F-skatt.
Kanske inte var svaret på din fråga men lite mer kött på benen hoppas jag ändå att du fick.
6 mars, 2011 kl. 09:02 #120022StampelstuganDeltagareTack så mycket för era svar. Det låter som att jag gör bäst i att vänta. Tänkte bara vara smart att hinna jämföra leverantörer och tillverkare i god tid innan men det verkar inte gå.
Låter det mer vettigt att starta upp allt till hösten då? Jag måste ju ändå hinna fixa en del innan själva webbutiken kan öppna, den ska för det första göras, jag ska skaffa konton och vara i kontakt med banken och framför allt ska jag ha skaffat mitt lager så att jag har något att sälja. Det här ska man väl ändå inte behöva göra på en månads tid, det måste väl ta ett antal månader?
6 mars, 2011 kl. 09:44 #120026MajsanDeltagareVet inte om jag riktigt förstår ditt tänk, men du kan ju göra de mesta förberedelserna redan nu. Det behöver inte alls ta ett helt år.
Det som skiter sig är ju så som du säger, leverantörer/transportörer/avtal etc. men det brukar ju inte ta värst lång tid att fixa när man väl registrerat sig. Man kan ju alltid samla på sig så mycket information som möjligt under tidens gång men sen tar det inte alls lång tid, i alla fall vad jag vet av egen erfarenhet.
6 mars, 2011 kl. 09:52 #120028GregerADeltagareDu kan ju också fundera över att istället starta aktiebolag. Då kan du ha ett förlängt första räkenskapsår på upp till 18 månader, och kan också välja olika bokslutsdatum, så att det passar med dina planer.
Bokslutsdatum kan vara 30/4, 30/6, 31/8 eller 31/12.
Om du väljer 31/8, så kan du starta den 1/3 2011 (dvs nu) och göra ditt första bokslut 31/8 2012.
Aktiebolag kräver en kontantisnats på 50.000:-, men dessa får du naturligtvis sedan disponera för att köpa in varor och inventarier till bolaget.
Om inte Majsan har några invändningar så bör du kunna momsregistrera dig redan från start, så länge du beräknar att ha intäkter under verksamhetsåret. Beräknar du omsättning under 1M så gör du momsdeklarationen i samband med bolagets inkomstdeklaration.
6 mars, 2011 kl. 12:04 #120031MajsanDeltagare@GregerA 16501 wrote:
Du kan ju också fundera över att istället starta aktiebolag. Då kan du ha ett förlängt första räkenskapsår på upp till 18 månader, och kan också välja olika bokslutsdatum, så att det passar med dina planer.
Bokslutsdatum kan vara 30/4, 30/6, 31/8 eller 31/12.
Om du väljer 31/8, så kan du starta den 1/3 2011 (dvs nu) och göra ditt första bokslut 31/8 2012.
Aktiebolag kräver en kontantisnats på 50.000:-, men dessa får du naturligtvis sedan disponera för att köpa in varor och inventarier till bolaget.
Om inte Majsan har några invändningar så bör du kunna momsregistrera dig redan från start, så länge du beräknar att ha intäkter under verksamhetsåret. Beräknar du omsättning under 1M så gör du momsdeklarationen i samband med bolagets inkomstdeklaration.
GregerA: Självklart har jag inga invändningar
Dock om jag inte missminner mig så finns det en lagrådsremiss eller proposition om att möjligheten till brutet räkenskapsår tas bort. Frågan är ju bara när och om den träder i kraft. Många betänkanden och nya regler som finns med ändringar från 2012 och 2013, bla. då också 4 nya deklarationstillfällen för företag beroende på det räkenskapsår de har idag.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.