Startsida Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande SGI som företagare

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 18 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95615
    Parvelito
    Deltagare

    Hej!

    Finns det någon här som lyckats reda ut detta med SGI för företagare vid barnledighet?

    Mina två främsta frågor är hur lång tid jag behöver ha en inkomst av tjänst för att få en SGI, samt om det är OK att min fru t.ex. tar ut föräldraledighet för fem dagar (måndag – fredag, hon är inte företagare) och jag för två dagar (lördag & söndag)?

    Om det har någon betydelse så har jag AB.

    #119428
    nmn
    Deltagare

    Har du AB så räknas du som anställd. Det är vanligt att man väljer att köra upp inkomsten till brytpunkten för högsta föräldrapenning året innan barnet väntas så man får ut så mycket pengar som möjligt. Nivån ligger för 2011 på 428′ i årsinkomst (dvs ~35.700/mån) enligt Vismas ekonomifakta.

    Som skattebetalare hoppas jag att FK kräver tillbaka pengarna från den som bara höjer lönen månaden innan föräldraledigheten och rapporterar den som SGI trots att man tjänat betydligt mindre under året innan.

    #119431
    Parvelito
    Deltagare

    Betyder det att det är endast årsinkomst som SGI beräknas på? Om jag t.ex. börjar en anställning i Mars med 30.000kr i månadslön så spelar inte det någon roll när jag vill ta ut föräldraledigt i Augusti, för att jag föregående år hade 14.000kr i månadslön?

    #119433
    nmn
    Deltagare

    @Parvelito 15838 wrote:

    Betyder det att det är endast årsinkomst som SGI beräknas på? Om jag t.ex. börjar en anställning i Mars med 30.000kr i månadslön så spelar inte det någon roll när jag vill ta ut föräldraledigt i Augusti, för att jag föregående år hade 14.000kr i månadslön?

    Vet inte, men då staten regelmässigt ser oss företagare som fuskare så antar jag att reglerna är betydligt hårdare för oss än för vanliga löneslavar. Är man anställd i annans bolag så har man ju ett anställningsavtal där lönen finns angiven så där är det nog inga problem.

    Har du varit i kontakt med FK och frågat vad som gäller? Och vilka kontroller de gör?

    Om du tagit ut samma lön året innan så kan de i alla fall inte anmärka på något.

    #119434
    Parvelito
    Deltagare

    Jag har fått flera olika svar vid kontakt med försäkringskassan, just på detta om hur SGI egentligen beräknas och om jag kan ta ut två dagar i veckan om min fru tar ut fem. (Har stora mängder dagar att ta ut, även om många är på ”lägstanivå). Måste jag t.ex. visa att jag har inkomstbortfall för att kunna ta ut ledighet, eller hur resonerar de?

    Därför tänkte jag att det väl knappast är så att det bara är jag som är företagare och har barn, så det kanske skulle gå att få ett svar från någon som praktiskt tillämpat det hela.

    #119438
    Fractronics
    Deltagare

    Att ta ut bara lör-sön och jobba resten ska inte vara några problem. Så gjorde jag ett tag.
    Andra saker att tänka på som jag höll på att missa är att man måste vara föräldrarledig eller jobba minst 5 dagar i veckan efter barnet är ett för att inte tappa sin sgi. Värt att tänka på så att du och din fru inte delar tex 4-3 utan att hon jobbar.

    Sedan skulle jag fundera en gång extra innan jag bränner lägstadagarna. Dom är meningslösa ekonomiskt sett men kan vara rätt bra att ha framöver om man vill förlänga semestern, sportlov, mm. Om man i framtiden får fler barn så kan man också vara hemma samtidigt och ta ut föräldrarpeng för var sitt barn. Som anställd (jag uppfattade det som att din fru är anställd) kan man ju inte ta ledigt hursomhelst och då är det praktiskt att ha sparat lite dagar. Som företagare kan man ju ta ledigt när man vill :-)

    #119439
    fridsalls
    Deltagare

    Jag är pappaledig nu och de räknar på vad du tjänat i snitt de sista 6 mån. Du har ju AB så då är det vad du har haft för månadslön.

    Du ska även ha haft en fast inkomst under min 1 år för att få ta del av SGI.

    Tråkiga är att de ej tar hänsyn vad du tjänat tidigare år för tex om du stämplar osv så tar de ju ett snitt på vad du tjänat de sista 3 åren har jag för mig.

    #119449
    Murmelin
    Deltagare

    Och till mig sa dom att dom kollar hur din inkomst var 240 dagar innan beräknad födsel. Och jag hade sån himla tur att jag kunde börja mitt nya jobb en vecka tidigare än vad jag skulle ha gjort och därför fick jag SGIn baserad på den lönen istället för på studiemedelt (som det hade blivit om jag börjat jobba en vecka senare).

    #119453
    GregerA
    Deltagare

    Jag har haft en del med FK att göra, även om det inte gällt barnledighet. Men SGI har i alla fall varit viktigt.

    Principen för SGI är att den skall vara förväntad inkomst, dvs den skall vara det du kan antas tjäna om du hade arbetat istället för att vara sjuk eller föräldraledig. Man tittar alltså i huvudsak framåt.
    Men det är inte hela sanningen … och jag har inte alla detaljer i huvudet …
    Dock finns de att läsa här: http://www.forsakringskassan.se/irj/go/km/docs/fk_publishing/Dokument/Regler/vagledningar/vagledning_2004_05_1_.pdf

    Jag vet också att en löneförhöjning till en som skall vara föräldraledig måste ske viss tid innan födseln (tror det är 3 mån). Detta för att man inte skall kunna få en skenhöjning precis innan man går på ledighet.

    … och som sagts tidigare i tråden anses du anställd när du har ett AB, så det är de reglerna som gäller.

    #119562
    Richie72
    Deltagare

    Min SGI beräknades på lönen som jag förväntades ha, inte snitt av tidigare. Jag var tvungen att få ett revisorsintyg där revisorn gick igenom räkenskaperna och visade att företaget hade möjlighet att betala den lönen framöver.

    Sen när vi fick andra barnet så fick jag samma SGI eftersom det var inom någon slags tidsperiod.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 18 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.