Startsida Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Sälja godis vs reklamgodis

Visar 10 inlägg - 11 till 20 (av 25 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #175343
    SPD
    Deltagare

    @banane 78145 wrote:

    Tror inte du skall leta efter ett i samma prisklass. Jag kan varmt rekommendera Oderland som fungerat väldigt bra för mig inklusive supporten som jag vill ge en extra stjärna.

    @Nicklas 78150 wrote:

    Jag kör vanligt webbhotell på Oderland och det funkar kanon snabbt och stabilt, tillräckligt snabbt för att köra Prestashop på vilket är slött att köra på Binero och Loopia.

    Mjo, det var ju inte så farligt mycket dyrare, deras webhotell.
    Skulle privatpaketet funka (till en början iaf) att köra prestashop på?
    Jag har ju både den svenska shoppen och den internationella, så de måste ju dela utrymmet och prestandan med varann antar jag.
    Fattar inte riktigt det med trafik/mån 500gb, hur många besök är det ungefär? Lär ju bero på hur ”tung” sida man har, men snackar vi 20 pers eller 200? :D

    Tänkte på det med godiset, som jag förstått det måste lokalen vara ”tät, slät och lätt att göra ren” som hon sa på telefon.
    Skulle man då kunna bygga som ett litet skafferi typ, 4 väggar upp till taket, typ 1×1 meter eller nåt, kakla hela skiten och fixa en fin hylla som godispåsarna kan ligga på? Dörren kommer då enbart öppnas vid städning och när kund köper godiset, alltså ingen korskontaminering osv. Det hade ju vart en smidig lösning istället för att bygga om hela lagret iaf! :D
    Om det nu är så petnoga menar jag…

    #175344
    Anton A
    Deltagare

    @Nicklas 78150 wrote:

    Jag kör vanligt webbhotell på Oderland och det funkar kanon snabbt och stabilt, tillräckligt snabbt för att köra Prestashop på vilket är slött att köra på Binero och Loopia.

    Kör du privat eller företag då?

    #175347
    tomped
    Deltagare

    Privatkonto med 500gb bandbredd duger riktigt gott om man inte har mer än 200k-300k besökare i månaden (och har man det så lär man inte behöva fundera på att snåla oavsett) eller 75 samtidiga anslutningar (antal besökare är lite taget ur luften, men troligtvis något åt det hållet). Men självklart beror allt på hur tung sidan är.

    #175349
    Anton A
    Deltagare

    @tomped 78157 wrote:

    Privatkonto med 500gb bandbredd duger riktigt gott om man inte har mer än 200k-300k besökare i månaden (och har man det så lär man inte behöva fundera på att snåla oavsett) eller 75 samtidiga anslutningar (antal besökare är lite taget ur luften, men troligtvis något åt det hållet). Men självklart beror allt på hur tung sidan är.

    Vet du mellan tummen och pekfingret hur mycket det skiljer i prestanda mellan Oderlands privat och företagspaket?

    #175350
    tomped
    Deltagare

    @skinza.se 78159 wrote:

    Vet du mellan tummen och pekfingret hur mycket det skiljer i prestanda mellan Oderlands privat och företagspaket?

    Gissningsvis noll. Jämför man paketen på deras sajt så ser denna biten ut att vara samma. Däremot bommar man ju t.ex 24/7 driftsjour med privatkontot.
    Antar dock att nån mod snart lär bryta ut tråden ;)

    Edit: FEL av mig :P Ser att företagskontot erbjuder 50% på två vCPU istället för på en vCPU. Vad detta innebär i praktiken har jag ingen aning om.

    #175358
    Abbesnabb
    Deltagare

    Ja, lokalen ska vara insynad när du säljer livsmedel (till vilket godis räknas). Kommunen har en avdelning som sköter det (miljö- och hälsokontoret i min kommun). Beroende på vilken typ av livsmedel du säljer så hamnar du i olika klasser. Förpackat godis räknas som lågrisk så då hamnar du i en klass där kraven och avgifterna inte är så höga. Vi som säljer förpackade torrvaror, inget färskt och inget som kräver kyl- eller frys har enkla IKEA-hyllor i källaren och det fungerar för kommunens kontrollanter utan anmärkningar. Ska vara lätt att hålla rent bara och så behövs rutiner och spårbarhet som någon nämner tidigare.

    #175360
    SPD
    Deltagare

    @Abbesnabb 78171 wrote:

    Ja, lokalen ska vara insynad när du säljer livsmedel (till vilket godis räknas). Kommunen har en avdelning som sköter det (miljö- och hälsokontoret i min kommun). Beroende på vilken typ av livsmedel du säljer så hamnar du i olika klasser. Förpackat godis räknas som lågrisk så då hamnar du i en klass där kraven och avgifterna inte är så höga. Vi som säljer förpackade torrvaror, inget färskt och inget som kräver kyl- eller frys har enkla IKEA-hyllor i källaren och det fungerar för kommunens kontrollanter utan anmärkningar. Ska vara lätt att hålla rent bara och så behövs rutiner och spårbarhet som någon nämner tidigare.

    Okej, det låter lovande då vi också har lager i källaren. Dock är källaren ett gammalt garage = betongbunker med igenmurad golvbrunn. Tätt är det nog, men det är varken slätt eller lätt att göra rent. Men hyllorna (också ikea hyllor ;)) är ju lätta att hålla rena. Plus att godiset inte kommer ligga direkt på hyllan heller, kommer ligga i lådor. Men det känns ju inte super, jag är helt säker på att de inte kommer att godkänna det, även fast det inte är hälsofarligt öht.
    Man har ju hört att de brukar va rätt nitiska och klanka ner på minsta lilla grej.

    Avgiften, sa hon på kommunen, var 750kr per timme vid inspektion och jag fattade det som att det även var den årliga kostnaden. Och vårt lilla lager lär ju knappast ta mer än en timme att gå igenom (plus allt runtom, egenkontroll, märkning osv).

    Vilka rutiner bör finnas med när man handskas med förpackade torrvaror?
    Jag kan inte direkt komma på något mer som behövs, än att man kollar datumen och ser efter så ingen påse är trasig eller att godiset ser ofräscht ut.
    Och regelbunden städning då….men hur ofta? 1 gång per dag/vecka/månad?

    Vid inspektion, kollar de bara på lokalen där livsmedlet finns eller blir det inspektion av alla företagets lokaler, kontor och sånt med?

    #175362
    Abbesnabb
    Deltagare

    Inte så blodigt när det gäller godis i förpackning. I princip är det rent på hyllorna som gäller. Visst är de nitiska men de är också byråkrater i ordets ursprungliga bemärkelse vilket innebär att det ska vara lika för alla och att det inte finns några sadistiska inslag. Sedan kanske de klankar ner eller snarare ser förbättringsmöjligheter men det behöver inte betyda att du blir utan tillstånd.

    Tror inte du behöver vara mer specifik om din städning annat än att den är regelbunden och att extra städning sker vid behov. Det viktiga är att du har rutiner och att det finns rutiner för förbättring, att lära sig av eventuella misstag.

    Det är bara de delar som är berörda av livsmedelshantering som insynas, alltså inte kontor och liknande.

    #175373
    SPD
    Deltagare

    @Abbesnabb 78178 wrote:

    Inte så blodigt när det gäller godis i förpackning. I princip är det rent på hyllorna som gäller. Visst är de nitiska men de är också byråkrater i ordets ursprungliga bemärkelse vilket innebär att det ska vara lika för alla och att det inte finns några sadistiska inslag. Sedan kanske de klankar ner eller snarare ser förbättringsmöjligheter men det behöver inte betyda att du blir utan tillstånd.

    Tror inte du behöver vara mer specifik om din städning annat än att den är regelbunden och att extra städning sker vid behov. Det viktiga är att du har rutiner och att det finns rutiner för förbättring, att lära sig av eventuella misstag.

    Det är bara de delar som är berörda av livsmedelshantering som insynas, alltså inte kontor och liknande.

    Okej, tusen tack för dina utförliga svar, du har gett mig hoppet åter!

    Nej, jag har inget emot att de kommer med synpunkter och förslag (bara jag får mitt tillstånd!), det finns ju alltid plats för förbättringar och en del kan ibland vara svåra att se själv, även fast de verkar solklara i efterhand.

    Det skulle ju bara vara så himla surt att punga ut den summan för att sen bli nekad, behöva bygga om och sen behöva betala dem en gång till för en ny inspektion.
    PLUS att man då har massa godis liggandes som man inte kan sälja…fast iofs så har man ju något att tröstäta på då. :D

    Ska iallafall läsa på lite mer ang. egen svensk märkning (som hon menade på la mig i en högre riskgrupp) och egenkontroll innan jag tar steget att skicka in registreringsansökan.

    #175379
    Abbesnabb
    Deltagare

    Köper du från svenska grossister så ska godiset i princip vara märkt på svenska. Annars får du översätta själv och märka (vi använder etiketter på ark som vi skriver ut och klistrar på). Viktigt att vara noggrann här eftersom du får ansvaret för den svenska märkningen (tänk på att allergiker kan dö om du märker fel). Det som kan vara bra att ha koll på när det gäller godis är de så kallade azofärgämnena. De är inte förbjudna men livsmedel som innehåller dessa måste märkas med texten ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration”.

    Här är höjdpunkterna ur vårt program för egenkontroll:

    Generellt tillämpas egenkontroll enligt princip faroanalys och kritiska styrpunkter (HACCP).

    God hygien observeras i lagret, utrymmet städas regelbundet och kontrolleras för allmän hygien och skadedjur.

    Märkning kontrolleras vid ankomst.

    Förbrukat förpackningsmaterial källsorteras vid närmaste miljöstation.

    Spårbarhet finns genom att inköp och försäljning dokumenteras.

    Åtgärder som vidtagits vid eventuella brister dokumenteras skriftligt och sparas tillgängligt på platsen i minst två år.

    Rutinerna för egenkontroll revideras löpande. Intervallet för revision för dock ej överskrida två år.

    Ansvarig för egenkontroll på plats.

Visar 10 inlägg - 11 till 20 (av 25 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.