Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Postens avgift

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94479
    Mony
    Deltagare

    Jag köpte aluminumringar från USA och åkte på tull. (hade inte tänkt på detta)
    Tull bokförde jag som moms, men hur gör jag med postens avgifter?

    Om Postens avgifter är 100 kr ska 20kr gå till moms då eller?

    Jag har enskild firma om det spelar någon roll :)

    #110120
    Dan
    Deltagare

    Tull ska inte bokföras som moms. Moms ska bokföras som moms endast. Tull går under tull- och speditionskostnader på något 6XXX-konto.

    Om postens avgift är 100kr inklusive moms ska 20kr bokas som ingående moms. Det stämmer bra det, men allt beror på hur det står på fakturan.

    #110122
    Mony
    Deltagare

    Ok, hittade inget “Tull-konto” i Visma Enskilda firma, men jag får kanske leta lite?

    På lappen stod bara Postens avgifter 100kr så jag förmodar det är inklusive moms då ;)

    #110126
    Parvelito
    Deltagare

    Om inte momsen är specificerad, så är det ingen moms. Tull är definitivt ingen moms.

    Visma Enskild firma må vara enkel, men den suger rätt bra så fort man gör något lite mer avancerat, som t.ex. betalar tull. Det saknas ju kontoplan i det programmet med de 4-siffriga nummer som alla andra använder.

    Utan att vara elak så tycker jag att du bör antingen gå en kurs i bokföring (typ studiecirkel på kvällstid eller vad som helst) eller ta hjälp av någon som kan. Du riskerar annars att råka illa ut vid en revision med dels en väldig massa skatt att betala + 40% tillägg + åtal för bokföringsbrott och skattebrott. I ditt fall finns det väl också risk för varusmugglingsbrott om du inte deklarerar importerna.

    #110127
    Dan
    Deltagare

    Om du betalt postens avgifter på ett postcenter är de inte alltid specade på kassakvittot med moms utan du måste kika på följesedeln (den gula) som följer med paketet från Posten. Där är momsen specad, men som parvelito säger kan du inte dra av momsen om den inte är specad.

    Jag gillar personligen inte visma enskild firma då den är så begränsad, men om du ska bokföra så köp en bok där man enkelt kan slå upp vanliga bokföringshändelser typ tull, import, lön, försäljning osv och gå sen på dessa som mall. Kurser är såklart bra men man klarar sig utan om man anstränger sig.

    #110129
    Mony
    Deltagare

    Ajaj, jag trodde inte det var så noga med alla kontonr :confused:
    Förra året hade jag en ingående faktura och lite utgifter. Tror det var sju olika verifikationer och dessa “bokförde” jag som varor och material, ingående/utgående moms, intäkt och övriga utgifter (webhotell, domän). Detta skrev jag i ett vanligt xls-dokument och lade som bilaga i deklarationen. Ingen sade något.

    Detta året har jag lite mera tid och lite flera verifikationer. Köpte därför Visma enskilda firma och den var ju som ni säger väldigt enkel. Dessutom blev jag förvånad när jag klickade på översikten och upptäckte jag skrivit fel. Gick sedan helt sonika in och skulle ändra och hela posten blev nollad.

    Tänkte jag lika gärna kunde ha kvar xls-bladet…

    Men det kanske är bättre att investera i ett “riktigt” bokföringsprogram med kontoplan och allt? Och kanske köpa en bok eller gå en kurs? Men jag tycker ändå – Hur svårt kan det vara? De vill väl se de olika transaktionerna man har i sitt företag samt hur resultatet blir?

    Jag har inga lån och inga avskrivningar. Inga avsättningar till pension eller någonting. Bara lite utgifter och inkomster hehe.

    #110146
    Parvelito
    Deltagare

    http://www.winbas.se kan du få hem ett bokföringsprogram som är GRATIS för en användare. Det kan rekommenderas, jag känner flera som använder det.

    Och tar du sedan hjälp av någon som kan lite bokföring så kanske du kommer över tröskeln och får det hela att bli rätt. Det är egentligen inte alls svårt, men man får inte chansa, utan måste ta reda på.

    Välkommen till Bokföringsnämnden kan du finna en del instruktioner till vad som anses följa god bokföringssed och rekommendationer till hur saker skall bokföras. Så länge din verksamhet är liten är det egentligen ingen fara, men som alla har du väl ambitionen att växa, och plötsligt har man omsatt en halv miljon eller så, och är det inte ordning på grejerna i det läget ligger man lite småpyrt till.

    #110162
    Mony
    Deltagare

    Tusen tack för länkarna. Winbas verkar verkligen bra. Ska prova det.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.