Startsida Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Ni som betalar till El-kretsen AB…

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #97049
    Joel
    Deltagare

    Hej!

    Jag ska erkänna att jag inte har någon koll alls men som jag förstått så måste man betala avgifter till El-Kretsen i Sverige AB om man importerar el-produkter?

    Vidare har jag förstått att El-Kretsen är ett privat bolag som gör vinster liknande Klarnas. Hur kan detta motiveras?

    [IMG]http://www.ehandel.se/forum/attachment.php?attachmentid=430&stc=1&d=1324646015[/IMG]

    /Joel

    #133055
    Lastbryggan
    Deltagare

    Vet inte om det hänger ihop med nyhetsbrevet som kom i veckan med bl.a. följande rader.

    ÅTERBÄRING
    El-Kretsen lanserar en ny prismodell. Den går i korthet ut på att om El-Kretsen har debiterat ett högre pris än vad återvinningen
    kostar så kommer överskottet att återbetalas till kunder som rapporterat de produkterna i den kategorin.
    Återbetalningen sker i mars då bokslutet är klart, om ni önskar en preliminär uppgift om beloppets storlek, baserat på intäkter
    och kostnader tom november månad, så mailar ni till oss på ekonomi@el-kretsen.se Del av den presentation som beskriver
    detta mer i detalj och som vi höll på kundmötena i Stockholm, Malmö och Göteborg under sista novemberveckan, finns
    tillgänglig i deklarationsportalen.

    #133056
    Joel
    Deltagare

    Aha se där! Men är det ett privat bolag utan vinstintresse då eller är det staten som står bakom bolaget?

    #133057
    hattifnatt
    Deltagare

    Det är väl så att det finns ingen lag om att vara med i just El-kretsen, men man måste uppfylla sitt producentansvar, där det bland annat ingår att man ska se till att förbrukad elektronik samlas in och återvinns. Att gå med i El-kretsen är ett enkelt sätt att uppfylla denna del av producentansvaret, eftersom El-kretsen har ett återvinningssystem.

    Annars finns möjligheten att bygga ett eget nationellt återvinningssystem för att uppfylla sitt producentansvar.

    Från El-kretsens webbsida:
    ”El-Kretsen har funnits sedan 2001 och bildades av näringslivet för att omhänderta elektronik som satts på marknaden. Vår uppgift är att hjälpa producenter att uppfylla dessa lagstiftningar genom att erbjuda ett rikstäckande insamlingssystem.”

    #133058
    Parvelito
    Deltagare

    Njae, El-kretsen ägs av ett antal branschorganisationer som gjort gemensam sak för att kunna erbjuda sina medlemsföretag en smidig och kostnadseffektiv lösning för att uppfylla vissa lagkrav. De erbjuder även företag som inte är anslutna till dessa branschorganisationer att vara med. Det bildades därför att man annars riskerat ett dyrt och föga effektivt statligt system med generaldirektörer, flotta kontor och en regelbok tjockare än bibeln.

    Man behöver inte betala till dem, men måste då istället teckna avtal med samtliga Sveriges 290 kommuner om att betala dem en avgift för att de tar emot elektronikavfall som du har importerat. De flesta kommuner som fått förfrågan har räknat och satt en prislapp bara för den kommunen som vida överstiger vad det kostar med en gemensam insamling eftersom det kostar väldigt mycket att sortera ut och identifiera.

    Att resultaten varierar över tiden är inte heller så konstigt, eftersom man får olika mycket betalt för skrotet beroende på världsmarknadspriser, och har olika insamlingskostnader beroende på mängder. Man betalar också för det som idag säljs, men det som samlas in är det som såldes för 10-20 år sedan. Det gör att man samlar lite i ladorna för kommande behov och för att ha en buffert för eventuella ”snytingar”.

    Tyvärr så får man som medlem där vara med och betala för alla de som inte betalar och gör rätt för sig, och konstruktionen är definitivt sådan att det gynnar stora aktörer. Icke desto mindre är det rätt så kostnadseffektivt.

    #133060
    hattifnatt
    Deltagare

    På tal om El-kretsen så är min uppfattning att enormt många små webbutiker inte har en susning om att de har ett producentansvar när de säljer elektronik. Detta kan leda till böter.

    Varje produkt måste förstås vara CE-märkt, men det räcker knappast med att det står CE på den, även om det är en bra start.

    Det är importören som är ansvarig för att en produkt verkligen uppfyller kraven. Om en myndighet begär dokument på att en produkt blivit godkänd för CE-märkningen, måste man kunna lämna ut dessa inom 1-2 veckor. Det är alltså för sent att beställa testet efter förfrågan. Får man dokument från sin leverantör är man ändå fortfarande själv ansvarig för att produkten verkligen klarar testerna, man slipper inte ansvar även om man har dokumenten. Ska man därför vara helt noggrann ska man testa varje produkt själv, vilket kan kosta många tusenlappar per produkt. Importerar man från någon mindre nogräknad tillverkare i Kina borde man nog definitivt behöva köpa dessa tester själv.

    En annan sak som många inte följer är att alla elektronikprodukter måste vara märkta med importörens namn på ett sätt som är beständigt. Och det ska vara på själva produkten och inte på kartongen. Man skulle alltså behöva öppna varje produkt och märka den. Men ett klistermärke är inte helt beständigt, så egentligen skulle märkningen behöva ske vid tillverkningen.

    Man måste också registrera sig hos Naturvårdsverket. Detta ska man göra innan man börjar sälja elektronikprodukter. Registrerar man sig efteråt tror jag Naturvårdsverket är skyldiga göra en anmälan, och då kan man åka på böter när de ser att man redan sålt elektronik – sådant scenario har faktiskt hänt.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.