Startsida › Forum › E-handelsforumet › Ekonomi & Företagande › Kostnadskalkyl – Hur göra?
- Detta ämne har 6 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast för 13 år, 5 månader sedan av myon.
-
FörfattareInlägg
-
12 juli, 2011 kl. 18:49 #96217myonDeltagare
Hejsan!
Håller på med ett e-handelprojekt där vi är tre olika företag som är med och rotar i grytan.
Det jag håller på med just nu är att försöka beräkna vilka olika kostnader som kommer upp.
Har haft mitt företag vilande ett par år och är lite ringrostig. Det var även ca. 10 år sen jag hade en webshop senast.Det jag skulle behöva hjälp med är att ta fram de olika kostnaderna.
Om vi börjar med de rörliga kostnaderna (Försäljningsberoende)
Tillverkningskostnad
Frakt
Emballage
Betalningskostnad som tex fakturaavgifter/kortavgifter/inlösenavgifter m.m.
FraktetiketterKommer inte på nåt mer.
Fasta kostnader för projektet (som inte är beroende på försäljningen)
Webbhotell
Div. Betalningsavgifter som är månadsvis
MarknadsföringNu börjar det bli sent och det står still i skallen.
Kommer inte på nåt mer där heller.El, telefon, kontorsmtrl m.m. är inte medräknat i kalkylen. Varje företag står för detta själv och är en försumbar del i projektet.
Samma med lönekostnaden. Blir det någon vinst så splittar vi det på tre.Tanken är att det är mer ett läroprojekt än ett där vi ska tjäna pengar. Man måste börja nånstans och vi har alla inkomster från annat håll och tur är väl det när vi är tre stycken som ska dela på kakan.
Så, vad har jag glömt att räkna på?
12 juli, 2011 kl. 21:25 #124505danielanderssonDeltagareLokalhyra?
Hyllor (el liknande) för förvaring av produkterna13 juli, 2011 kl. 07:40 #124516myonDeltagareTack för förslaget!
I det här fallet är det dock inte aktuellt.
Ena företaget har de flesta produkter redan och säljer via sin lokala butik/verkstad. De nya produkterna som vi ska sälja är mer som ”print on demand”. De tillverkas vid beställning på plats i butiken/verkstaden.Har några andra idéer på gång också och där lär det bli aktuellt med hyllor och lokalhyra.
13 juli, 2011 kl. 08:03 #124517ParvelitoDeltagareJag tycker att ni skall försöka göra en kalkyl där kostnaderna tas upp som om det var ett eget företag. Även om ni tack vare gynnsamma förhållanden har bara en krona i kostnad för elen så tar man med den. Varför då?
Jo, för att man behöver räkna på var brytpunkterna går för när verksamheten behöver en egen lokal, när timmarna man lägger ned är så många att man inte vill bjuda på all tid rakt av, när kostnaden för papper, el och lokaler inte längre är försumbara. Förhoppningsvis expanderar verksamheten, och det är lite tråkigt om intäkterna då inte längre räcker till, därför att man glömde bort i priskalkylen hur mycket man subventionerade verksamheten.
13 juli, 2011 kl. 09:09 #124520myonDeltagare@Parvelito 21541 wrote:
Jag tycker att ni skall försöka göra en kalkyl där kostnaderna tas upp som om det var ett eget företag. Även om ni tack vare gynnsamma förhållanden har bara en krona i kostnad för elen så tar man med den. Varför då?
Jo, för att man behöver räkna på var brytpunkterna går för när verksamheten behöver en egen lokal, när timmarna man lägger ned är så många att man inte vill bjuda på all tid rakt av, när kostnaden för papper, el och lokaler inte längre är försumbara. Förhoppningsvis expanderar verksamheten, och det är lite tråkigt om intäkterna då inte längre räcker till, därför att man glömde bort i priskalkylen hur mycket man subventionerade verksamheten.
Jag förstår hur du tänker.
Bättre att lägga till i kalkylen även om det är väldigt svårt att kunna räkna fram hur mycket av resp. företags telefon, el, timmar, kontosrmaterialskostnader m.m. går till just det här projektet. Då är man bra med när det ska räknas lönsamhet och när den är självbärande.
Första tanken var att vi skulle dela jämt upp på ev. vinst men arbetsbelastningen kan ju bli skev.
Man kan börja med att varje del skriver upp antal nedlagda timmar för att få fram hur arbetsbelastningen ligger. Det är ju den delen som för tillfället är mest betydande. Framöver vet jag inte i dagsläget hur uppdelningen blir, rent belastningsmässigt.
Ett företag har hand om all teknisk kompetens som tex byggande av butik.
Ett har hand om tillverkning, pack och frakt.
Min del är den rent administrativa delen. som att lägga upp nya produkter, skriva info, formulera avtal m.m.Det här upplägget gör att tex byggandet av butik gör många timmar i början (om det vill sig väl med all teknik) och pack och frakt ökar allt eftersom.
Göra en tidrapport är nog en bra början förutom att lägga in el, lokal och såna kostnader i kalkylen. Dumt om man skulle sälja för billigt.
Tack för hjälpen!
13 juli, 2011 kl. 14:23 #124529PlastskivorDeltagareLägg in en strulfaktor också i kalkylen… reklamationer, försvunna paket, transportskador, bedrägeriförsök (?), outhämtade, returer, kundtjänst, mm.
14 juli, 2011 kl. 09:15 #124547myonDeltagare@Plastskivor 21554 wrote:
Lägg in en strulfaktor också i kalkylen… reklamationer, försvunna paket, transportskador, bedrägeriförsök (?), outhämtade, returer, kundtjänst, mm.
Ja, det är ingen dum idé. Vilken procentsats bör man lägga sig på tro?
Tack för förslaget!
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.