Startsida › Forum › E-handelsforumet › Generellt om E-handel › Hur vet man vad man får sälja och inte? (Nybörjarfrågor!)
- Detta ämne har 29 svar, 14 deltagare, och uppdaterades senast för 10 år, 4 månader sedan av FredrikGust.
-
FörfattareInlägg
-
6 mars, 2013 kl. 15:11 #99739charlieDeltagare
Hej!
Jag har nyligen blivit nyfiken på vad det innebär att starta en webbutik. Jag vet absolut ingenting om det men har försökt läsa på litegrann.
Hur som helst, det jag inte hittat något svar på är hur jag vet vilka produkter som man får köpa in och sälja vidare?
Det måste ju regleras på något sätt?
Jag känner till sidorna alibaba och aliexpress så där antar jag att det är fritt fram att köpa in och sälja vidare? Är det tillverkarna själva som håller till på de sidorna eller är det återförsäljare?
Det känns verkligen som ett enda virrvarr..
Hjälp? :confused:6 mars, 2013 kl. 17:27 #160587danielanderssonDeltagareNej, det är inte fritt fram att sälja vidare ALLA saker från Alibaba/Aliexpress.
Mycket är plagiat, mycket är skyddat av designpatent, trademarks osv.
Frågor och svar för privatpersoner – Tullverket [NS4 version] har lite för privatpersoner, men det gäller i princip alltid företag också.
6 mars, 2013 kl. 17:36 #160591C.LarssonDeltagareDet lättaste är nog att kontakta tillverkaren direkt och fråga om du får sälja deras varor. Detta ger även en bra marginal då du slipper mellan händer
6 mars, 2013 kl. 17:42 #160592danielanderssonDeltagare@C.Larsson 61695 wrote:
Det lättaste är nog att kontakta tillverkaren direkt och fråga om du får sälja deras varor. Detta ger även en bra marginal då du slipper mellan händer
Fast.. tillverkare i Kina vet knappast var som får importeras i Sverige.
6 mars, 2013 kl. 18:03 #160594charlieDeltagareDet här med plagiat kom jag att tänka på. Om jag ska börja sälja kläder t.ex, och beställer hem några partier för försäljning i webbutik och så visar det sig att det är kopior (utan att jag visste om det) så är det väl jag som får skulden för att jag inte tagit reda på ifall det var en ren kopia eller inte när jag importerade varorna?
Kineserna är ju bra på att plagiera kändisars kläder (det är bara att kolla på ebay, ofta finns en bild på en kändis i ”samma” klänning som den som säljs) och det måste ju vara omöjligt att undersöka ifall det man tar in är en kopia av något av alla klädmärken som finns, eller?Hur tar man reda på ifall något har ett designpatent eller är trademarkat?
Sedan läste jag i någon tråd om en företagare som plötsligt fått ett mail om att h*n inte fick sälja en viss produkt längre eftersom något annat företag hade ensamrätt på att sälja dom. Är det något som är vanligt när man beställer via sidor som alibaba, aliexpress och dhgate?
Många frågor och men är oändligt tacksam för era svar.6 mars, 2013 kl. 18:17 #160595ParvelitoDeltagareDet mesta (åtminstone 99%) på kinesiska tradingsidor som påstås vara av något märke är förfalskningar. Det mesta av elektronik som skall anslutas till 230V klarar inte elementära krav för att CE-märkas och är i många fall helt livsfarliga att använda. Det är så det är, och därför låter man bli sådana saker om man vill hålla sig ifrån trubbel.
Du får heller inte importera märkesvaror till EU utan varumärkesägarens tillstånd (vilket du knappast får). Däremot får du köpa till Sverige från andra EU-länder.
6 mars, 2013 kl. 19:09 #160599FredrikGustDeltagare@Parvelito 61699 wrote:
Det mesta (åtminstone 99%) på kinesiska tradingsidor som påstås vara av något märke är förfalskningar. Det mesta av elektronik som skall anslutas till 230V klarar inte elementära krav för att CE-märkas och är i många fall helt livsfarliga att använda. Det är så det är, och därför låter man bli sådana saker om man vill hålla sig ifrån trubbel.
Har gjort några kontroller mot olika tillverkare i Kina för att utreda om det ens är värt att försöka handla elektronik där och kan väl konstatera att 100% av de CE-märkningar jag kontrollerat varit falska.
För att föra in en vara i Sverige (eller i EU över huvud taget) måste den klara kraven för CE-märkningen. Vilka krav som ställs beror på vilken typ av produkt det är. Som importör har man strikt produktansvar och bär alltså allt ansvar för produkterna man för in i EU själv. Som importör av produkter är man skyldig att förvara en kopia av dokumentation kring CE-märkning inom EU inklusive EG-deklarationen som beskriver vilka CE-standarder en produkt uppfyller. På anmodan från myndigheter ska man kunna uppvisa denna information inom 3 arbetsdagar.
Man måste dessutom vara medlem i en organisation som hanterar återvinningen av produkterna när de så småningom hamnar hos återvinningen och rapportera införsel av produkter till Naturvårsverket. Här behövs också en garanti eller försäkring att det finns pengar avsatta för att ta hand om framtida avfall.
Det är alltså inte bara att beställa, även om många nog är ovetande om vilket ansvar de tar på sig när de köper hem saker från någon Kines som har en butik på aliexpress.
Jag säljer elektronikprodukter har har nog därigenom bäst koll på dessa produkter men informationen från elsäkerhetsverket är rätt generell ändå: Produktsäkerhet
6 mars, 2013 kl. 19:49 #160604charlieDeltagareJa, det här med CE-märkningen har jag stött på men jag funderar i nuläget på kläder och ev accessoarer.
7 mars, 2013 kl. 11:02 #160624VATadviserDeltagareJag jobbade i slutet på 90 talet med paralellimport av kläder. Det var ett helsike att skydda sig mot kopior även om det gick. Man fick alltid jobba via advokater etc för att säkra att det var orginal man fick. Efter att lagen mot parelellimport infördes inom EU 2002-2003 tror jag det var så la vi av med det då det helt enkelt fanns för lite partier (lagliga) att jobba med.
På den tiden gällde följande (jag tror att det är samma nu):
När man köpte in ett parti med märkeskläder så var man tvungen att få en försäkring inskriven i köpeavtalet att plaggen man köpte var i original. Då var man säker vad gäller att uppsåtligt jobba med kopior. Dvs straffrättsligt. Problemet är ju självklart att har man en oseriös säljare med kopior så drar de sig inte för att lämna en sådan garanti. Så vad vi fick göra varje gång var att ta in en advokat som under tystnadsplikt granskade var säljaren hade fått sina varor ifrån, innan köpet gjordes.
Men för den som i alla fall lyckats köpa ett parti med kopior (vi klarade oss från det) kan i alla fall partiet beslagtas och brännas. Vilket ju medför kostnader etc.
Jag rekommenderar ingen idag att jobba med det här då det om man vill göra rätt är både svårt och kostsamt. Vill man gå genvägar så kommer man garanterat hamna på fel sida om lagen.
7 mars, 2013 kl. 13:32 #160630JohanKDeltagareMed hästskandalen så läste jag nånstans att dafgård skyllde på sina leverantörer..
Nu vet jag inte om dafgård får något straff för detta med hästköttet eller hur det funkar, men man kan ju alltid ta efter dem och bara skylla på tidigare led.
Alltid lätt att skylla på någon annan
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.