Startsida › Forum › E-handelsforumet › Generellt om E-handel › eran "stat"
- Detta ämne har 7 svar, 8 deltagare, och uppdaterades senast för 15 år, 3 månader sedan av Thomas THL.
-
FörfattareInlägg
-
30 augusti, 2009 kl. 09:21 #94018lamadjuretDeltagare
Skulle vara kul att veta hur ni medlemmar på forumet har lyckats i ”ehandelsträsket”
1. hur länge tog det innan ni kunde ta ut en lön att leva på efter start!
2. vad är eran månadsomsättnig och marginal
3. hur många anställda över 50% har ni
4. hur är era visioner och mål, expansioner tex fys.butik, flera shoppar m.m
dela med er:)jag själv:
1: uppstart
2: 0
3: 0
4: kanske inte störst, men bra priser, bra support, start av strategiska fysiska butiker 3-4 st (sverige) även uppbyggnad av eget märke30 augusti, 2009 kl. 18:14 #106875friedrichDeltagareJag har länge funderat över att starta upp en ehandel.
Har dock hela tiden backat på grund av känslan av att det är ett ehandelsträsk där ute.Det är knappast lätt att få en ok lönsamhet vad det verkar, även många företag med några år på nacken uppvisar skrala resultat.
De allra flesta verksamheter har en omsättning motvarande en hobbyverksamhet.Det krävs nog nya grepp för att lyckas och inte minst att verskamheten är ruggigt rationell. Att ta över kundens arbete och ändå tjäna pengar är inte lätt. Omsättning är en sak men drar man av kostnader för varuinköp, löner etc blir det hos de flesta inte mkt kvar. Kolla upp bolagen så ser du vilka låga löneuttag de flsta har.
Att sälja samma produkter som alla andra är inte lätt.
Man ska ha produkter, man ska nå ut till potentiella köpare, man ska ha ett konkurrenskraftigt erbjudande samtidigt som man ska ha en rationell hantering.Det finns flera trösklar att överbrygga om man växer. Man ska hantera reklamationer, support, varulager etc. Risken är stor att den finns i slutet av året kan vara ett varulager utan vågot vettigt värde.
Många frågor är av teknisk karaktär kommer i fokus, men i ärlighetens namn anser jag att det är de kommersiella förutsättningarna/frågorna man främst ska fundera över.
Att välja en webshop är säkert viktigt, men frågan är av liten betydelse om du varken har kunder eller lyckas med att tjäna tillräckligt med pengar på dina ordrar.
Hursom så är det en spännande och intressant bransch.
De flesta av de som prövar på ehandel kommer nog inte en nivå där man kan leva på verksamheten.
Å andra sidan finns det inget som hindrar en att driva det i liten skala bara för att det är en kul hobby.
Man får lära av de som det går bra för. Att starta en webshop och kränga lite produkter klarar alla, få klarar att ta ut en vettig lön och leva på det.
En sak är säker den som inte försöker kommer aldrig att lyckas.
Vilka anser ni vara de svåraste hindren att överbrygga?
31 augusti, 2009 kl. 08:12 #106877TimDeltagareJag har inga givna svar på dina 4 frågor men om jag mycket kortfattat ska summera vilka e-handlare det är som jag sett lyckats bra de sista åren så handlar det oerhört mycket om engagemanget de har i sin butik.
Många av våra kunder startar upp vid sidan av sitt befintliga arbete, ett bra sätt för att fortfarande ha en ekonomi tryggad. Dock så blir det till att ha två arbeten under en tid innan e-butiken bär sig. Om man orkar lägga tid, kraft och engagemang på sin butik under denna tiden så har man kommit en bra bit. Och det är just det, kraften och uthålligheten – att inte ge upp efter några månader utan att verkligen gneta på – kan låta tråkigt men det är min erfarenhet av de som lyckas bra med sin handel som startat upp på hobbybasis och som sedan vuxit och blivit heltidsföretag.
En annan sak värd att nämnas som jag tror mycket på är att hålla en stenhård nisch, att bli riktigt duktig på just sitt område. Tror att en e-butik i princip kan vara hur smal som helst. Samt att hålla en enkelhet i butiken och att alltid leverera 110% (länkar till min privata blogg).
Ser fram mot bra och höga siffror på din statistikförfrågan .
31 augusti, 2009 kl. 11:53 #106880GregerADeltagareAv princip lämnar jag inte ut detaljerade siffror, men kan väl sammanfatta så att jag startade från noll … har puttat in en hel del pengar och eget arbete i början … sedan efterhand anställt folk och dem sammanlagda arbetsstyrkan motsvarar nu ungefär tre heltidstjänster. Genom att de flesta har deltid pga barn, studier etc, så finns en del flexibilitet att utnyttja vid toppar o dalar.
Tipset är också att börja inte att jaga omsättning med hjälp av lågmarginalproduker som readn säljs av ”alla andra”. Börja med något som du är relativt unik på, som antingen inte finns i Sverige eller som bara säljs med vänster hand av något storföretag som egentligen har sitt fokus någon annanstans. Det finns ganska många produkter som har ”fel” representant i Sverige.
Se till att få upp ditt täckningsbidrag så fort som möjligt till en en nivå som du kan leva på. Skall du ha en hygglig lön så bör ditt TB (före din lön) vara 4-500k på ett år. Tänk också på att det går åt pengar till att växa, t.ex att öka varulagret efterhand. Detta är pengar som måste genereras från ditt TB minus skatt. I ett AB har du alltså 72:- att växa för för varje intjänad 100-lapp.
Gör en prognos ungefär vilket varulager du tror dig behöva vid en omsättning på t.ex 1M, 2M, 5M, 10M för att kunna hålla god leveransservice. Är lagret för litet kommer du att tvingas till många panikinköp med höga fraktkostnader och i slutändan inga pengar över. Är lagret för stort riskerar du hyllvärmare.
Gör inga optimistiska kalkyler, utan inse att saker o ting kostar pengar, och ofta 10% mer än man tror o hoppas.
Tänk också på att arbete kostar åtminstone 300:-/tim eller 5:-/min vid normalt löne- och kostnadsläge.
31 augusti, 2009 kl. 13:19 #106881timmyDeltagareVill inte heller gå ut med några exakta siffror och håller med tim om att jag tror det är många som startar en webbutik tillsammans med en annan inkomstkälla. Det är svårt att kunna leva på det i början och samtidigt utvecklas till att bli något stort, tycker jag.
Jag startade min webbutik under sista året jag pluggade på universitet. Det var mycket jobb på kvällarna efter skolan, utan att ta ut någon direkt lön. Hade inte råd med någon lokal utan allt gjordes från sovrummet, med en skrivare som i princip täckte en hel vägg och tavelramar under sängen. Det var många som inte förstod hur jag kunde hålla på med det jag gjorde, men min sambo var förlåtande
Nu har jag läst klart och levt 3 månader på butiken utan några problem. Det var helt klart värt jobbet jag la ner i början.
31 augusti, 2009 kl. 13:49 #106883DanDeltagare1. Länge, men jag var student så man överlevde
2. i Roligaprylar cirka 150 ex moms på normala månader och förhoppningsvis 5-6 gånger det under nov-dec. bruttomarginal är kanske 40%
3. En anställd på 50% i Roligaprylar. 7-10 i Contentor AB på blandade procent.
4. Lanserar min sista butik (tror jag) denna veckan eller nästa och sedan ska jag växa och bli bäst på allt31 augusti, 2009 kl. 21:39 #106886SekeDeltagare1. 15+ år sedan starten 1992. Det funkade genom att jag hela tiden har haft heltidsanställning som garanterat mat på bordet – det är min fru som har ehandelsrörelsen som huvudsysselsättning. Men vi fick leva på en inkomst i ett antal år.
2. Ca 300k och 10% nettomarginal på ehandelsrörelsen. Utöver det har vi viss försäljning som inte är webbaserad.
3. 1
4. Visionerna är att bredda nischen och att bredda oss internationellt. Och framför allt att rationalisera orderhanteringen och andra rutinsysslor så att vi får tid över till annat än jobb…23 september, 2009 kl. 13:47 #107154Thomas THLDeltagare1. ca 4 år men hade förmodligen kunnat gjort det direkt när jag ser tillbaka.
2. I år kommer det förmodligen landa på 250000 kr, 25%
3. Inga anställda.
4. Vore mumma med en lagerbutik i Malmö eller Helsingborg men samtidigt supersvårt att hålla koll på./Thomas
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.