Startsida › Forum › E-handelsforumet › Ekonomi & Företagande › Bokföra kundförlust/obetald faktura
- Detta ämne har 14 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast för 12 år sedan av connywesth.
-
FörfattareInlägg
-
20 december, 2012 kl. 10:56 #99373david71Deltagare
Jag har lyckats bli blåst på ca 18000 kr av en elak människa.
Försäljningen är nu i bokföringen som en vanlig faktura (försäljning av varor, ugående moms och kundfordringar).
Hur bokför jag denna ickebetalning? Totalbeloppet rätt och slätt på kundförluster? Eller justerar man momsen och tar nettobeloppet som kundförlust?
20 december, 2012 kl. 13:57 #157481lustfullDeltagareskulle bokföra enligt följande( om fakturan var inlagd som kundfodran)
1510K
2611D
6351(alt,6350)DSusanne
21 december, 2012 kl. 11:15 #157522david71DeltagareOk, tack! Men nu ligger fakturorna obokförda, skulle man kanske kunna makulera den istället bara. Det blir väl också rätt? Bara att lagrets värde råkar minska med produkterna som försvann. (Edit: kanske lite slarvigt uttryckt i första inlägget att fakturan är i bokföringen, den ligger snarare och väntar på att bokföras).
21 december, 2012 kl. 12:58 #157529connywesthDeltagareDu ska bokföra alla fakturor, sen skapar du en kreditfskturs ock bokar betalningen mot kundförlustkontot.
Men för att du ska kunna göra kundförlust så bör du ha mer än bar aen påminnelse gjord, du bör ha en inkasso grej också, i vart fall enligt min revisor.
21 december, 2012 kl. 13:39 #157533david71Deltagare@connywesth 58064 wrote:
Du ska bokföra alla fakturor, sen skapar du en kreditfskturs ock bokar betalningen mot kundförlustkontot.
Men för att du ska kunna göra kundförlust så bör du ha mer än bar aen påminnelse gjord, du bör ha en inkasso grej också, i vart fall enligt min revisor.
Ok. I det här fallet är det en utebliven förskottsbetalning och att jag skickade varorna innan bekräftad betalning (blåögt, jag vet!). Jag bokför dock allt som fakturor ändå. Ärendet är polisanmält men jag räknar med att förlora pengarna.
Så, jag gör väl ändå så att jag bokför fakturan och sedan en kredifaktura enligt ovan.
Tack för hälp!
21 december, 2012 kl. 23:27 #157550connywesthDeltagareNär man gör affärer så är det civilrättsliga avtal. det innebär att det i normalfallet inte är ett brott att inte betala en faktura.
För att det ska vara bedrägeri måste det till ett systematiskt beteende eller att köparen bevisligen aldrig haft för avsikt att betala.
Om du inte har skickat påminnelse, och inlett inkasso har du inga som helst möjligheter att avgöra om kunden haft för avsikt att betala. hur lång tid har det gått sedan fakturan skulle vara betald? Du måste i normalfallet räkna med minst 30 dagar efter att mottagaren fått fakturan (enligt räntelagen, fram till 2012-12-31), innan du kan skicka påminnelse, sen ska det gå ytterligare några veckor innan du skickar till inkasso, sen KFM…
Från och med 2013-01-01 får man lägga på en påminnelseavgift på 450 kr, om de inte betalat efter 30 dagar, gäller endast för företagskunder.
Har du krav på förskottsbetalning så är det ju en omöjlig sitauation att kunden inte betalar före leverans.
22 december, 2012 kl. 00:29 #157553david71DeltagareKunden betalade i förskott och skickade mig en skärmdump på transaktionen. Jag godtar inte detta normalt men magkänslan sa att det här går nog bra så jag skickade varorna. Sedan visade det sig att skärmdumpen var fejk för det kom inga pengar. I efterhand har det också visat sig att personen ljugit om sin identitet. Så helt klart var det en medveten blåsning.
22 december, 2012 kl. 00:50 #157554GregerADeltagareOm han förfalskat ett kvitto så är det urkundsförfalskning. Att han förfalskat kvittot styrker också uppsåtet för bedrägeri.
Det finns också en typ av bedrägeribrott som heter oredligt förfarande som kan användas om rekvisiten för bedrägeri inte är uppfyllda.
Men nu gällde visst tråden hur det skulle bokföras …
När du gör ditt bokslut så skall du ta upp alla obetalda fakturor som fordringar, både de som förväntas betalas och de som är osäkra.
Sedan kan du skriva av en del av fordran som kundförlust om förlusten är konstaterad. T.ex misslyckat utmätningsförsök av Kronofogden, eller det visar sig att personen har så mycket skulder att utmätning inte är meningsfull.
Momsen kan återföras, dvs det blir precis som om du krediterat hela eller en del av köpet.
Att ni avtalat att kunden skulle betala i förskott borde inte sätta dig i en sämre sits. Han har ju inte uppfyllt sin del av avtalet, så du har en fordran på honom som kan drivas in. Tänk bara på att preskriptionstiden är tre år på konsumentfordringar, så du måste skicka en påminnelse åtminstone vart tredje år för att hålla skulden vid liv.
Jag litar inte heller på skärmdumpar …
22 december, 2012 kl. 07:54 #157556connywesthDeltagare@david71 58093 wrote:
Kunden betalade i förskott och skickade mig en skärmdump på transaktionen. Jag godtar inte detta normalt men magkänslan sa att det här går nog bra så jag skickade varorna. Sedan visade det sig att skärmdumpen var fejk för det kom inga pengar. I efterhand har det också visat sig att personen ljugit om sin identitet. Så helt klart var det en medveten blåsning.
Det var ju en helt annan sak, då är det ju flera möjliga brott som GregerA skrev.
Osäkra fordringar bokför man på ett särskilt konto, så det är inte det vanliga kundfordringskontot.
Om man skickar en ”faktura” eller ”förskottsfaktura” så måste den bokföras, men om du skickar en ”avi” eller ”förskottsavi” så behöver den inte bokföras förrän du fått betalt. Men en avi kan du aldrig skicka på inkasso, eller kfm, då det är en ”frivillig” betalning. Används typiskt för tidningsprenumerationer. Men utformningen i övrigt av en ”avi” kan vara precis som en faktura, så det är bara rubriken som är annorlunda och hur man bokför den. Däremot är det struligt att hantera Avier i VISMA/SPCS Administration 1000version 4.6 (som jag har) då det inte finns någon färdig mall för det.
22 december, 2012 kl. 14:41 #157566david71DeltagareJag redovisar samtliga ordrar som fakturor (D kundfordringar K försäljning, K moms) i min bokföring oavsett hur och när de betalas. Är inte det ok?
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.