Startsida › Forum › E-handelsforumet › Betalsystem › betatestare för bitcoinbetalningar sökes
Etiketter: betalmedel, bitcoin, btc, ehandel
- Detta ämne har 7 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 11 år, 7 månader sedan av VATadviser.
-
FörfattareInlägg
-
17 april, 2013 kl. 06:11 #99860candeDeltagare
Vi söker en-två ebutiker som vill testa vår tjänst att ta emot bitcoin som betalmedel.
hör av dig till mig på 070-2921632,
häls,
Christian Ander,
VD,
Goobit AB17 april, 2013 kl. 09:43 #162866VATadviserDeltagareHej Christian,
Jag skrev en fråga i en annan tråd här på forumet igår om moms och Bitcoin. En fråga som intresserar mig mycket. Du kanske kan svara på den i denna tråd istället?
Bitcoin är helt nytt för mig men om jag förstår det hela rätt så är Bitcoin att klassificera som en valuta precis som SEK, EUR eller GBP?
Nu till min fråga:
Om en ehandlare tar betalt i Bitcoin så skall ehandlarens faktura enligt de nya reglerna i EU:s faktureringsdirektiv (som trädde i kraft 2013-01-01) och ta upp momsbeloppet i SEK på sin faktura.
För att kunna göra det skall man alltså räkna ut vad momsbeloppet i Bitcoin är i Svenska kr. Reglerna för denna beräkning är att man skall ta mittkursen för redovisningsperioden. Denna kurs anges på ECB eller på Nasdaq OMX Stockholm. Det är endast dessa två forum som är godkända.Jag har letat på dessa sidor men ej hittat en officiell växelkurs för Bitcoin. Nu är det inte helt lätt att hitta på sidorna så det kan finnas en sådan kurs där även om inte jag hittat den. Men då jag själv jobbar med moms så är jag mycket intresserad av hur Ni löst den frågan då den ju är central för en korrekt redovisning för e-handlarna.
Mvh
Stefan17 april, 2013 kl. 14:42 #162879candeDeltagareHej Stefan,
nej bitcoin är inte en valuta, och enligt FI kommer det inte heller bli en valuta inom en snar framtid. Det ses som ett betalmedel, dvs rikskuponger, presentcheckar osv.
Vi löser den frågan väldigt enkelt, vi köper bitcoin som vilken elektronisk produkt som helst till ett pris som vi redovisar, vi lägger sedan på en avgift som vi redovisar i SEK där momsen också blir i sek. Våra kunder köper alltså inte en valuta med en växlingskurs, utan en elektronisk produkt som vi sätter priset på. Betalmedel är momsbefriade, däremot är avgiften momspliktig för det ses inte som en finansielltjänst vi gör, utan en elektronisk tjänst.’
hoppas det svarade på din fråga,
med vänliga hälsningar,
Christian17 april, 2013 kl. 15:03 #162881VATadviserDeltagareHej tack för svar.
Jag tror att det är svarar på min fråga. Måste fundera lite bara och sätta det i sitt sammanhang.
Så e-handlaren skall sälja i sitt eget lands valuta ex SEK eller i den valuta man har valt. Sedan skall fakturan ställas ut i den valutan och moms redovisas enligt det. I nästa steg blir fakturan betald via Er genom betalmedlet Bitcoin?
Betalmedlet har köpts från Er eller någon annan Bitcoin leverantör och löses in av Er eller någon annan Bitcoinleverantör? För den tjänsten tar Ni en avgift såklart och sedan avgör växelkursen Bitcoin – vald valuta vad som i praktiken kommer in på kontot?
Intressant. Finns det någonstans där man kan läsa om vad SKV eller för alldel FI säger om hur man skall hantera det här? För momsredovisning för en e-butik som säljer via presentcheckar är inte heller helt enkelt. Det är även lite lurigt vad och hur man redovisar när det faktiska invärdet för en betalning överstiger det du fakturerade. Det händer visserligen hela tiden för de som säljer i olika valutor men här har man ju inte sålt i en annan valuta.
Jag frågar allt det här för att det för vår del som jobbar just med att hjälpa företag att redovisa moms blir viktigt att kunna bestämma var och hur man skall placera bitcoin. Om ehandlare börjar sälja med Bitcoin så måste vi ju veta hur SKV ställer sig till det här. Så tips om officiella ställningstaganden skulle uppskattas.
PS Christian om Ni säljer till Norska kunder så glöm inte att man i Norge är momregistreringsskyldig och momspliktig (Norsk moms) för elektroniska tjänster från första kronan. Dvs om Ni har en Norsk kund så skall Ni vara momsregade i Norge och fakturera med Norsk moms. Kan vara bra att ha i bakhuvudet om och när Ni har kunder därifrån.
Stefan
17 april, 2013 kl. 21:03 #162896candeDeltagareJa detta är mycket intressant,
ehandlaren ser i princip endast sin egna valuta, vi sköter alla bitcointransaktioner mot en avgift och på så vis kan en ehandlare ta betalt från vem som helst och få betalt i lokal valuta, och förhoppningsvis till ett mer konkurrenskraftigt pris än vad ex. Visa tar ut. Idag ser prisnivåerna lite speciella ut, för ebutiken är det idag helt gratis att växla in sina bitcoins och däremot kostar det upp till 9-10% för slutkunden att köpa sina bitcoins, vilket är helt omvänt mot vad det är i dagens system.
Skatteverket säger tyvärr inte så mycket förutom att det vi gör är en elektronisk tjänst och inte en finansiell tjänst. FI säger att bitcoin är ett betalmedel och inte en valuta, utifrån det har vi gjort våran tolkning och håller löpande kontakt med myndigheterna i sakfrågor, och de är väldigt responsiva och positiva vilket jag vill framhålla. Jag har diarenummer till samtliga utlåtanden ifall du är intresserad.
Ja vi har haft en del norska kunder, så tack för det tipset
18 april, 2013 kl. 08:05 #162909VATadviserDeltagareOk tack, jag har skickat en fråga till SKV om hur de ställer sig till det här med Bitcoin. Förhoppningsvis så får jag ett vettigt svar som jag kan lägga till den här tråden när det kommer:-)
PS säg till om Ni vill ha hjälp med momsregistrering och löpande redovisning i Norge.
19 april, 2013 kl. 07:05 #162948candeDeltagareHej,
jag mailar dig finansinspektionens utlåtande om att bitcoin är ett lagligt betalmedel
19 april, 2013 kl. 11:57 #162968VATadviserDeltagareHej, Tack för det.
Det är kul när det kommer nya saker men samtidigt oerhört krångligt för myndigheterna tror jag. Även för oss som skall redovisa får en del huvudbry.
I det svar du fått från Finansinspektionen sägs ju ”Då bitcoins idag fungerar som ett betalningsmedel hos ett flertal återförsäljare i Sverige så väl som utomlands så uppfyller bitcoins förutsättningarna att klassas som ett betalningsmedel.”
Själv har jag precis fått detta svar från SKV ”Enligt Skatteverket är bitcoin inget betalningsmedel utan ett tillhandahållande av en elektronisk tjänst.”
För att kunna ställa rätt frågor till SKV för ett tydligare svar så måste jag veta betydligt mer om hur bitcoin fungerar och hur inväxling sker etc. Något som jag tyvärr inte hinner just nu. Men jag återkommer gärna till det här när det är lite lugnare.
Om någon har eller kan ta fram en mer exakt redogörelse för hur en transaktion med Bitcoin går till ( i detalj) för en handlare så är jag mycket intresserad av den. Alltså från hur pris sätts i butiken och faktura utfärdas, hur kund betalar, hur handlaren får sina pengar (alltså på vilka premisser räknas Bitcoin tillbaka till SEK) etc.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.