Startsida › Forum › E-handelsforumet › Generellt om E-handel › Att köpa från kina! Bästa sättet?
- Detta ämne har 53 svar, 14 deltagare, och uppdaterades senast för 11 år, 9 månader sedan av miltonsprodukter.se.
-
FörfattareInlägg
-
15 mars, 2013 kl. 15:40 #99794Stefan9Deltagare
Tjena!
Har funderat en stund alla metoder att köpa från Kina och jag undrar vad kör ni med och vad rekommenderar ni för respektive nystartad, medel och stor e-handlare?
Var letar ni efter er agent/fabrik/reseller?
ex. Google, Alibaba, HTDC, globalsources, madeinchina…Är resellers som BuyinCoin, chinabuye, tinydeal bättre än ex. Aliexpress?
Jag ser det såhär (exempel),
Agenter som Yiwuen, bra för medelstora/stora e-handlare. Eftersom man ofta måste göra stora beställningar.
Fabriker på Alibaba, bra för stora e-handlare som har specifik inriktning.
Resellers på Aliexpress, bra för små och ny startade som har olika produkt inriktningar.Säg gärna till om jag har fel!
Har ni tips till mig, om jag ska sälja gadgets, prylar etc men har liten budget och kan endast köpa in lite av varje produkt, men kommer ha många olika kategorier?
15 mars, 2013 kl. 15:46 #161653SonnyDeltagareKombinerar inköpen från olika kanaler och binder inte upp mig på ett sätt och intalar mig de vara det bästa
15 mars, 2013 kl. 15:50 #161654Stefan9Deltagare@Sonny 62085 wrote:
Kombinerar inköpen från olika kanaler och binder inte upp mig på ett sätt och intalar mig de vara det bästa
Är det inte lite jobbigt ibland? Hur många olika köper du ifrån, är det ett par stycken eller 10+?
15 mars, 2013 kl. 15:58 #161655SonnyDeltagareJo, jag lägger otroligt mycket jobb på att hitta bästa pris på produkterna jag vill köpa in.. så mycket jobb blir det, Skulle nog kunna säga mer än 10+.. Men som sagt, Endast för jag är liten och nystartad och ett lägsta inköpspris är prio ett just nu.. blir ju så när man har en tight budget som skall hållas Ang Aliexpress så tycker jag dom har fruktansvärda överpriser även vid större inköp.. , Men det är min åsikt!
15 mars, 2013 kl. 16:07 #161656Stefan9Deltagare@Sonny 62087 wrote:
Jo, jag lägger otroligt mycket jobb på att hitta bästa pris på produkterna jag vill köpa in.. så mycket jobb blir det, Skulle nog kunna säga mer än 10+.. Men som sagt, Endast för jag är liten och nystartad och ett lägsta inköpspris är prio ett just nu.. blir ju så när man har en tight budget som skall hållas Ang Aliexpress så tycker jag dom har fruktansvärda överpriser även vid större inköp.. , Men det är min åsikt!
Jaha ok, jo men så är det. Men då köper du in lite av varje leverantör, väntar du 3veckor på varorna eller köper extra för snabb frakt?
Vore det inte bättre då att betala lite extra per produkt och ha större leverantör och få snabbfrakt eller köpa det billigare (fraktpris/produkt)?Hur menar du överpris, köper du direkt från fabriker då för att få mycket billigare eller förstår inte riktigt hur man kan få billigare pris Eller kör du me ChinaBuye, Buyincoins etc?
15 mars, 2013 kl. 16:16 #161657SonnyDeltagareVarierar på produkt till produkt, jag håller på att lansera min första e butik och gör väldigt mycket inköp just nu, men eftersom den inte ligger uppe gör det inte mig nått att välja China post, det är prioriterings fråga helt enkelt och varierar
Jag kan ha helt fel och vill inte bli sågad för detta nu, men min uppfattning är att Aliexpress är ”any who” som vill tjäna en extra slant i kina, köpa billigt och sälja dyrt, alltså inga fabriker.. Dessa såkallade ”any who” säljare har ju i sin tur en inköps kanal i kina , hitta den och du köper in kinesiska grossist priser Tidskrävande : JA. Lönsamt : Berors på hur du värderar din tid ,
Men som sagt, Man skall alltid hålla alla dörrar öppna ,
15 mars, 2013 kl. 18:46 #161661connywesthDeltagare– Mitt tips är att fokusera på något unikt som ger kunden ett mervärde och som du kan sälja med rejäl lönsamhet (Vinst före skatt 30% av försäljningen, blir ca 23,4% efter skatt i ett AB).
– Glöm inte att sätta av 20-40% av omsättningen (dvs vid 40% ca 2 Mkr) till marknadsföring och försäljningskostnader (M/S).
– Se till att räkna med marknadsmässig lön för ditt eget arbete.
– Vid en omsättning på 5 Mkr per år ska du kunna ta ut en lön på 46 000 kr per månad 12 månader per år (vid 40 timmars arbetsvecka och 1760 arbetstimmar per år, dvs med 5 veckors semester), dvs en lönekostnad inklusive administration på 1 MSEK för företaget 20% av försäljningen.
– Inköpskostnad inklusive logistikkostnad får vara max 10% av försäljningen, dvs 1 Mkr.
– Kan du inte få ut detta av en produkt så välj bort den och ta en annan i stället, det finns miljoner produkter att välja på
– Ge inte rabatter till slutkunder alls
– Ge endast rabatter till Återförsäljare (som då tar en del av Marknadsförings-/säljkostnaden eller ett fåtal VIP-kunder)Alla belopp redovisas exklusive moms.
Sammanfattning för normala produkter från Kina:
40% Marknadsföring och säljkostnader, inklusive rabatter till ÅF
30% vinst före skatt
20% Lönekostnader och administration
10% Varuinköp, logistikkostnader och lokaler
100% av försäljningsintäkten exklusive momsAlternativ för lite smalare produkter:
55% Marknadsföring och säljkostnader, inklusive rabatter till ÅF
30% vinst före skatt
10% Lönekostnader och administration
5% Varuinköp, logistikkostnader och lokaler
100% av försäljningsintäkten exklusive momsAlternativ för mycket smalare produkter:
64% Marknadsföring och säljkostnader, inklusive rabatter till ÅF
30% vinst före skatt
4% Lönekostnader och administration
2% Varuinköp, logistikkostnader och lokaler
100% av försäljningsintäkten exklusive moms16 mars, 2013 kl. 11:25 #161675ParvelitoDeltagareVet du vad Conny, det är ytterst få produkter som man har 90% marginal på i en konkurrensutsatt marknad. Det är också väldigt få varusäljande bolag som har 30% vinstmarginal före skatt. Med ditt sätt att tänka skulle en liter mjölk kosta c:a 35kr/litern och ett paket blöjor runt 400kr.
Jag drömmer också om högmarginalprodukter ibland, men sen brukar den krassa verkligheten komma ikapp mig.
16 mars, 2013 kl. 12:12 #161677GregerADeltagareJag vet inte riktigt hur Conny tänker när han säger försäljningsintäkten. För mig låter försäljningsintäkten som det pris man sålt varan för, och då blir siffrorna, precis som Parvelito säger, orimliga.
Om det vore andel av täckningsbidraget så kanske det ligger inom vad som kan anses rimligt, men om själva varukostnaden skulle ingå så är det ytterst få förunnat ha ha sådana marginaler.
Räkna med 20-40% bruttomarginal, och 3-8 % nettomarginal (vinst/omsättning) som ”normalt” när man handlar med varor.
Produkter med 90+ marginal är av typen skruv som man köper i storpack och säljer styckvis. Men då finns det en ganska hög plockkostnad som inte syns i bruttomarginalen med det vanliga sättet att räkna.
Dina siffror kan möjligen också ha viss rimlighet om du utgår från varans tillverkningskostnad, och dina siffror refererar till hela distributionskedjan. Men där är ju en simpel e-handlare bara en länk i kedjan.
16 mars, 2013 kl. 12:16 #161679ParvelitoDeltagare@Sonny 62089 wrote:
Jag kan ha helt fel och vill inte bli sågad för detta nu, men min uppfattning är att Aliexpress är ”any who” som vill tjäna en extra slant i kina, köpa billigt och sälja dyrt, alltså inga fabriker.. Dessa såkallade ”any who” säljare har ju i sin tur en inköps kanal i kina , hitta den och du köper in kinesiska grossist priser Tidskrävande : JA. Lönsamt : Berors på hur du värderar din tid ,
Problemet med att hela tiden jaga bästa pris är att man riskerar att få afrikansk kvalitet på grejerna, eller kubansk för den delen. Grejer som är gjorda för något land där en krona på priset betyder mycket mer än att grejerna fungerar.
Det finns idag en hel del tillverkare i Kina som jobbar mot EU/USA/Australien m.fl länder där kvalitet är mer i fokus än på andra ställen. De har som regel förstånd om att inte trycka dit kända loggor på grejerna, inte trycka dit .925 sterling på plastsmycken, skapa varor med kvalitet eller i övrigt bryta hej vilt mot lagar för vilka ämnen en produkt får innehålla. De är inte billigast och de har säkert en del krav på MOQ men i långa loppet tjänar man en hel del på att använda dessa istället för dem som är bara billigast.
Prisskillnaden är sällan mer än 15-20%, och om det betyder att du minskar dina reklamationer från svenska kunder från kanske 5-10% till 1-2% så är det väl använda pengar.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.