Startsida › Forum › E-handelsforumet › Generellt om E-handel › Att konkurrera med en hobby
- Detta ämne har 35 svar, 13 deltagare, och uppdaterades senast för 14 år, 9 månader sedan av kylli.
-
FörfattareInlägg
-
23 februari, 2010 kl. 00:46 #94313TildaDeltagare
Hej, flytta gärna tråden om den hamnat fel!
Jag har funderingar över hur man som ägare till en näringsverksamhet skall hantera prisdumpningar på grund av hobbyutövare som säljer liknande produkter. Det vill säga personer som säljer för att det är kul, inte inkluderar moms i sina priser och inte heller har ett stort vinstintresse.
Jag har alltid sett en hobby som något man gör för att det är kul och att det i princip alltid innebär något slags pyssel, man skapar något nytt av inköpta råvaror. Hur blir det då när hobbyverksamheten säljer råvarorna direkt till konsument?
Det är inte möjligt att priskonkurrera med någon som säljer sina produkter för ett pris som motsvarar ditt inköpspris. Har du som näringsidkare något slags skydd mot liknande prisdumpningar eller bör du ge upp och sluta sälja varje produkt som privatpersoner säljer billigare?
Givetvis är inte priset det enda konkurrensmedlet men när du konkurrerar med privatpersoner blir det centralt för de kan sätta så väldigt mycket lägre priser än någon av dina företagskonkurrenter.
Är det någon som befinner sig i en dylik situation och kan dela med sig av idéer, tankar med mera?
Det är intressant hur ”samhället” målar upp företag som onda per automatik och att vi försöker köra över konsumenter så snart vi får chansen. När man däremot läser på lite känns det snarare som att företag har väldigt få rättigheter gentemot konsumenter/privatpersoner och jag misstänker att det är något liknande som gäller i ovan beskrivna scenario.
23 februari, 2010 kl. 07:47 #108889Katrin LundgrenDeltagareJag är med min butik SweCat i liknande läge som du beskriver. Det finns massor av e-handlare som är djurägare och egentligen mest har butiken för att sälja billigt till sin vänner och för att få handla till grossistpriser. Det går inte att konkurera med dessa med pris precis som du säger, utan det enda du kan konkurera med är egentligen service, och hoppas på att dessa hobbyutövare inte kan hålla samma service som man själv kan och att kunderna ska uppskatta service. Med andra ord, det finns inga skydd mot sådant här och alla konkurerar där ute på olika villkor. Ju för man inser det desto bättre för då kan man fundera över vart man själv passar in i sammanhanget och hur man själv ska klara situationen.
23 februari, 2010 kl. 07:51 #108890ParvelitoDeltagareDina trådar hör ihop lite.
Svaret är att det går inte att konkurrera med det jag och många andra kallar ”svartsäljare” när det gäller priset. Istället får man lov att vara lite kreativ och erbjuda något annat.
I en webshop kan det handla om kortbetalningar och fakturalösningar som kunden upplever som något positivt med att handla där. Förskottsbetalningar a la Tradera är jobbiga att hantera, och gör processen långsam.
Ett bredare sortiment än de flesta andra, kanske också med unika produkter och egna varumärken är en annan bra taktik. Det gör det svårare för andra att bara konkurrera med ett lågt pris, för det är inte samma sak man erbjuder.
Marknadsföring är också viktigt på sikt. Att synas och vara välkänd är viktiga faktorer för långsiktig överlevnad. Men det hjälper ändå inte alltid.
Du verkar i en bransch som är rätt typiskt för det en annan medlem här på forumet kallar för ”kvinnofällan”. Det är lite med glimten i ögat, men en stor portion allvar också. Ser man sig runt om i Sverige så hittar man i varje stad ett antal små företag med väldigt låg lönsamhet där ägaren jobbar för en timlön som vida understiger vad vilket skitjobb som helst borde ge i betalning. Det är inte sällan tygaffärer, frisersalonger, små klädbutiker, prylbodar, loppisar, hantverksbutiker etc. Kvinnor som jobbar med sin hobby verkar generellt sett ha svårt att ta betalt.
Så gott som varje dag kan man på Blocket se hur varupartier från sådana butiker som gott omkull säljes för vrakpriser av ägare eller konkursförvaltare. Det är svårt att gå runt.
Det borde inte behöva vara så, jämför med t.ex. bilmekaniker, men nu är det så.Det man kan göra är att studera konkurrenterna och se till att de i alla fall har F-skatt och betalar moms. Om det är uppenbart att de säljer helt utan att betala skatter så kan man ju alltid ge Skatteverket en hint. Inte så att de av det försvinner över en natt, men det kan bli lite jobbigt för dem om de under en längre tid sålt utan att göra rätt för sig.
I övrigt är det bara att vara kostnadsmedveten och ha huvudet mot marken om vad som är inne och gångbart att sälja.
23 februari, 2010 kl. 18:02 #108897TildaDeltagareKodmyran och Parvelito:
Tack för snabba svar.
Det verkar som om ni båda syftar på folk som trots allt har registrerade företag eller i vart fall enskild firma och dessutom har f-skatt.
Andra företag med f-skatt som har låga priser tävlar i alla fall på lika villkor, de behöver skatta etc. Då går det inte heller att ligga hur lågt som helst i pris, vilket Parvelito också säger i sitt inlägg, ang konkurser.
En privatperson som köper in vara X för 5 kr och säljer den för 5,50 kr spelar i en helt annan liga vad gäller prissättning och risker. Det är väldigt orättvis konkurrens helt enkelt. Jag känner mig egentligen jättefånig när jag skriver så här, som en trotsig femåring, men det är ju sant. Det brukar heta att man skall sluta klaga och istället agera, det är ju här jag fastnar. Min kära sambo tyckte att jag skulle köpa upp konkurrenternas lager och sälja själv. Är inte helt säker på den lösningen dock…Ang ”kvinnofällan”; jag förstår precis hur du menar. Jag är också livrädd för att ta betalt men har intalat mig (insett…) att om företaget skall överleva så måste jag ta betalt. Nu säljer jag ju inköpta produkter så då har man ett inköpspris att utgå ifrån, det hjälper onekligen.
Det är säkert uppenbart att jag också är ”drabbad” även om jag inte skrivit det rakt ut så here goes: ”mina hobbykonkurrenter” är alltså helt vanliga privatpersoner som inte har varken f-skatt eller företag över huvud taget. Det är som om någon som virkade figurer helt plötsligt har gått från att sälja dessa till att köpa in och sälja garn istället. Omsättningen är ju säkerligen inte jättestor, har svårt att tro att man kommer upp i över 10 000 (30 000?) i vinst på ett år och då är det ju en laglig hobbyförsäljning. Det är det faktum att man säljer råvaror direkt istället för att ”förädla” dem genom sin kreativitet som gör mig konfunderad.
Oavsett om de inte får in så mkt pengar gör det ju inte mig gladare. Hade de inte haft sina (många gånger hyfsat omfattande och organiserade) verksamheter hade jag däremot kunnat få in en hel del pengar, eftersom jag tar marknadsmässiga priser för mina produkter. Det borde finnas någon slags bestämmelse som tillåter ”hobbyförsäljning” av konsumentprodukter men med en lägsta prisgräns som följer marknadspriset (inkl moms!). Då skulle det i alla fall vara lite mer rättvist att konkurrera med dessa (och där kom femåringen fram igen…).
Ang stort utbud; jo det är ju en lösning, så att folk passar på att handla det som någon annan erbjuder mkt billigare nu när de ändå handlar hos mig.
Usch, det är verkligen jättejobbigt, jag känner mig både snål och missunnsam men så är det ju inte egentligen. Jag undrar bara om mina kunder också inser det…
Kan man kontakta en ”hobbybutik” och helt enkelt berätta vilka problem hen ställer till med? Förväntar mig nog ett svar i stil med ”Tough shit!”.
Läser gärna om fler erfarenheter och tankar från andra ”drabbade”.
23 februari, 2010 kl. 18:31 #108898LubicDeltagareOm de inte har något företag så borde de inte kunna köpa från grossister? Eller säljer dina grossister direkt till privatpersoner?
23 februari, 2010 kl. 19:00 #108899TildaDeltagare@Lubic 4004 wrote:
Om de inte har något företag så borde de inte kunna köpa från grossister?
Eller säljer dina grossister direkt till privatpersoner?
Jag misstänker att de flesta köper in utanför EU, säkerligen kommer mycket från USA där hantverk är mer utbrett än här.
Ang din andra fråga: nope, i alla fall inte till grossistpriser.
24 februari, 2010 kl. 06:53 #108904ParvelitoDeltagareOm de inte har några företag registrerade så kan man alltid tipsa Skatteverket som kan se till att de skattar för sin verksamhet, vare sig den kallas näring eller hobby.
Jag förstår ditt problem, för det har blivit rätt så utbrett. Där jag bor, i Hälsingland, så existerar det allt från julmarknader, hantverksmässor och vanliga marknader ganska så väl utspritt över året. Och över allt så kryllar det av små ”gummor” som säljer dukar, broderier, vantar, västar, tröjor, raggsockar och gud vet allt. Kvitton existerar inte, och jag anar att det betalas inte en spänn i skatt på allt detta. Man kan också anta att en hel del av dessa säljer lite garnnystan och tyger lite vid sidan av.
Problemet blir då politiskt, för det blir rätt tuff opinion om man skall börja jaga dessa, vanligen medelålders kvinnor. Och för all del korgbindande, smidande och svarvande män. Det är inte riktigt samhällets bild av hur en skattebrottsling ser ut.
24 februari, 2010 kl. 07:11 #108905TildaDeltagare@Parvelito 4011 wrote:
Om de inte har några företag registrerade så kan man alltid tipsa Skatteverket som kan se till att de skattar för sin verksamhet, vare sig den kallas näring eller hobby.
Jag förstår ditt problem, för det har blivit rätt så utbrett. Där jag bor, i Hälsingland, så existerar det allt från julmarknader, hantverksmässor och vanliga marknader ganska så väl utspritt över året. Och över allt så kryllar det av små ”gummor” som säljer dukar, broderier, vantar, västar, tröjor, raggsockar och gud vet allt. Kvitton existerar inte, och jag anar att det betalas inte en spänn i skatt på allt detta. Man kan också anta att en hel del av dessa säljer lite garnnystan och tyger lite vid sidan av.
Problemet blir då politiskt, för det blir rätt tuff opinion om man skall börja jaga dessa, vanligen medelålders kvinnor. Och för all del korgbindande, smidande och svarvande män. Det är inte riktigt samhällets bild av hur en skattebrottsling ser ut.
Jo det är klart, men ”behöver” man skatta på så låga inkomster som under 10k om året?
Hmm, du skriver om medelålders ”gummor”. Jag har snarare uppfattat det som att det är hyfsat unga personer som helt enkelt smäller upp enwebshop för att (man kan/)det är kul och man kan få in liite extrapengar. Ibland handlar det om någon som gör ett jätteinköp för att få mängdrabatt och sedan säljer av överskottet som inte används. Jag tror inte det är så många av de konkurrenter jag sett som står på marknader dock, de verkar mest driva webshop på sidan av ett ”vanligt” arbete.
Aahrgh, jag avskyr att vara en gnällspik men känns bra på nåt sätt att jag inte är ensam om detta, missförstå mig rätt nu!
24 februari, 2010 kl. 07:30 #108906Katrin LundgrenDeltagareJag misstänker att du just sa det själv, många av dessa kommer nog inte ens upp i de 10 000 i vinst du ska ha för att behöva skatta. Att smälla upp en webshop för att det är roligt ger inte automatiskt vinst över 10 000 kr. Många webshoppar går inte med vinst alls, och de blir fortfarande konkurrenter till dig.
Jag tror helt enkelt du får leva med den situationen, och inrikta dig på att fundera ut vad DU ska göra för att gå med vinst. Att ringa eller maila dem som du föreslog tidigare tror jag bara ger jobb för ingen vinst alls. Koncentrera dig på din egen butik och vad du ska göra så kommer framgångarna
24 februari, 2010 kl. 07:49 #108907TildaDeltagare@Kodmyran 4013 wrote:
Jag misstänker att du just sa det själv, många av dessa kommer nog inte ens upp i de 10 000 i vinst du ska ha för att behöva skatta. Att smälla upp en webshop för att det är roligt ger inte automatiskt vinst över 10 000 kr. Många webshoppar går inte med vinst alls, och de blir fortfarande konkurrenter till dig.
Jag tror helt enkelt du får leva med den situationen, och inrikta dig på att fundera ut vad DU ska göra för att gå med vinst. Att ringa eller maila dem som du föreslog tidigare tror jag bara ger jobb för ingen vinst alls. Koncentrera dig på din egen butik och vad du ska göra så kommer framgångarna
Tack för ett mycket klokt svar. Det gäller att vara _bättre_ helt enkelt, inte billigare.
Jag är inte helt tappad vad gäller marknadsföring och företagsekonomi etc men det blir plötsligt väldigt verkligt när man omsätter sina kunskaper i praktiken. -
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.