Startsida › Forum › E-handelsforumet › Generellt om E-handel › Den fria handeln inom EU
- Detta ämne har 5 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast för 13 år sedan av friedrich.
-
FörfattareInlägg
-
1 december, 2011 kl. 21:55 #96911david71Deltagare
Det finns ett stort företag (från och med nu kallat XX) som är distributör av några olika varumärken. Företaget finns i USA, England och Tyskland.
Via XX:s tyska hemsida kan man leta efter olika återförsäljare i olika länder. I måmga länder har man flera återförsäljare som handlar direkt hos XX och säljer till slutkund. I Sverige har man istället en distributör (alltså ett extra led) och inga vanliga återförsäljare. Jag som återförsäljare hänvisas till den svenska distributören. Jag har kontaktat XX i de olika länderna men alla hänvisar mig till den svenska distributören. Jag får alltså inte handla av XX.
Är detta ok? Får de ha sådana avtal där jag hindras handla hos XX medan de länder som saknar denna extradistributör får handla direkt av XX?
Resultatet blir att mina produkter kostar bara några enskaka procent mindre i inköp från den svenska grosisten än vad de kostar i butik i de flesta andra europeiska länder. 😡 Ja, vissa produkter är faktiskt även billigare i butik i t e x England än vad de är hos den Svenska grosisten.
Kan man göra något åt det här?
1 december, 2011 kl. 22:02 #131548ParvelitoDeltagareSå brukar det de facto se ut ibland, och det enda du kan göra åt det är att sälja deras konkurrenters grejer istället.
1 december, 2011 kl. 22:04 #131549PrixDeltagareSkulle det inte vara fria handel inom EU?
1 december, 2011 kl. 22:43 #131562QarillionDeltagareFri handel är det ju fortfarande.
Det innebär ju mer isåfall att du kan handla av vem du vill i Europa som vill sälja till dig utan att du parallell importerar eller något sådant.
Man har ju som företag faktiskt rätten att välja vem man vill sälja till och hur man vill sälja till personen/företaget. I detta fallet så vill dom att det skall gå via deras ”auktoriserade” distributör i landet vilket tex. i vår bransch inte alls är ovanligt.
Jag tror inte jag har ett enda fabrikat i vårt sortiment som skulle gå förbi den svenska agenten och sälja verktyg till oss. Vi är hänvisade till dessa och det är bara att rätta in sig i ledet.
1 december, 2011 kl. 22:51 #131565GregerADeltagareFrihandel eller fri rörlighet för varor innebär att staterna inte ger några restriktioner i form av tullar eller import/exportkvoter. Man låter istället marknadskrafterna verka.
Som sagts i tidigare inlägg så är det inte så mycket du kan göra åt det. Vill tillverkaren sälja genom ett antal utvalda kanaler så kan de göra det. Antagligen vill de att varje distributör skall vara ungefär lika stor, och då innebär det att länder med stor folkmängd kan ha fler distributörer, medan vi i Sverige får nöja oss med en.
3 december, 2011 kl. 19:55 #131678friedrichDeltagareDetta är inte ovanligt.
Även om det inte talas högt om det är det vanligt att företag letar sig utanför sverige för sina inköp t ex i England istället för att gå till den svenska återförsäljaren. Lite svårt då att få marknadsföringsbidrag dock.
Ska man ha några marginaler kvar och kunna vara konkurrenskraftig är det ibland helt nödvändigt att göra på detta sätt.
På sikt kommer dina kunder sannolikt handla direkt från utlandet om de inte redan gör det så det är nog klokt att inte sitta still i båten.På sikt ryker då den aktör som man normalt sätt skulle handla av då deras försäljning dyker…
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.