- Detta ämne har 4 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast för 13 år, 1 månad sedan av Rivve.
-
FörfattareInlägg
-
29 september, 2011 kl. 11:02 #96540SniffeDeltagare
Hejsan!
Får man trycka t-shirts med texter från tex Solsidan på tv? Eller måste man ordna tillstånd för sånt?Såg några t-shirts med ”Tjenare Mannen”
Edit: Och sälja vidare alltså!
2 oktober, 2011 kl. 08:39 #127990Jimmy OstromDeltagareBra fråga.
Men jag har noll svar, men är oxå intresserad av vad man isåfall skulle kunna hitta sådan här information om vad som gäller.
Vi har ett par paragrafryttare som säkert kan detta på forumet eller vart man kan tänkas hitta det ( Host majsan, Host Berra, Host, greger host, host)
2 oktober, 2011 kl. 09:45 #127993ParvelitoDeltagareDet beror på. Det finns en hel del snåriga regler på området, med allt från yttrandefrihetslagen till skydd av varumärken. Diverse avtal och EU-rätt gör inte saken lättare.
Vi kan ta ett solklart exempel. 1987 firade Coca-Cola 100-årsjubileum. Man lanserade sin slogan ”Coca-Cola is it” där man bland annat tog Robin Beck till hjälp och skrev en låt till henne som hette just ”Coca-Cola is it”. Den fick senare en ny text, och hette då ”For the very first time” som blev en stor hit. Finns kanske på Spotify om någon är intresserad.
Hursom, en svensk konstnär gjorde då en mindre staty med bakdelen på en människa, som det kommer en slang ifrån som går ned i en cocacola-flaska. Den fick titeln ”Coca-Cola is shit” och ställdes ut på det lilla uppkäftiga ”Nationalgalleriet”. Till råga på allt så visade det stora statliga Nationalmuseum en egen utställning med titeln ”Coca-Cola 100 år” samtidigt. (På 80-talet regerade marknadsekonomin).
Nåväl, Coca-Cola blev riktigt riktigt förbannade, men i Sverige har våra konstnärer yttrandefrihet trots att Coca-Cola är ett inarbetat varumärke. Men man skall kanske passa sig för att trycka T-shirts med deras logo, det är något annat än konst.
Då kommer vi till frågan om en replik från en TV-serie kan vara upphovsrättsskyddad. Det kan den. Just nu är det t.ex. högsta mode bland idrottsstjärnor att patentera sina speciella gester de gör vid presentationer, segrar, mål och vad de nu pysslar med. Man kan t.ex. inte låta en imitatör föreställa Usain Bolt som gör sin speciella gest med armarna i ett kommersiellt budskap (och ingen annan idrottsman får heller göra så påstår hans advokater).
När det gäller populära amerikanska filmer och TV kan man utgå ifrån att det kan bli rätt så jobbigt med advokater och liknande som hänvisar till så mycket lagar, paragrafer och avtal att ens egna advokatkostnader blir rätt så omfattande bara för att man skall förstå vad de menar.
Svensk film och TV har endast i ringa omfattning upphovsrättsskyddat uttryck och repliker. Man försöker först och främst skydda sina programtitlar. Däremot så blev det ju inför valet förra året ett väldigt springande hos Patent- och registreringsverket där de politiska partierna försökte skydda olika fraser och slogans och hindra andra att använda det, t.ex. ”Verklighetens folk” som Kd skyddade. Så det finns en del skydd man bör kolla med PRV. Nu gäller det här endast ord. Det är alltid aja baja att använda bilder eller grafisk formgivning från film och TV i kommersiell massframställning, det har en naturlig upphovsrätt.Uttryck som ”Tjenare mannen” är så pass allmänt, att jag tror det är mycket svårt att skydda just det. Jag skulle våga trycka T-shirts med den texten och sälja, men utan hänvisning till Solsidan, då kommer man in i det grumliga träsket med upphovsrätt igen.
6 oktober, 2011 kl. 14:21 #128224ZtoodieDeltagareHur är det med rättigheter om man vill trycka tröjor med gamla b-filmer från 50-talet? Hur tar man reda på vem som äger rättigheterna? Regisörer kan ju vara döda och produktionsbolag nedlagda. Finns det nån tidsgräns som det finns för kompositörer när det gäller musik?
Kom att tänka på punkbandet Misfits logga som nu för tiden är väldigt spridd på kläder och assecoarerär över hela världen är egentligen snodd från en gammal b-film från 1946 som heter The Crimson Ghost. Den är i.o.f.s väldigt stiliserad jämfört med originalet.
6 oktober, 2011 kl. 14:32 #128227RivveDeltagare@Ztoodie 25631 wrote:
Hur är det med rättigheter om man vill trycka tröjor med gamla b-filmer från 50-talet? Hur tar man reda på vem som äger rättigheterna? Regisörer kan ju vara döda och produktionsbolag nedlagda. Finns det nån tidsgräns som det finns för kompositörer när det gäller musik?
Kom att tänka på punkbandet Misfits logga som nu för tiden är väldigt spridd på kläder och assecoarerär över hela världen är egentligen snodd från en gammal b-film från 1946 som heter The Crimson Ghost. Den är i.o.f.s väldigt stiliserad jämfört med originalet.
Upphovsrätten gäller 70 år efter upphovsmannens död i alla EU-länder (i filmer med flera upphovsmän gäller det den siste levande). Det finns två viktiga begrepp att skilja på när det gäller upphovsrätt. Det är ideell och ekonomisk upphovsrätt.
Ideell upphovsrätt
Ekonomisk upphovsrättSen angående solsidan så får du nog ta ”Tjenare mannen” t.ex eftersom tror dom inte har upphovsrätten på en mening
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.