- Detta ämne har 14 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast för 13 år, 2 månader sedan av fotofyndet.
-
FörfattareInlägg
-
23 september, 2011 kl. 16:16 #96505MagnusDeltagare
Har råkat ut för en person som har gjort 10st olika beställningar på faktura.
Detta började för ca: 3veckor sedan.Order nr.1 råkade jag skicka iväg det kostade mig ca: 2000:-
Hon har därefter gjort ordrar som gjorts i olika familj-namn och person-nr samt till hennes förvaltare.Jag har gjort en polisanmälan på detta och det har visat sig att hon ska upp till tinget i Göteborg i början av November för liknande bedrägerier.
Jag har fått kontakt med hennes förvaltare och bett att de ska lägga beslag på hennes dator eftersom hon använder den som ett kriminellt redskap.
– Han vägrar.
Kan jag polisanmäla förvaltaren för att han tillåter henne att ha ett kriminellt redskap?Jag gissar på att personen lever på social-bidrag.
Är det då möjligt att ta reda på vilken socialenhet hon ev. får bidrag ifrån för att sedan upplysa att hon har fått varor för 2000:- som de sedan kan räkna av från ev. socialbidrag.Tanken är att det kan vara ett lagligt sätt att ”jävlas” tillbaks lite……
Blir hon fälld i tinget så blir det möjligen böter som aldrig kommer betalas.
Blev inte Bogart fälld för skattebrott?
Det är på tok för lätt att beställa varor på faktura med avsikten att inte betala för dem.23 september, 2011 kl. 16:38 #127516MajsanDeltagareOm en person har socialbidrag eller ej är inte offentligt, men om den personen har en förvaltare som inte sköter sitt arbete så kan man alltid göra en anmälan till överförmyndarnämnden i den kommun som personen är bosatt i.
23 september, 2011 kl. 16:42 #127520MagnusDeltagareEftersom jag vet vad personen bor så borde det vara lätt att tala om för socialförvaltningen i det distriktet att person x har fått varor för x antal kr och på detta sätt få dem att betala ut mindre social-bidrag till den personen under denna period.
Min tanke är att det ska bli mindre roligt att göra fejk beställningar då.
23 september, 2011 kl. 16:49 #127523CanicattDeltagareJag tvivlar storligen på att förvaltaren har rätt att frånta personen hennes dator (tyvärr kan man kanske tycka), sådant ingår knappast i ett förvaltaruppdrag. Med andra ord kan du knappast polisanmäla förvaltaren för att han inte gör detta.
Personer som uppbär försörjningsstöd ”tillhör” i de allra flesta fall den socialförvaltning/socialtjänst som finns i deras hemkommun alternativt stadsdel om det rör sig om en större stad. Jag tvivlar på att du över huvudtaget får veta om hon uppbär bidrag därifrån, i så fall begår de ett sekretessbrott. Personen kan lika gärna uppbära någon ersättning från Försäkringskassan men du får nog inte veta det heller!
Det enda du kan göra är att polisanmäla och låta polisen ta det hela med förvaltaren och makulera kommande ordrar. Möjligheten att driva den fordran du har vidare finns ju också.
23 september, 2011 kl. 16:52 #127524CanicattDeltagare@Magnus 24853 wrote:
Eftersom jag vet vad personen bor så borde det vara lätt att tala om för socialförvaltningen i det distriktet att person x har fått varor för x antal kr och på detta sätt få dem att betala ut mindre social-bidrag till den personen under denna period.
Min tanke är att det ska bli mindre roligt att göra fejk beställningar då.
Jag tror ärligt inte att de kommer att, eller ens får, dra in försörjningsstöd på den grunden. Om något så får hon MER pengar för att betala sin skuld, men det är knappast troligt det heller. Och som skrivet, du kommer inte att få veta om hon uppbär något bistånd därifrån.
Precis som Majsan skriver så kan du vända dig till överförmyndaren/överförmyndarnämnden i den aktuella kommunen om du tycker att förvaltaren inte sköter sitt uppdrag.
23 september, 2011 kl. 16:55 #127525MajsanDeltagareNu finns det ju både gode män och förvaltare som åsidosätter sina plikter så kan du läsa följande:
”God man och förvaltare
Godmanskap är ett uppdrag som innebär att den gode mannen utför uppgifter för någons räkning. Uppdraget är viktigt eftersom tanken med det är att alla i Sverige ska få lika rätt oavsett förmåga. Den som har fått en god man eller förvaltare kallas huvudman.Den gode mannen kan hjälpa sin huvudman att betala räkningar och ta hand om det hon eller han äger. Men det räcker inte alltid med en god man för att hjälpa en person på ett bra sätt. Om någon inte kan ta hand om sig själv eller sin egendom, kan tingsrätten ordna en förvaltare. Den som har förvaltare måste, alltid eller i vissa fall, ha förvaltarens samtycke för att ingå avtal eller rättshandla på andra sätt. En förvaltare råder alltså ensam över den egendom som omfattas av förvaltarskapet.
När kan det bli aktuellt med god man eller förvaltare?
En person kan få en god man eller förvaltare av många olika anledningar. Oftast är man på något sätt hindrad att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller ta hand om sig själv. Vardagen kan bli lättare för en funktionshindrad med en god man som till exempel kan sköta kontakterna med sociala myndigheter och andra. För många kan en god man eller förvaltare vara livsviktig för att minska skadeverkningar av missbruk eller sjukdom. Personen kan då få hjälp att hantera räkningar och ta kontakt med sociala myndigheter.Hur går det till?
Kommunens överförmyndare (i vissa kommuner finns en överförmyndarnämnd i stället) har tillsyn över de gode män och förvaltare som finns i kommunen. Ofta ansöker överförmyndaren om att god man eller förvaltare ska utses. Ansökan kan även göras av personen själv eller en nära anhörig. Tingsrätten fattar sedan beslut. Vänd dig till överförmyndaren i din kommun om du behöver stöd och hjälp.
Beslutet om att få god man är frivilligt, men tingsrätten kan även förordna god man till en person som till exempel är för sjuk för att själv kunna fatta beslutet. I så fall skaffar domstolen ett läkarintyg som beskriver personens hälsa. Rätten ska också prata med personen i fråga om denne inte tar skada av att komma till förhandlingen och förstår vad saken gäller.Upphörande
Om en god man inte längre behövs ska godmanskapet upphöra. Beslut om upphörande av godmanskap för den som varit sjuk eller av annan anledning behövt hjälp att bevaka sin rätt fattas av tingsrätten.Beslut om att förvaltarskap ska upphöra fattas också av tingsrätten. Detsamma gäller om förvaltarskapet ersätts av ett godmanskap. Om huvudmannen dör behöver dock inte rätten fatta beslut om att förvaltarskapet ska upphöra.
En förvaltare har rätt att på begäran bli friställd från sitt uppdrag. Överförmyndaren fattar sådana beslut.
Vem kan bli god man eller förvaltare?
Den som utses till god man eller förvaltare ska vara en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna. Den som är underårig eller som själv har förvaltare får inte vara god man eller förvaltare. Det är inget som hindrar att en anhörig förordnas till god man åt den som behöver detta.Om du behöver mer information, vänd dig till överförmyndaren eller överförmyndarnämnden i din kommun.”
”Klagomål
Om du har klagomål på hur en förmyndare, god man eller förvaltare sköter sitt uppdrag kan du vända dig till överförmyndaren i din kommun. Om du har klagomål på en överförmyndare kan du vända dig till Länsstyrelsen.”23 september, 2011 kl. 16:57 #127526MajsanDeltagare@Canicatt 24856 wrote:
Personer som uppbär försörjningsstöd ”tillhör” i de allra flesta fall den socialförvaltning/socialtjänst som finns i deras hemkommun alternativt stadsdel om det rör sig om en större stad. Jag tvivlar på att du över huvudtaget får veta om hon uppbär bidrag därifrån, i så fall begår de ett sekretessbrott. Personen kan lika gärna uppbära någon ersättning från Försäkringskassan men du får nog inte veta det heller!
’
Om en person uppbär försörjningsstöd eller ersättning från Försäkringskassan är absolut inte offentligt precis så som Canicatt mer eller mindre säger
23 september, 2011 kl. 17:09 #127528CanicattDeltagare@Majsan 24859 wrote:
’
Om en person uppbär försörjningsstöd eller ersättning från Försäkringskassan är absolut inte offentligt precis så som Canicatt mer eller mindre säger
Hi hi… har tyvärr ett ”vanligt” jobb där min största uppgift är att röra till saker (tror jag eller så har jag rört till det också). Kort och gott och enkelt – det är sekretess 26 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen (försörjningsstöd = mycket hög sekretess) och 28 kap. 1 § vad gäller försäkringskassan!
23 september, 2011 kl. 17:10 #127529nmnDeltagareOm hon har förvaltare så smäller väl kreditupplysningen på det?
Skicka till kronokalle så ligger skulden för bevakning och kommer växa.
Men har hon redan massor där så är det nog ingen större ide, hon lär ju inte få några riktiga inkomster från ärligt arbete att mäta ut.23 september, 2011 kl. 17:33 #127530MagnusDeltagarePengarna är kastade i sjön.
Varor eller pengar lär jag aldrig få se igen.Min tanke är om man upplyser socialförvaltningen att person x har fått varor för 2000kr så kanske den kommunen vill spara in på 2000kr.
Jag får inte tillbaks några kronor men det blir mindre roligt för den personen att beställa varor på faktura.Jag vet att vissa socialbidragstagare måste visa sina kontoutdrag när de söker bidrag.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.