Startsida › Forum › E-handelsforumet › Ekonomi & Företagande › VAT vid leverans inrikes i annat land.
- Detta ämne har 9 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast för 13 år, 3 månader sedan av Plastskivor.
-
FörfattareInlägg
-
11 augusti, 2011 kl. 12:47 #96096PlastskivorDeltagare
Nån som har koll på hur det funkar om mitt svenska AB ska ta betalt av kunder i andra länder?
Hur man ska göra vid export kan man ju läsa sig till.. men om man samarbetar med leverantör som har lager i många länder så kan ju godset gå direkt inrikes i landet där kunden finns.Alternativ 1: Vid inrikes frakt i annat EU-land till icke VAT-reg kund.
Alternativ 2: Vid inrikes frakt i icke EU-land till icke VAT-reg kund.Behöver jag momsregga i andra länder? Hur krångligt och dyrt kan det tänkas vara?
Annat man behöver tänka på avs sådana affärer?
11 augusti, 2011 kl. 12:59 #125244nmnDeltagareDet finns en tjänst som heter Skatteupplysningen jag ringde dem när jag skulle sälja enligt alternativ 2 och svaret var ingen svensk moms då varorna omsätts i ett annat land i mitt fall USA. De tyckte även att man skulle skriva detta på fakturan så det inte skulle bli missförstånd vid ev revision hos oss eller kunden som i detta fall var svensk men ville ha maskinerna till ett amerikanskt datacenter.
11 augusti, 2011 kl. 13:03 #125245GregerADeltagareOm varan omsätts inom ett land så skall man vara momsregistrerad där, även om betalningen går till ett annat land.
På ”en annan site för ehandlare” finns två artiklar som belyser detta …
Varulager i andra EU-lnder kan leda till momsregistreringsplikt i de lnderna – Ehandel.org
Drop shipment kan leda till momsregistreringsplikt i kparens land – Ehandel.org
Hur krångligt o dyrt beoror nog på vilket land det gäller. Ofta kan handelskammaren eller Exportrådet hjälpa till med en lösning.
11 augusti, 2011 kl. 17:06 #125250MajsanDeltagareTänk dock på att om du exporterar en vara som inte anses vara omsatt i Sverige och därmed inte skall belägga med svensk moms, så måste du ändå ha en bra dokumentation för att kunna sälja utan mervärdesskatt med tillämpning av exportbestämmelserna.
För att dokumentationen ska göra sannolikt att en EU-leverans eller export har skett ska dokumentationen innehålla uppgifter som visar att varan transporterats till ett annat EU-land respektive ut ur EU. En bedömning av dokumentationen ska ske i varje enskilt fall utifrån vad som rimligen kan krävas av säljaren i normala affärsförhållanden. Vid bedömningen kan, utöver fakturan, uppgifter som är av vikt vara t.ex. detaljerade
uppgifter om vilka varor som avses, värdet på varorna som transporterats, leveransadressen, uppgifter om transportsätt (när, var och hur) och färdväg. Även andra uppgifter kan ha betydelse. Den omständigheten att köparen deklarerat förvärvet i destinationslandet kan utgöra ett kompletterande bevis för att visa att varorna faktiskt transporterats ut ur landet, men utgör inget sådant avgörande bevis som krävs för att omsättningen ska undantas från skatteplikt.12 augusti, 2011 kl. 08:35 #125280skarlmanDeltagare@GregerA 22358 wrote:
Om varan omsätts inom ett land så skall man vara momsregistrerad där, även om betalningen går till ett annat land.
Är det inte så att det bara gäller om man kommer över en viss summa per år till varje land (inom EU)?
Så om man ligger under ~300 000:- (varierar per land) så lägger man på (och betalar sen in) svensk moms trots att varan går till privatperson i annat EU-land?12 augusti, 2011 kl. 08:51 #125281AndreasDeltagareHar du ej uppnått tröskelvärdet är det frivilligt att momsregistrera sig i ett annat land, dock kräver det även att du skall redovisa momsen till respektive land. Enligt mig så är det mera jobbe en vad det ger i vinst, tillika så gynnas ju ens egna hemland om man betalar all moms i eget land.
Själv så blev jag momsberättigad i Sverige i augusti ifjol. Kommer alltså från Finland ni som inte visste det. Så idag betalar jag moms både i Finland och Sverige. Dock var jag lite för sent ute med att anmäla (anmälde i våras) detta till skattemyndigheterna i Sverige så jag har åkt på en hel del ränta att betala. Dock klarade jag mig undan böter eftersom jag själv tog sak och anmälde mig.
Detta är något jag kommer att använda mot konkurrenter som jag vet att säljer massa till Sverige men som betalar momsen till eget hemland. Låter de växa till sig lite till, sen kontaktar man bara skatteverken med ett litet tips. Reglerna skall vara lika för alla, annars är de ej sund konkurrens.
12 augusti, 2011 kl. 09:12 #125283PlastskivorDeltagareDu menar alltså att man kan smälla konkurrenter på fingrarna om de exporterar hit till svenska konsumenter och debiterar 19% tysk moms (t.ex.)
Hur mycket ska de sälja till sverige för att det ska vara olagligt ?
Täknas tröskelvärdet på vad de totalt skickar till sverige eller är det bara B2C ?12 augusti, 2011 kl. 10:30 #125289AndreasDeltagareMinns jag inte fel så var tröskelvärdet 320 000 Svenska kronor i omsättning.
Det är alltså summan på produkter till privatpersoner, till företag säljer man momsfritt så de räknas inte in.
Dock skall man även tänka på att det är få företag som kommer upp i dessa summor om de inte är riktigt stora eller som jag omsätter massa pengar. Detta ser du troligtvis bäst om du ser om de vänder sin marknadsföring mot Sverige. Asos.com är ett företag som jag undrar om inte snart borde/gör det, betala moms till andra länder.
Detta är dock något som myndigheterna här uppe i norden borde ha bättre kolla på, tror absolut att vi importerar mer en vad vi säljer. Här finns mycket pengar att hämta för staten i och med uteblivna momsintäkter.
Vem har inte köpt något från Tyskland eller England?
12 augusti, 2011 kl. 10:36 #125290GregerADeltagare@skarlman 22396 wrote:
Är det inte så att det bara gäller om man kommer över en viss summa per år till varje land (inom EU)?
Så om man ligger under ~300 000:- (varierar per land) så lägger man på (och betalar sen in) svensk moms trots att varan går till privatperson i annat EU-land?Du måste hålla i sär begreppen. Det du tänkte på är distanshandel där du levererar från ”ditt” land till köparens. Då är det som du säger ca 30k EUR för mindre länder och 100k EUR för större.
I den fråga som Plastskivor hade gällde det dock att varan gick från hans leverantörs lager i t.ex Tyskland till hans kund i Tyskland, medan han själv sitter i Sverige. Då har varan inte passerat någon gräns utan anses omsatt inom ett land – och då gäller de momsregler som gäller för det landet.
Du menar alltså att man kan smälla konkurrenter på fingrarna om de exporterar hit till svenska konsumenter och debiterar 19% tysk moms (t.ex.)
Hur mycket ska de sälja till sverige för att det ska vara olagligt ?
Täknas tröskelvärdet på vad de totalt skickar till sverige eller är det bara B2C ?Ja, det kan man, och det bör man … :p
Tröskelvärdet är 320.000 SEK för Sverige, dvs ett företag i annat EU-land skall redovisa svensk moms om deras omstättning (B2C) överstiger detta belopp. Omsättning B2B som är momsfri mot uppgivade av VAT-no räknas inte in.
Tröskelvärden vid distansförsäljning | Skatteverket [NS4 version]
12 augusti, 2011 kl. 14:00 #125305PlastskivorDeltagareBara på det som asos säljer till min fru så kommer dom tusan över tröskeln.
De har svensk momsreg.
Verksamhet & Status – ASOS.COM LIMITED -
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.