Startsida Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Avdrag för lager hemma?

Etiketter: 

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95603
    xenia
    Deltagare

    Hej!
    Vi har en liten e-handel med lager hemma i bostaden av allt vi säljer. Det betyder att rätt många kvadrat i huset är fyllda med lådor för detta.
    Vad har man som ägare möjlighet att ta betalt av(=ta ut ersättning från) företaget för att täcka att det privat ägda huset även är en lagerlokal? Vilka krav finns för att ’bevisa’ att det är lagerlokal?

    Vi funderar också på att flytta och byta till annat boende men behöver ju då också se till att även vår e-handel’s varulager får chans att flytta med, vilket gör att även om barnen flyttar hemifrån har vi ju fortfarande kvar det sista ’barnet’ ehandeln som kräver åtminstone ett hyfsat stort rum. Funderar på om man kan köpa bostaden ihop med företaget på något sätt för att kunna finansiera ett något större boende än vad de riktiga familjemedlemmarna egentligen behöver för att inte ha ett externt lager för ehandeln. Vad ska man tänka på då?

    Tacksam för svar…

    #119285
    Parvelito
    Deltagare

    Väl avgränsade ytor i bostaden kan hyras ut till företaget mot skälig marknadshyra. Som uthyrare betalar man 30% i skatt på det som överstiger 2000/4000kr per år. (De olika summorna har med vilken bolagsform man har att göra).

    Med väl avgränsade ytor avses rum som inte används till något annat. Att ta börja beräkna hyra för 2m2 i hallen där det står kartonger, 4m2 i vardagsrummet och 12m2 i garaget etc går alltså inte. Inga gästsängar i de här rummen, inga trumset eller något som har med privat leverne att göra.

    #119286
    GregerA
    Deltagare

    @xenia 15678 wrote:

    Funderar på om man kan köpa bostaden ihop med företaget på något sätt för att kunna finansiera ett något större boende än vad de riktiga familjemedlemmarna egentligen behöver för att inte ha ett externt lager för ehandeln. Vad ska man tänka på då?

    En möjlighet är att låta ett bolag (helst AB) köpa fastigheten och sedan antingen hyra ut bostadsytan till er (till marknadsmässigt pris) eller att ni får förmån av fri bostad och beskattas för det. Huruvida det är en bra affär i ert fall kan jag dock inte uttala mig om.

    #119287
    xenia
    Deltagare

    Tack Parvelito – du är alltid så snabb att svara! :)

    Vårt hus är tack och lov välutrustat med många garderober och vindsförråd och de är fyllda av varor, så de måste ju ses som väl avgränsade. :)

    Företaget är ett AB som vi äger själva. Låter bra att vi troligen kan ta betalt för alla förråd som vi inte längre har egna kläder i.

    #119288
    xenia
    Deltagare

    … hann inte se ditt inlägg, Greger, så jag lägger till: DU är OCKSÅ snabb att svara! :)
    Himla bra med detta forum för tips och råd bland oss ehandlare.

    #119289
    Majsan
    Deltagare

    Om du hyr ut din privatbostad (småhus och bostadsrätt) eller hyresrätt till din, eller någon närståendes, arbets- eller uppdragsgivare eller till eget bolag får du enbart avdrag för den ökning av kostnaderna som uthyrningen har medfört (din faktiska merkostnad). Det kan till exempel vara ökade kostnader för el, vatten eller uppvärmning. Detta gäller även när du hyr ut ditt garage till arbetsgivaren. Du har alltså inte rätt att göra det generella avdraget på 12 000 kr som annars medges vid uthyrning av privatbostad.

    För att hyresintäkten ska tas upp som inkomst av kapital måste arbetsgivaren eller det egna bolaget hyra ett avskilt och, i ett hyresavtal, definierat utrymme i din bostad som arbetsgivaren eller bolaget förfogar över. I övriga fall beskattas ersättningen normalt som lön.

    Har arbetsgivaren eller det egna bolaget inte något behov av att hyra utrymmet ska du ta upp hyresintäkten som lön.

    Är hyran inte marknadsmässig ska den del av hyran som överstiger marknadsmässig hyra tas upp som lön.

    Exempel:

    Du och ditt eget bolag har upprättat ett hyresavtal där bolaget hyr ett avskilt rum med egen ingång i ditt småhus för 3 000 kr i månaden, totalt 36 000 kr under kalenderåret. Bolaget har behov av att hyra utrymmet eftersom bolaget inte har något annan lokal för sin verksamhet. Det hade kostat lika mycket att hyra ett motsvarande rum hos ett hyresföretag. Hade verksamheten inte bedrivits i småhuset hade kostnaden för el och vatten varit 25 000 kr under ett år, men på grund av uthyrningen har kostnaden ökat till 26 000 kr, det vill säga den faktiska merkostnaden som uppstått på grund av uthyrningen är 1 000 kr.

    Du ska ta upp 36 000 kr som hyresintäkt och får göra avdrag för merkostnaden 1 000 kr. Det skattepliktiga överskottet som ska tas upp som inkomst av kapital blir 35 000 kr (36 000 kr – 1 000 kr).

    Utdrag från ”Skatteregler för delägare i fåmansbolag”

    Hyresinkomster ska vid uthyrning av privatbostadsfastighet, privatbostad eller hyreslägenhet, beskattas som inkomst av kapital. Uthyrning av näringsfastighet beskattas enligt reglerna för näringsverksamhet och berörs inte här. En förutsättning för beskattning av hyresinkomster som kapital är att hyran är marknadsmässig. Om överhyra tas ut, det vill säga hyra som överstiger marknadsmässig hyra, beskattas den överskjutande delen som lön för delägare som är verk sam i företaget. För delägare som inte är verksam i företaget beskattas hela hyran som utdelning i inkomstslaget kapital. Överhyra till ej verksam delägare beskattas som utdelning hos företaget.

    När det gäller avdragsrätten för kostnader avseende uthyrningen finns det olika regler beroende på om delägaren är verksam i företaget i betydande omfattning (aktiv delägare) eller om delägaren endast äger aktier i företaget ( passiv delägare ).

    För en delägare som inte är verksam i företaget i betydande omfattning och som inte har företaget som arbetsgivare, gäller vanliga avdragsregler för den erhållna hyran. Det innebär att från hyresintäkten medges avdrag med 12 000 kr samt därutöver 20 % av
    hyresintäkten vid uthyrning av småhus och vid annan uthyrning avdrag för den del av hyran/avgiften som belöper på den uthyrda delen.

    Delägare som är anställda i företaget medges inte avdrag enligt schablon. I stället medges ett skäligt avdrag för de faktiska merkostnader som har uppkommit pga. uthyrningen. Denna begränsning gäller även för den som hyr ut lokal till fåmansföretag i vilket närstående person är anställd.

    Om uthyrningen endast avser enstaka kontorsrum eller garage kan de direkta merkostnaderna utgöras av elektricitet, uppvärmning, slitage o.dyl. som beror på att företaget använt detta utrymme. Skäligt avdrag bör normalt variera mellan 1 000 kr och 3 000 kr för ett helt år beroende på omständigheterna i det enskilda fallet.

    Den begränsade avdragsrätten gäller också om uthyrning sker till företag som ingår i samma intresse – gemenskap som fåmansföretaget/arbetsgivaren

    #119337
    fotofyndet
    Deltagare

    Föredömligt inlägg!

    Det var faktiskt lite nyheter i det där för mig också, trots att vi har utnyttjat det där i några år nu. Sen är det väl svårt att veta hur mycket ökningen är av tex elförbrukningen.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.