Startsida › Forum › E-handelsforumet › Generellt om E-handel › Hur stoppar man bedragare?
- Detta ämne har 17 svar, 11 deltagare, och uppdaterades senast för 14 år sedan av Lastbryggan.
-
FörfattareInlägg
-
12 oktober, 2010 kl. 20:46 #95026vickenDeltagare
På vår webbutik har jag upptäckt att vissa bedragare är återkommande. Hur stoppar jag dessa och nya från att beställa?
12 oktober, 2010 kl. 20:56 #115087sebastianilssonDeltagareDet går ju att blocka ett visst ip-nummer i många e-handelsystem, det är nog det mest effektiva för att slippa just den bedragaren
12 oktober, 2010 kl. 21:12 #115088vickenDeltagareÄr inte det förbjudet att spärra IPnummer och föra register på personer?
12 oktober, 2010 kl. 21:19 #115089ParvelitoDeltagareOm du har en återkommande, mindre klok människa som gör en massa okynnesgrejer så kan du spärra det IP-numret. Du behöver ju inte föra något register över det. Men, det är lätt att komma runt via diverse proxytjänster, och skulle någon använda en publik dator eller nätverk så finns risken att man spärrar bort potentiella kunder också.
12 oktober, 2010 kl. 21:56 #115092vickenDeltagaretack
Googla lite och läste några gamla forum. Tydligen gjordes ett försök att bilda ett nätverk där man bytte den informationen med varandra. Helt enkelt en bedragarlista. Är det någon som vet vad som hände med det?
12 oktober, 2010 kl. 23:03 #115096Richie72Deltagare@vicken 10925 wrote:
tack
Googla lite och läste några gamla forum. Tydligen gjordes ett försök att bilda ett nätverk där man bytte den informationen med varandra. Helt enkelt en bedragarlista. Är det någon som vet vad som hände med det?
Jag tror det är förbjudet i Sverige att föra register över människor utan tillstånd. Speciellt ett register för folk som inte är fällda för något. För jag antar att personerna som lurar dig inte kan mottas bort med en enkel kreditkoll.
13 oktober, 2010 kl. 06:05 #115097fotofyndetDeltagare@vicken 10925 wrote:
tack
Googla lite och läste några gamla forum. Tydligen gjordes ett försök att bilda ett nätverk där man bytte den informationen med varandra. Helt enkelt en bedragarlista. Är det någon som vet vad som hände med det?
Om det är listan som fanns på Forum för webbutiksägare. Diskutera marknadsföring, drift & teknik för webbutiker (osCommerce, Zencart, Magento, Cubecart) du menar så kom det fram att det inte var tillåtet att föra sådana register utan att ha en massa tillstånd, så därför så rann det ut i sanden.
Det enda vi kan göra är väl att se till att inte ha för stor backlog i våra påminnelser och inkassoärenden, utan skicka allt till fogden så att dessa människor får betalningsanmärkningar så fort som möjligt.
13 oktober, 2010 kl. 06:15 #115098sailorcapDeltagareOm man sätter upp en lista över svartlistade personer på en server utomlands, blir det lagligt då?
13 oktober, 2010 kl. 06:42 #115101ParvelitoDeltagareDet är tveksamt om det är lagligt ens om servern står utomlands. Jag har också umgåtts med tankar på att försöka dela information om främst de som medvetet försöker utföra bedrägerier, men det är knepigt att få till det lagligt. Och att polisanmäler man ett brott som ”försök till bedrägeri” och det skett på nätet, så lär inte en enda vettig polis ens försöka utreda det.
Det man kan göra är helt enkelt att se bedragarnas aktivitet som ”spam” och lära sig skilja på deras brus och de verkliga kundernas signal. Vi kanske skulle starta en tråd om typiska fall där vi nekat att skicka saker, eller fall där vi blivit lurade (utan att ange personuppgifter) så att man kan läsa på lite hur det kan se ut. Om alla bidrar med ett fall vardera så blir det en rätt så bra ”katalog”.
13 oktober, 2010 kl. 06:52 #115102sailorcapDeltagareJag är ofta väldigt skeptisk till att skicka stora order till folk födda -91 och senare. Jag har nekat några stycken och givit dem alternativen att kortbetala/förskottsbetala. Ingen har dock valt någon av mina alternativ. Senast igår hade jag en som jag nekade. Personen i fråga hade angivit ett mobilnummer som var registrerat på en annan person än personnumret var kopplat till.
Det svåraste att upptäcka är ju dem som precis satt på sig sin bedragarkostym. De går och beställer allt de bara kan på alla möjliga sajter. Sen några månader senare sitter de med anmärkningar hos KF men med massvis av varor. Som jag förstått det så är Klarna en bra part i att upptäcka dessa typer av bedrägerier. Om klarna upptäcker att en och samma person gjort väldigt många beställningar på olika sajter som kör med just Klarna, då kan de sätta stopp.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.