Startsida › Forum › E-handelsforumet › Generellt om E-handel › Hantera momsregler i e-handelslösning
- Detta ämne har 5 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast för 13 år, 4 månader sedan av nmn.
-
FörfattareInlägg
-
1 juli, 2009 kl. 09:10 #93945perjoDeltagare
Jag är i startgroparna att börja ta betalt för innehållet på min webbplats men det slår mig hur krångligt det blir att tillämpa alla momsregler.
Jag måste i min e-handelapplikation hålla koll på
- var köparen ”finns” (enligt svar från Skatteverket betyder detta ”troligen” var köparen är bosatt)
- om köparen är näringsidkare/momsregistrerad
för att veta om moms ska läggas på eller inte.
Jag är också förbluffad över att det inte finns mer diskussion om det här eftersom det här för det känns åtminstone för mig som ett stort hinder innan jag kan komma igång. Därför är jag nyfiken på hur era lösningar gör med detta.
- Anger era köpare explicit om de är boende i Sverige, övriga EU eller övriga världen? Slås det upp utifrån deras bostadsland? Vad händer isåfall när det tillkommer nya medlemsländer i EU?
- Anger era köpare om de är näringsidkare? Använder era lösningar VIES för att verifiera deras VAT-nummer?
- Använder ni informationen som köparen angav när han/hon registrerade sig eller anger man information om land och näringidkare för varje köp? Tänker mig att en och samma användare kan ibland vilja göra köp som privatperson och ibland ta det på företaget?
Mitt fall är lite speciellt eftersom det rör sig om att sälja en tjänst. Vad jag förstår är det emellertid i stort sett samma regler (ingen moms läggs på om köpare utanför EU eller näringsidkare från annat EU-land).
Tacksam för synpunkter!
1 juli, 2009 kl. 09:35 #106396GregerADeltagareJo, det är inte så enkelt med moms.
I min shop fungerar det ungefär så här
Kunden anger om han är privatperson eller företag/institution.
Han anger också till vilket land paketet skall skickas.
Ett företag inom EU har också möjlighet att uppge sitt VAT-no, som valideras i shopen.Om det är inom Sverige – alltid moms
Om det är inom EU – privatperson betalar svensk moms
– företag med giltigt VAT-no betalar ingen moms
– företag utan giltigt VAT-no betalar svensk momsOm det är utanför EU – ingen betalar svensk moms
Detta stämmer så länga man inte har momsbelagd omsättning över vissa gränsbelopp till andra EU-länder. Säljer man för över ca 30.000 EUR till DK, FI och ca 100.000 EUR till DE t.ex så skall man momsregistrera sig i dessa länder och redovisa det landets momssatser på köpet. Så man kan riskera att få momsregistrera sig i alla 28 EU-länderna … snacka om förenklingar för företagare …
1 juli, 2009 kl. 14:04 #106397PalMikDeltagareEUs momsregler är minst sagt jobbiga när det kommer till e-handel.
Vill bara skjuta till att ovan regler stämmer enligt mig förutsatt att varan skickas från Sverige (det är alltså inte oki att få en faktura på det svenska bolaget, debitera svenska moms och sen skicka den direkt från ett eget eller 3dje parts lager i nåt annat EU-land, då ska det landets moms läggas på alla utgående beställningar förutsatt att inget momsnummer finns för destinationslandet).
16 september, 2011 kl. 15:34 #126843PlastskivorDeltagare@GregerA 1111 wrote:
Ett företag inom EU har också möjlighet att uppge sitt VAT-no, som valideras i shopen.
Hur sker valideringen ?
16 september, 2011 kl. 15:48 #126845GregerADeltagare@Plastskivor 24130 wrote:
Hur sker valideringen ?
Via VIES. http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/
Det finns en webservice man kan använda för integration
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/checkVatService.wsdl16 september, 2011 kl. 19:37 #126851nmnDeltagareFör ungefär 10år sedan implementerade jag stödet för internationell handel i det system som idag heter nordisk ehandel, och ja det är krångligt och det är inte så enkelt som om landet är med i EU eller inte, vad du måste titta på är om landet/territoriet är med i skatteunionen. Sedan måste du slå i VIES databasen som Greger säger och så måste du ta hänsyn även till leveranslandet, inte bara sätet.
Men det är möjligt att lösa, vad som är mycket jobbigare är att räkna ut vad billigaste frakt skall kosta och vem man skall skicka med. Speditörerna har otroligt komplicerade prislistor och fraktregler internationellt ofta får man bara prislistan på papper också.
Sedan så får du inte glömma att rapportera din EU-momsfria försäljning till skatteverket varje eller var tredje månad, du måste ange belopp för varje vatnummer du sålt till och totalen skall stämma med beloppet på skattedeklarationen.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.