ANNONS

Förlag och bibliotek har svårt att lösa E-boksfrågan

Förlag och bibliotek har svårt att lösa E-boksfrågan

Försäljningen av e-böcker i Sverige har fortfarande inte tagit fart. Samtidigt lånas det ut 1,5 miljoner e-böcker på biblioteken. Igår höll Svenska förläggareföreningen en hearing för att ta ett större grepp i e-boksfrågan. Men inte heller då lyckades man lösa knutarna.

ANNONS

Under gårdagen höll Svenska förläggareföreningen en hearing i Stockholm. Bland annat för att försöka lösa frågan om hur biblioteken ska kunna låna ut e-böcker utan att slå i sina budgettak, och utan att slå undan benen för framväxten av en kommersiell e-boksmarknad.

Men inte heller igår kom man närmare varandra i frågan. Bland annat tycker Förläggareföreningens vd, Kristina Ahlinder, att biblioteken måste betala mer för e-böckerna.

– Biblioteken har en väldigt, väldigt viktigt roll i samhället, men anledning till att bibliotek och marknad har fungerat så bra i den analoga tryckta världen är för att det finns en balans, säger Kristina Ahlinder.

Finns ingen balans

En balans som inte finns när det gäller e-böckerna enligt Ahlinder och förläggarna vill ha därför ha något som kallas friktion. Ett tekniskt uttryck för ett system som begränsar möjligheten till e-bokslån, för att inte marknaden ska påverkas alltför negativt.

– Om det går ett utlån på varje köpt tryckt bok så går det 8-9 utlån på varje köpt e-bok, och det är framför allt biblioteken som köper e-böckerna. Så det går inte att fortsätta att sälja e-böcker till biblioteken till ett underpris, det är för lågt pris helt enkelt, säger Kristina Ahlinder.

Biblioteken däremot vill inte ha någon sådan friktion och pekar på e-bokens roll när det gäller läskunnighet och folkbildning. Samtidigt blir e-boksutlåningen dyrare för biblioteken på grund av det nuvarande systemet. Nu försöker man dock lösa det och ta fram ett nytt system som alla tjänar på.

– E-boken ska vara ett lättillgängligt och billigt alternativ för läsarna, både i bokhandeln och på biblioteken. Därför måste vi snabbt anpassa lagstiftningen och få en rättvis beskattning av e-böcker i förhållande till pappersböcker, kommenterade Ulf Nilsson, vice ordförande (FP) i riksdagens kulturutskott, frågan inför gårdagens hearing.

Inte tillräckligt oense

Men man lyckades alltså inte komma närmare en lösning igår heller. Enligt deltagare under gårdagens hearing är ett av problemen att förlagen och biblioteken inte är tillräckligt ense, eller oense, för att någonting ska hända i e-boksfrågan.

Mest intresserade av att lösa frågan verkar istället författarna vara.

– Ni behöver mig. Jag är författare och utan mig är det många av er som inte har något jobb, kommenterade Astrid Trotzig från Författarförbundet frågan innan dagens slut.

Källor: SR (1, 2, 3), Press

Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se