Resultaten från projektet "Tillgängliga och effektiva omnikanaler" visar att olika konsumentbeteenden och val av distributionskanaler har stor betydelse för handelns klimatpåverkan. Studien, som genomförts av forskare vid Lunds universitet, kartlägger hur 26 produkter transporteras från produktionsplats till konsument i tre olika kommuner.
Syftet har varit att analysera vilken inverkan faktorer som förpackningsval, returgrad och transportmedel har på utsläppen.
Resultaten visar att det mest klimatsmarta sättet att shoppa på, varierar beroende på produktkategori och konsumentens geografiska placering.
Här måste konsumenter, handlare och kommuner tänka smart och ta ansvar. Rätt använd kan e-handeln spela en viktig roll för att minska utsläppen i samhället, särskilt för konsumenter som inte har gångavstånd till en butik, säger Karin Svensson, projektledare på ASTER.
Modeprodukter har en betydligt högre returgrad inom e-handeln (cirka 40 procent) jämfört med butikshandeln (cirka 1,5 procent), vilket gör fysiska butiker till det mer klimatvänliga alternativet för storstadskonsumenter. För andra produktkategorier, som böcker och elektronik, är e-handel ofta det bättre valet ur ett klimatperspektiv.
Om vi vill minska klimatpåverkan från konsumtionen så behövs olika insatser för olika produkter och olika konsumenter. För en storstadskonsument som handlar kläder, är exempelvis butikshandeln att föredra eftersom modeprodukter har så hög returgrad i e-handeln. För en genomsnittlig förortskonsument som ska köpa en bok däremot, är e-handeln istället att föredra ur ett CO2-perspektiv, säger Karin Svensson.
Kan man generellt säga att modeprodukter bör köpas i fysiska butiker, medan böcker och elektronik lämpar sig bättre för e-handel?
Elektroniken i studien är inhandlad i en extern lagershop, hos NetOnNet - resultatet hade kanske sett annorlunda ut om elektronikbutiken låg i innerstaden. Men om man ska generalisera så kan man säga, utifrån de produkter som studerats här, att produkter som är små och lätta att transportera, samt har låg returgrad i e-handeln, ofta lämpar sig väl för e-handel oavsett var konsumenten bor. Det gäller böcker, kontorsmaterial och liten elektronik.
Förpackningsval i e-handeln har visat sig vara en central aspekt att hantera för att minska utsläppen genom hela distributionskedjan. Men även hur konsumentens transport från butik eller utlämningsställe påverkar klimatavtrycket.
Även om produkter ofta färdas långa sträckor i världen, har den sista transporten från ett postombud eller butik hem till konsument stor betydelse.
De företag som ingick i undersökningen var Gina Tricot, Adlibris och NetOnNet.
Jätteintressanta resultat som ger oss och andra handlare viktiga insikter i vad som driver handelns klimatavtryck, säger säger Linnéa Hård af Segerstad, Sustainability Manager på Adlibris.
Hon tillägger att företaget redan jobbar med att minska klimatavtrycket vid transporten av varor från lager till kund, men att den fysiska butikens placering och dess påverkan på kundernas resor är en aspekt som tidigare fått mindre uppmärksamhet.
Inom e-handeln har fokus länge legat på logistikkedjan fram till slutkund och dess klimatpåverkan. Vid butiksförsäljning har vi däremot sällan reflekterat över hur kunden tar sig till butiken trots att det påverkar klimatavtrycket avsevärt.
Den här studien visar att konsumentens transport är en avgörande faktor. Handlare som vill minska sitt klimatavtryck behöver förstå hur deras kunder reser och aktivt arbeta för att möjliggöra mer hållbara transportalternativ.
Resultaten från studien har lett till att en "Vägvisare" har tagits fram med råd till handlare, kommuner och konsumenter om hur handeln kan minska sitt klimatavtryck.
Projektet "Tillgängliga och effektiva omnikanaler" startade i september 2023 och avslutades i mars 2025. I projektet deltog Gina Tricot, Adlibris, NetOnNet, Kalmar kommun, Umeå kommun, Svensk Handel och Vasakronan.